Analiză dură a publicației The Economist. Cum sunt prezentați „păpușarul” Liviu Dragnea și premierul „fără însemnătate” Viorica Dăncilă

Analiză dură a publicației The Economist. Cum sunt prezentați „păpușarul Liviu Dragnea și premierul „fără însemnătate Viorica Dăncilă
Publicat: 05/03/2018, 08:13

Într-o amplă analiză intitulată „Puterea nu se află întotdeauna acolo unde v-ați putea aștepta în Europa”, jurnaliștii de la The Economist se întreabă dacă nu cumva Italia va urma exemplul Poloniei, României și Cehiei în cazul în care alianța fostului premier Silvio Berlusconi va câștiga alegerile legislative de duminică.

Jurnaliștii de la The Economist afirmă că europenii s-au obișnuit cu astfel de personaje din umbră, „de când Vladimir Putin conducea Rusia din postura de premier, în timp ce factotumul său, Dmitri Medvedev, îi ținea cald tronul prezidențial”.

Primul exemplu de personaj din umbră citat în analiza publicației britanice este Jaroslav Kaczynski, șeful partidului aflat la guvernare în Polonia, considerat și cel mai proeminent din această categorie de oameni politici.

„În decembrie, Kaczynski a expediat-o rapid pe Beata Szydlo pentru a face loc lui Mateusz Morawiecki, adjunctul ei. Decizia a fost luată pentru a îmbunătăți relațiile disonante ale Poloniei cu partenerii europeni (…) Dar liderii Europei știu cine este în realitate la conducere. Kaczynski a ales să rămână în umbră, poate pentru a evita inflamarea unui segment larg al alegătorilor polonezi care detestă populismul său naționalist”.

Jurnaliștii britanici își îndreaptă apoi atenția spre România, afirmând că „în alte părți, condamnarile penale au ținut politicienii păpușari departe de scenă”.

„În România, o condamnare pentru fraude electorale nu îi permite lui Liviu Dragnea, care conduce formațiunea de guvernământ Partidul Social Democrat, să ocupe funcția (de premier, n.red). De asemenea, el se confruntă cu un șir de anchete de corupție. Așa că, în schimb, el dirijează o serie de prim-miniștri fără însemnătate, în timp ce își îndeamnă partidul să lupte împotriva «statului paralel» din România, inclusiv împotriva Direcției Anticorupție, și să adopte legi care să facă mai dificilă combaterea corupției”, afirmă The Economist.

Despre ultima schimbare a premierului de la București, jurnaliștii comentează că „Viorica Dăncilă, un membru obscur al Parlamentului European, a devenit al cincilea prim-ministru al României în doar puțin peste doi ani”.

Cât privește Cehia, ca și în cazul Poloniei și României, jurnaliștii britanici sunt de părere că premierul Andrej Babis, un om de afaceri devenit politician, care se confruntă cu acuzații de corupție, va dirija din umbră guvernul de la Praga pentru că potențialii parteneri de coaliție ai partidului său și-au condiționat sprijinul de retragerea sa.

În cele din urmă, jurnaliștii de la The Economist tratează scenariul victoriei coaliției de dreapta, în care Forza Italia, a lui Silvio Berusconi, ar putea obține cele mai multe mandate, potrivit celor mai recente sondaje de opinie.

„La fel ca Dragnea, o condamnare penală, în acest caz pentru fraudă fiscală, nu îi permite lui Berlusconi să preia o funcție (în guvern, n.red), cel puțin până anul viitor, dar are locotenenți loiali”, afirmă jurnaliștii britanici, care comentează că cel mai plauzibil candidat la funcția de premier al Italiei, Antonio Tajani, președintele Parlamentului European, „nu a reușit să scape de aerul de mediocritate” în această funcție, dar „deține esențiala virtute de a-i fi rămas fidel lui Berlusconi, căruia la un moment dat i-a servit drept purtător de cuvânt, de la înființarea (partidului) Forza în 1993”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York