Andrei Luca POPESCU
no author
Andrei Luca POPESCU Dana Stanila
6801 vizualizări 20 apr 2017

Senatorul PMP Traian Băsescu propune o serie de amendamente la proiectul de lege al graţierii, aflat în Comisia Juridică a Senatului, prin care din închisori ar ieşi toate persoanele condamnate pentru corupţie şi alte infracţiuni în dauna statului, dar şi pentru unele mai „comune”, cum ar fi furtul calificat, violarea de domiciliu, înşelăciunea sau constituirea unui grup infracţional organizat.

Băsescu propune ca în loc de limita de pedeapsă de 5 ani la graţiere, să fie introdusă una de 10 ani. Motivarea sa este una greu de crezut: o limită de pedeapsă prea mică la graţiere i-ar face pe judecători să aplice pedepse mai mari, pentru a evita graţierea unor „persoane indezirabile” care au comis faptele înainte de intrarea în vigoare a legii graţierii.

„Faptul că se prevede un prag de până la 5 ani pentru acordarea graţierii, nu va face decât să determine aplicarea unor pedepse foarte mari pentru acele persoane considerate indezirabile, astfel că, dacă în prezent, acestea au şansa de a primi o pedeapsă de 3 până la 4 ani, pe viitor vor fi acordate doar pedepse de peste 5 ani, tocmai pentru a se evita aplicarea acestei legi a graţierii. Trebuie precizat că toate infracţiunile ce fac ”obiectul de interes” pentru reglarea unor conturi au pedepse care ajung până la 12-15 ani de închisoare. Propunem ca fie limita se stabileşte la 10 ani sau nu se stabileşte deloc”, arată motivarea lui Traian Băsescu.

De asemenea, Traian Băsescu mai propune reducerea la jumătate nu doar a pedepselor pentru femeile însărcinate şi a unicilor întreţinători de familie sau a unor minori de maximum 14 ani, ci şi pentru „femeile care au fost condamnate pentru infracţiuni care nu au fost săvârşite cu violenţă, inclusiv a acelora care au fost condamnate pentru fapte de corupţie”, dar şi pentru „persoanele condamnate cu vârsta de peste 60 de ani”.

„Nu înţelegem de ce o femeie – funcţionar public însărcinată, condamnată pentru săvârşirea unei infracţiuni de corupţie, ar trebui să fie exceptată de la această clemenţă. Este în interesul copilului ca mama să se întoarcă cât mai repede alături de copil. Pedeapsa este un mijloc de reeducare şi nu de distrugere a unor relaţii de familie de o asemenea sensibilitate. Iniţiativa vine astfel în sprijinul consolidării unor familii care, datorită unor condamnări se pot destrăma şi distruge”, îşi motivează Băsescu propunerea.

Pe lângă toate acestea, Băsescu mai are o bonificaţie pentru condamnaţi: reducerea cu o treime a pedepselor tuturor condamnaţilor care nu sunt recidivişti şi nu au săvârşit infracţiuni cu violenţă, „indiferent de categoria de infracţiune pentru care au fost condamnate”.

Băsescu vrea să elimine şi obligativitatea achitării prejudiciului constatat de instanţă, pentru obţinerea graţierii. El propune mărirea termenului de achitare a prejudiciilor la 3 ani, de la un an cât este în actualul proiect, şi adaugă o condiţie: „în afară de cazul în care persoana condamnată dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească”.

Băsescu doreşte şi abrogarea prevederii că de graţiere nu beneficiază persoanele cu condamnări peste 10 ani. „Aceasta nu ar reduce semnificativ numărul de încarceraţi şi nu ar veni în sprijinul acelor categorii pentru care se impune graţierea”, arată fostul preşedinte.

Nu în ultimul rând, fostul preşedinte arată că de graţiere ar trebui să beneficieze o categorie mai largă de condamnaţi, pentru următoarele fapte: violare de domiciliu, furt calificat, înşelăciune, delapidare, abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului, fraude informatice şi cu carduri, infracţiunile de corupţie (articolele 289-294 din Codul Penal - inclusiv luare şi dare de mită, trafic şi cumpărare de influenţă), conflictul de interese, obţinerea ilegală de fonduri, deturnarea de fonduri, falsul material în înscrisuri oficiale, falsul intelectual, informatic sau constituirea de grup infracţional organizat.

Proiectul legii graţierii se află în dezbatere la Senat, termenul de adoptare fiind marţi, 25 aprilie.

Băsescu: „A luat o dată o mită, acum nu îi distrugem toată viaţa. Aşa a fost în tranziţie”

„A luat o dată o mită. Acuma nu îi distrugem toată viaţa. Aşa a fost în tranziţie. Avem nevoie de un moment zero, de o graţiere largă, de la care să spunem, oameni buni, ştiţi ce se poate întâmpla, aşa că terminaţi cu hoţia. Aşa tensiunea va rămâne încă mulţi ani în societate. Şi v-aş mai spune un lucru. Sunt şi... chiar abuzuri”, a declarat Traian Băsescu, pentru TVR.

„Nu este vorba de amendamente ale PMP, este vorba de o iniţiativă a mea ca senator în Senatul României şi ca om cu multă experienţă. Partidul nu trebuie să îşi asume iniţiativa mea. Eu am spus în mod repetat că sunt adeptul unei graţieri largi, în perspectiva unei noi politici penale în România, adică o politică penală care să vizeze recuperarea oamenilor. Din acest punct de vedere, prin proiectul propus de guvern, numărul de oameni care ar fi beneficiat de graţiere ar fi fost de circa 900, ori noi avem în penitenciare circa zece mii de oameni peste capacitatea penitenciarelor. De aceea, am mărit plaja, dar şi pentru că sunt convins că la încheierea unei perioade de tranziţie, şi eu consider că tranziţia s-a încheiat odată cu alegerile prezidenţiale din 2014. (...) Este un moment zero", a declarat pentru Mediafax fostul preşedinte Băsescu.

Corupţii care nu sunt recidivişti merită "o şansă", este de părere Băsescu, dacă îşi achită pagubele produse.

"În ceea ce priveste amendamentele pe care le-am făcut, se exclude orice graţiere pentru fapte cu violenţă, pentru constituire de grupuri infracţionale organizate, pentru pedofilie, pentru multe altele. În acelaşi timp însă, având în vedere frecvenţa cu care sunt acuzaţii în zona corupţiei, am considerat că pentru cei care nu sunt recidivişti şi care plătesc daunele pe care le-au produs, se poate avea în vedere graţierea. Deci să plătească pagubele produse şi să nu fie recidivist, că dacă e recidivist înseamnă că nu se face bine. Dacă nu e recidivist, un om care a greşit o dată, este în postura de a primi o şansă", a mai spus Băsescu.

De asemenea, fostul preşedinte susţine graţierea pedepselor de până la zece ani.

"Da, o menţin. Ştiu că foarte mulţi au o abordare, şi în mod deosebit justiţia, dar am împărţi oamenii în două categorii, cei care sunt judecaţi pe vechiul Cod penal şi cei care sunt judecaţi pe noul Cod penal. Este adevărat că noul cod penal prevede pedepse ceva mai mici, dar prevede şi cumulul de pedepse. (...) Am în vedere ca propunerea să acopere şi situaţiile de cumul de pedepse. Pe vechiul Cod penal se executa pedeapsa cea mai mare şi atunci cei care sunt judecaţi pe vechiul cod penal ar fi avantajaţi şi cei care sunt judecaţi pe noul cod penal ar avea toate şansele să nu se încadreze. De aceea, eu am făcut două propuneri acolo, să nu se mai meargă pe ideea graţierii pentru pedeapsa primită, ci să se meargă pe ideea graţierii faptei. Să scoatem acest arbitrariu, pentru că dacă lăsăm cinci ani, judecătorii vor fi tentaţi să dea pedepse peste cinci ani ca să nu se incadreze în graţiere. Iar 10 ani şi eu sunt de acord că pare mult, dacă nu avem în vedere cumulul de pedepse din noul cod penal şi atunci am şi o propunere în care spun, măi oameni buni, ce treabă avem cu numărul de ani pe care l-a primit, mai ales că nu avem o practică unitară. La Alba Iulia pentru aceeaşi faptă poţi să iei cinci ani, la Bucureşti poţi să iei zece ani, la Cluj poţi să iei opt ani”, a mai spus, pentru Mediafax, senatorul PMP.

În opinia lui Băsescu, graţierea trebuie să fie urmată de o nouă lege privind executarea pedepselor: "Această graţiere largă nu are nicio valoare dacă nu va fi urmată de măsurile pe care le-a promis ministrul Justiţiei, adică modificarea Codului Penal în conformitate cu deciziile CCR, Codul penal şi Codul de procedură penală. (...) Pentru ca această graţiere să aibă eficienţă, e necesar ca Ministerul Justiţiei să vină cu o nouă lege sau cu aceeaşi lege, dar îmbunătăţită, privind executarea pedepselor".

--

Citește și: