Raluca Pancu
Raluca Pancu
4663 vizualizări 17 mai 2017

„Somaţiei publice adresate de Primarul general către I.P.S. Mons. Dr. Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit al Arhiepiscopiei Romano-Catolice, îi răspundem că atacarea conducerii Arhiepiscopiei este o strategie împrumutată de la proprietarul clădirii şi că misiunea încredinţată Primarului general este de a apăra şi comunitatea romano-catolică, nu numai pe cea a afaceriştilor. A afirma că această clădire „are toate documentele”, contravine nu numai hotărârilor judecătoreşti care constată contrariul, ci şi unei minime diligenţe administrative care presupune o verificare a documentaţiei din care lipsesc avizele şi acordurile prevăzute de lege. Se pare însă ca actualul Primar general s-a înregimentat în grupul de sprijin al investitorului, iar noi îi solicităm public să infirme faptul că Daiana Voicu, managerul dezvoltatorului proiectului Cathedral Plaza este naşa sa de la căsătorie. Se pare că aflarea acestei legături a şi declanşat reacţia sa vehementă împotriva purtătorului de cuvânt al Arhiepiscopiei. S-a putut observa la emisiunea Antena 3 cum doamna Firea a vorbit îndelung de aprobarea dată de Arhiepiscopul Ioan Robu, folosind expresiile doamnei Daiana Voicu. Justiţia a spus însă că Millennium Building Development nu avea aprobarea notarială, nici avizele Ministerului Culturii şi Ministerului Lucrărilor Publice, şi nici aprobarea de la autoritatea competentă, şi de aceea am câştigat procesul", susţine Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti în cadrul unui comunicat de presă.

În ceea ce priveşte afirmaţia primarului general al Capitalei potrivit căreia ar avea nevoie de aviz de la Ministerul Culturii pentru demolarea Cathedral Plaza, Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti acuză Primăria Municipiului Bucureşti că "în mod intenţionat încearcă să creeze o confuzie între exprimarea voinţei de a pune în aplicare hotărârea judecătorească prin emiterea dispoziţiei de desfiinţare a construcţiei ilegale C.P. (n.r - Cathedral Plaza) şi modalitatea tehnică prin care această voinţă se va duce la îndeplinire". Asta  în condiţiile în care "executarea sentinţei civile nr. 2520/2012 a Tribunalului Dâmboviţa prin care Primarul general al Municipiului Bucureşti este obligat să emită Dispoziţia de desfiinţare a clădirii Cathedral Plaza, nu presupune emiterea unei autorizaţii de desfiinţare, ci doar a unui act de executare sub forma unei Dispoziţii a Primarului general".

"Această afirmaţie nu aparţine doar Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti, ci este concluzia la care a ajuns în mod irevocabil Curtea de Apel Constanţa (Decizia 89/2016). Numai pentru emiterea unei autorizaţii de construire/desfiinţare este necesar avizul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale (M.C.I.N.). Nu există nicio normă juridică în vigoare care să impună eliberarea unui aviz din partea M.C.I.N. pentru a se emite Dispoziţia de desfiinţare. Inexistenţa unei astfel de proceduri este justificată prin caracterul executoriu şi autonom al hotărârii judecătoreşti, a cărei cenzură nu poate fi făcută de nicio autoritate publică şi nici de un sondaj de opinie, întrucât ar reprezenta o ingerinţă în sfera puterii judecătoreşti, inadmisibilă într-un stat de drept", mai arată Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti.

"Pentru emiterea actului administrativ impus de instanţă Primarul general are la dispoziţie toate mijloacele necesare. Insinuarea sa din data de 12.05.2017 în sensul că i s-ar cere aducerea la îndeplinire a hotărârii judecătoreşti prin încălcarea legii, nu face decât să sublinieze opoziţia nelegitimă faţă de dispoziţia dată de sistemul judiciar din România", subliniază Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti.

Referindu-se la "speranţa" edilului privind edificarea "unei relaţii bazate pe încredere şi respect reciproc între Primăria Capitalei şi Arhiepiscopia Romano-Catolică", Arhiepiscopia aminteşte cum a fost tratată atunci când a solicitat ca reprezentanţii săi să fie primiţi în audienţă, pe această chestiune, la Primărie.

"Dorinţei de încredere şi respect reciproc noi i-am dat curs în permanenţă, aşteptând de 5 ani cu încredere şi respect o dispoziţie a Primarului general prin care să se pună capăt ilegalităţii, aşteptând să fim primiţi într-o audienţă, dacă nu pentru ceea ce reprezentăm în societatea românească, măcar pentru drepturile obţinute în instanţă, însă am fost trataţi cu aroganţă şi lipsă de respect, fiind ţinuţi la uşa Primăriei şi întâmpinaţi de un consilier fără nicio competenţă legală. În plus, Arhiepiscopul mitropolit al Arhidiecezei romano-catolice de Bucureşti nu a fost primit niciodată, în nicio audienţă, nu i s-a transmis nici măcar un refuz politicos, argumentat al unei astfel de atitudini ostile. De fapt, pe 24 iunie 2016 Arhiepiscopul a felicitat-o pe doamna Firea cu ocazia începerii misiunii sale de edil al capitalei, semnalându-i că are obligaţia de a pune în aplicare decizia de desfiinţare şi totodată cerându-i o audienţă. Nici până azi, Arhiepiscopia nu a primit răspuns la acea adresă. Şi atunci, cine vorbeşte de respect reciproc şi încredere, Primăria capitalei?", afirmă Arhiepiscopia.

În final, revenind la ultimele afirmaţii făcute, pe Facebook, de către preotul Francisc Doboş cu privire la Gabriela Firea, Arhiepiscopia susţine că a luat act de solicitarea primarului General şi că părintele Doboş "regretă terminologia folosită în postarea de pe pagina sa de Facebook".

"În plus, aşteptăm din partea Primarului general confirmarea sau infirmarea publică a informaţiei transmisă de Pr. Doboş cu privire la calitatea de părinte spiritual a dnei Daiana Voicu faţă de dna. Gabriela Firea. În spiritul respectului reciproc, solicităm Primarului general al Municipiului Bucureşti să constate conflictul şi să ia măsurile de rigoare în ce priveşte arhitectul şef al capitalei, dl. Adrian Bold, unul dintre autorii avizelor nelegale care au stat la baza construcţiei Cathedral Plaza, dar şi susţinătorul menţinerii acestei construcţii în contra dispoziţiilor hotărârilor judecătoreşti definitive", se mai arată în acelaşi comunicat de presă al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti.

 

Citește și: