Anchetă într-o școală din Bistrița. 16 elevi nu mai sunt lăsați de părinți la școală de frica învățătoarei. „Sunt mai mulți copii bătuți”

Publicat: 07/11/2017, 17:42

Șaisprezece elevi care spun că au fost agresați deînvățătoarerefuză să mai meargă la școală de mai bine de două săptămâni, fiind speriați de atitudineaînvățătoarei. Copiii și părinții se plâng că dascălul îi lovește de bancă, îi jignește și vorbește foarte urât cu ei.

„L-a tot bătut pe copil și într-o zi eu i-am trimis mesajînvățătoarei și am rugat-o frumos să nu-l mai bată. S-a apucat mai tare să-l lovească. Băiatul s-a supărat, l-a jignit, i-a spus că nu îl mai trece clasa, i-a spus copilului câte i-a trecut pe la gură… Nu numai copilul meu este lovit, sunt mai mulți copii bătuți… îi trage de păr, în lovește de bancă. Până acum au fost toate bune, nu știu ce s-a întâmplat acum”, a povestit presei Costan Zaharie, tatăl unui băiețel.

Un alt părinte a spus că și copilul lui a fost agresat.

„Am o fetiță în clasa a II-a, o tot ceartă, o trage de păr și vorbește urât despre ea și despre părinți. Am încercat să vorbesc cu doamnaînvățătoareși mi-a spus că e foarte obraznică fetița și că mi-o trimite acasă”, a povestit Irina Bozga, mama unei eleve.

Maria Bodașcă a spus că a încercat de mai multe ori să discute cu învățătoare să nu îi mai jignească micuțul, dar fără rezultat.

„Se comportă foarte urât cu copiii, i-a bătut, îl jignește, le vorbește urât. Se apleacă cu pieptul ei și îi presează pe bancă și le spune că dacă ne spune, nouă, părinților, o să aibă probleme… Îi tot face măgari și în toate felurile. Eu nu de asta îi trimit la școală, îi trimit ca să învețe, dacă nu, îi țin acasă. Eu am pus nume copiilor, nu să fie jigniiți. Copiii sunt dezamăgiți și le este groază să vină la școală. Ne spun că fug de la școală dacă îi mai aduc la doamnaînvățătoare”, povestește Maria Bodașcă.

Părinții spun că situația a început anul acesta, după ceînvățătoarea cu pricina, a fost desemnată coordonatoarea instituției de învățământ din Piatra Fântânele, vizați fiind doar copiii care locuiesc în timpul săptămânii la Mănăstirea din Piatra Fântânele.

Întrucât micuții aveau de parcurs pe jos distanțe cuprinse între 8 – 16 kilometri până la școală, într-o zonă de munte, fără drumuri de acces, părinții și conducerea mănăstirii din Piatra Fântânele au ajuns la o înțelegere ca, pe perioada cursurilor, de luni și până vineri, copiii să fie găzduiți într-o casă a mănăstirii, iar măicuțele care slujesc aici să se ocupe de ei.

Timp de trei ani, elevii de la Mănăstirea din Piatra Fântânele nu a avut nicio problemă la școală, procentul de promovabilitate la cursuri a ajuns la sută la sută, iar notele micuților au crescut semnificativ.

„Măicuțele ne ajutau cu copiii că nu avem posibilitatea să îi aducem în fiecare zi la școală. Stăm departe și copiii au stat la mănăstire unde măicuțele îi ajutau la teme, îi duceau la școală îi îngrijeau. De la începutul anului școlar, elevii care erau găzduiți la mănăstire au început să fie abuzați fizic și verbal până când, de două săptămâni, copiii au spus că ei nu mai merg la școală, iar măicuțele ne-au spus că nu îi mai pot ține pentru a nu le crea și mai mari probleme”, a spus Sidor Șut, un alt părinte nemulțumit de atitudinea dascălului.

Părinții au cerut și sprijinul procurorilor, depunând o sesizare penală pe numeleînvățătoarei, după ce un elev din clasa a IV-a a ajuns la spital, cu un atac de panică care i-a agravat bolile de care suferea în urma unui incident cuînvățătoarea de la clasă.

„L-a închis de tot în clasă și nu l-a mai lăsat în pauză deloc. Copilului i s-a făcut rău și în loc să sune la 112 să îl ducă de la școală la spital, l-a dus la mănăstire. Măicuțele s-au speriat, ne-au sunat și l-am dus apoi la spital. Dar din Ciosa am ajuns greu, numai pe la 10 – 11 noaptea am ajuns cu copilul la spital. Pe măicuțe le-am găsit plângând, s-au speriat foarte tare. Copilul abia respira și se tem acum să ne mai țină copiii la mănăstire. Am stat o săptămână cu copilul în spital și noaptea striga într-una -Tulai Doamne, Tulai Doamne vine doamna…(n.n.Învățătoarea). Asistentele veneau și făceau tratament întruna și țineau să îl să liniștească, noaptea a venit și psihologul să îl vadă. Acuma nu mai vrea să vină la școală, abia stă în picioare”, povestește Ioana Zaharia, mama copilului.

Pe perioada vacanței, părinții au încercat să găsească o soluție în ceea ce privește comunicarea cuînvățătoarea, dar nu au putut rezolva nimic, astfel că au solicitat chiar și ajutorul unui psiholog, care i-a evaluat pe cei 16 elevi. Acesta a concluzionat că elevii au suferit o traumă la școală și din acest motiv nu mai vor să se întoarcă la cursuri.

Totodată, părinții celor 16 elevi din Piatra Fântânele au sesizat Inspectoratul Școlar, care a demarat o anchetă în acest caz.

„Comisia a stat o zi întreagă Piatra Fântânele, a stat de vorbă cu toată lumea, cu copiii, cu profesorii, cu profesorii care predau și la școala de Piatra Fântânele și la școala de la centru, cu măicuțele, cu părinți care au copii la mănăstire, cu copii care nu au părinții la mănăstire. Avem un teanc de declarații și, în esență, informații contradictorii. Continuăm cercetarea, procesăm toate informațiile și o să concluzionam într-un fel sau altul cel târziu până lunea viitoare. Cu siguranță doamna învățătoare are vină atâta timp cât nu a reușit să gestioneze și să armonizeze părinții, toată lumea trebuie să înțeleagă că avem același interes. În momentul în care nu ne înțelegem, primul vinovat este cadrul didactic” a declarat inspectorul școlar general Camelia Tabără„, a declarat presei inspectorul școlar general, Camelia Tabără.

Cadrul didactic este cercetat penal pentru comportare abuzivă.

„A fost depusă o sesizare de un grup de părinți din Piatra Fântânele împotriva uneiînvățătoare. În cauză se fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de purtare abuzivă, ancheta desfășurându-se sub coordonarea procurorului” a declarat ag. șef adj. Crina Sîrb, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Bistrița-Năsăud.

Și reprezentanții Direcției de Asistență Socială și Protecția Drepturilor Copilului Bistrița-Năsăud s-au autosesizat și au declanșat o anchetă, elevii urmând să fie consiliați psihologic.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun