Angajații de la stat care pot primi sporuri de până la 75% la salariu. Proiect de hotărâre de guvern

Angajații de la stat care pot primi sporuri de până la 75% la salariu. Proiect de hotărâre de guvern
Publicat: 08/11/2017, 09:15

Proiectul de HG privind aprobarea Regulamenului care stabilește sporurile pentru administrație a fost pus în dezbatere publică de către Ministerul Dezvoltării Regionale pe 27 octombrie urmând ca proiectul să fie supus aprobării Guvernului.

Regulamentul definește două situații în care pot fi acordate sporuri. Primul vizează ”condiții deosebite de muncă vătămătoare/periculoase” care presupun totalitatea situațiilor care implică risc de îmbolnăvire și/sau contagiune directă sau indirectă, respectiv riscuri asociate datorate condițiilor specifice de desfășurare a activității. A doua categorie vizează condițiile de muncă deosebit de periculoase care sunt definite astfel:
”totalitatea situațiilor în care personalul din instituțiile publice sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor în care își desfășoară activitatea, corespunzător activității efective desfășurate în condiții de TBC, bruceloză, gripă aviară, encefalopatii spongiforme transmisibile, salmoneloze, alte zoonoze, pestă, febră aftoasă, leucoze și alte boli asemenea, anatomie patologică, necropsii și medicină legală, precum și corespunzător activității specifice din laboratoarele sanitare și pentru siguranța alimentelor.”

O primă categorie de personal care va beneficia de sporuri este personalul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), care va putea primi spor pentru condiții deosebite de muncă vătămătoare/periculoase de până la 35%, pe când sporul pentru condiții deosebit de periculoase este de până la 75%.

În plus se va putea acorda un spor de până la 20% ca spor de izolare și pentru condiții deosebite de muncă reprezentate de izolare datorată activității desfășurate în localități amplasate la altitudine, care au căi de acces dificile sau unde atragerea personalului se face cu dificultate, în punctele de frontieră amplasate în afara localităților sau de activitatea desfășurată în condiții de radiații și altele asemenea stabilite de ordonatorul principal de credite, cu consultarea sindicatelor.

De spor de izolare va putea beneficia și personalul din cadrul Administrației Rezervației Biosferei „Delta Dunării” și comisariatul Rezervației Biosferei „Delta Dunării“ din cadrul Gărzii Naționale de Mediu, însă cuantumul acestuia va varia în funcție de timpul efectiv petrecut în rezervație.

Pentru alte categorii de salariați din administrație se va putea acordul sporul pentru condiții de muncă vătămătoare sau periculoase, însă cuantumul va varia în funcție de cinci factori de risc care sunt reprezentați de: existența factorilor nocivi și mecanismul de acțiune a acestora asupra organismului; intensitatea de acțiune a factorilor nocivi sau asocierea acestor factori; durata de expunere la acțiunea factorilor nocivi; existența unor condiții de muncă ce implică o suprasolicitare nervoasă, care determină un risc de îmbolnăvire sau de accidentare; structura și nivelul morbidității în raport cu specificul locului de muncă.

Angajații care lucrează în circumstanțe care presupun doi factori de risc vor beneficia de un spor de până la 5% din salariul de bază. Pentru trei factori de risc, cuantumul crește la 10%, iar pentru patru factori, poate ajunge la 15%.

”Locurile de muncă, categoriile de personal și stabilirea concretă, de la caz la caz a sporurilor pentru fiecare categorie de personal se aprobă de ordonatorul principal de credite, cu consultarea sindicatelor sau a reprezentanților salariaților, după caz, în limita prevederilor prezentului regulament”, se arată în proiectul care urmează să ajungă pe masa Guvernului.

SURSA FOTO: Gov.ro

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Pepe, relație de prietenie cu Ibrahim Ibru, actualul soț al Ralucăi Pastramă: "Vorbim aproape zilnic,...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Inteligența Artificială a găsit originea psihozei în creier