Aproape 1.000 de imobile ar fi fost retrocedate ilegal la Timișoara. Fostul și actualul primar, cercetați de DNA pentru abuz în serviciu. UPDATE

Aproape 1.000 de imobile ar fi fost retrocedate ilegal la Timișoara. Fostul și actualul primar, cercetați de DNA pentru abuz în serviciu. UPDATE
Publicat: 17/02/2017, 14:13

„Am fost chemat aici în calitate de suspect în vânzarea unor case naționalizate în perioada în care am fost primar. Reproșul este clasic: abuz în serviciu. Nu știu valoarea prejudiciului. Primăria a vândut 1300 de locuințe și acum e vorba de 60 de locuințe. Nu am obținut nimic. Cei care au încheiat contractele au apreciat că și eu mi-am însușit punctele lor de vedere pentru că aveau toate vizele și viza de specialitate”, a declarat Gheorghe Ciuhandu.

Și primarul Timișoare, NicolaeRobu, a declarat, vineri, la ieșirea de la DNA, că nu va demisiona din funcția de edil și că legea privind abuzul în serviciu trebuie corectată pentru ca infractorii să fie condamnați, dar cei de bună-credință să nu fie expuși atunci când iau decizii.

„Nu am motive să demisionez, n-am chiar niciun motiv”, a declarat NicolaeRobuvineri, la ieșirea de la DNA.

Legat de modificarea prevederilor ce reglementează abuzul în serviciu,Robua spus că legea trebuie corectată. „În lege să nu mai fie ambiguități. Legea trebuie să fie aspră cu infractorii și să nu expună persoanele de bună-credință care iau decizii în mod onest și loial”, a afirmatRobu.

Și Gheorghe Ciuhandu, fostul primar al Timișoarei, a declarat că e nevoie de reglementări clare. „Trebuie reanalizat ceea ce se întamplă. Nu e în folosul nici administrației, nici al oamenilor și cred că ar trebui reanalizat la modul foarte serios sub forma unei legi foarte clare pentru că acum sunt improvizații. Cu tot respectul și regretul trebuie să constat ca unii sunt cu OUG 13 și 14 cu un punct de vedere, alții sunt cu un alt punct de vedere. Asta derivă din faptul că legislația nu este consecventă, atunci trebuie un punct de vedere prin Parlament și făcut sub forma unei legi”, a spus Ciuhandu.

Prejudiciu de 40 de milioane de euro

Procurorii DNA anunță că în dosarul în care este cercetat actualul primar din Timișoara, Nicolae Robu, precum și fostul edil, Gheorghe Ciuhandu, alături de alte persoane, se investighează modalitatea în care statul român a fost deposedat de 967 imobile, prejudiciul fiind estimat la 40 milioane euro.

Nicolae Robu, primar al municipiului Timișoara, Gheorghe Ciuhandu, fost primar și Martin Staia, fost director în cadrul instituției, sunt acuzați de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată. În aceeași cauză, Dan Diaconu, viceprimar al municipiului Timișoara, și Traian Stoia, fost viceprimar, sunt cercetați pentru abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

„În perioada 1996 – 2015, mai mulți funcționari publici din cadrul Primăriei municipiului Timișoara, precum și alte persoane, și-au încălcat atribuțiile legate de aplicarea Legii 112/1995 și au deposedat Statul Român de 967 de imobile, majoritatea aflate în centrul vechi al orașului, producând un prejudiciu estimat la 40 de milioane euro în dauna statului”, transmit procurorii DNA printr-un comunicat de presă.

În luna ianuarie 1996 a intrat în vigoare Legea 112/1995 pentru reglementarea situației juridice a unor imobile cu destinația de locuințe, trecute în proprietatea statului în perioada regimului comunist, act normativ care le dădea drept foștilor proprietari și moștenitorilor lor să își redobândească imobilele confiscate în mod abuziv de regimul comunist sau să primească despăgubiri pentru acele imobile. Legea a dat dreptul chiriașilor să cumpere imobilele în care locuiau, dar numai acelor chiriași care dovedeau că, la data intrării în vigoare a Legii 112/1996, aveau contracte de închiriere a acelor imobile și le ocupau la acea dată, explică procurorii.

„Cu toate acestea, funcționarii publici din cadrul primăriei Timișoara au încheiat sute de contracte de vânzare-cumpărare cu persoane influente în mediul social din municipiul Timișoara care nu au avut calitatea de chiriași la data intrării în vigoare a Legii 112/1995 și care, prin urmare, nu aveau nici un drept să dobândească respectivele imobile. Funcționarii din cadrul primăriei Timișoara au vândut în mod fraudulos imobilele persoanelor în cauză, la preturi modice stabilite în baza Legii 112/1995 și HG 20/1996, deși cunoșteau că respectivele dispoziții nu aveau nici o aplicabilitate în privința acelor persoane. Prejudiciul total cu referire la deposedarea statului de cele 967 de imobile este estimat la aproximativ 40 de milioane euro”, arată DNA.

În dosar sunt cercetate și alte persoane care, la data faptelor, erau funcționari în cadrul Primăriei Timișoara.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
„Străzi deschise” weekendul 20 și 21 aprilie: O nouă zonă din București devine pietonală