Alegerea unui primar penal invalidată de judecători

Alegerea unui primar penal invalidată de judecători
Publicat: 23/06/2016, 07:24
Actualizat: 25/03/2019, 23:13

Judecătoria Râmnicu Vâlcea a dispus, miercuri, invalidarea alegerii lui Gutău în funcția de primar al municipiului Râmnicu Vâlcea, transmite corespondentuol MEDIAFAX.

Judecătoria a luat această decizie întrucât Gutău, condamnat definitiv în două dosare de corupție, nu ar fi atașat la dosarul de candidatură hotărârea judecătorească definitivă prin care i s-a ridicat interdicția exercitării dreptului de a fi ales.

Mircia Gutău a declarat corespondentului MEDIAFAX că hotărârea de invalidare a Judecătoriei Râmnicu Vâlcea reprezintă un „exces de zel”, urmând să o conteste.

El a spus că a avut dreptul să candideze, altfel dosarul nu i-ar fi fost acceptat de Biroul Electoral.

„Este un exces de zel, că doar dosarul mi l-a verificat Biroul Electoral Județean și cel municipal. Mi-au spus că n-am depus la dosar hotărârile originale, pe care le am la mine, le am în buzunar. O să fac contestație, dar este o aberație. Ei trebuia, conform legii, să verifice în tabelul electronic că nu am interdicție de a candida. Sunt radiat de acolo. Asta e viața în România. Fac recursul astăzi (miercuri – n.r.) și mâine (joi – n.r.) cred că se judecă recursul”, a afirmat Gutău.

Mircia Gutău a câștigat cu 41,86% din voturi alegerile pentru Primăria Râmnicul Vâlcea, unde a candidat din partea Partidului Ecologist din România. Pe locul doi s-a clasat deputatul Romeo Rădulescu, fost viceprimar în ultimul mandat al lui Gutău, care a obținut 32,89% din voturi.

Mircia Gutău a mai fost primar al municipiului Râmnicu Vâlcea, între anii 2004 – 2010, fiind condamnat definitiv în două dosare de corupție.

În iulie 2006, după doi ani de când fusese ales primar, Mircia Gutău a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunii de luare de mită. În același dosar a fost deferit justiției, pentru complicitate la infracțiunea de luare de mită, și viceprimarul municipiului, Nicolae Dicu. Procurorii DNA au stabilit că, în perioada aprilie – iulie 2006, edilul a cerut unui denunțător, acționar majoritar al unei societăți comerciale, atât în mod direct, cât și prin intermediul viceprimarului Dicu, suma totală de 50.000 de euro. În total, Dicu a primit suma de 25.000 de euro de la denunțător, în schimbul banilor urmând să-l ajute să obțină un certificat de urbanism.

„În urma unei înțelegeri anterioare între cei doi inculpați, o parte din suma de bani primită de la denunțător urma să fie remisă, prin intermediul inculpatului Dicu Nicolae, primarului Gutău Mircia, întrucât, în această calitate, acesta din urmă avea printre atribuțiile de serviciu și emiterea unor acte de natura celui solicitat de către denunțător”, au reținut anchetatorii.

Pe 27 ianuarie 2010, cei doi inculpați au fost condamnați definitiv la câte trei ani și jumătate de închisoare cu executare. După ce a ajuns în penitenciar, Gutău și-a pierdut mandatul de primar.

Cu un an înainte să fie condamnat definitiv, mai exact în februarie 2009, Mircia Gutău a fost trimis în judecată în alt dosar de corupție, alături de consilierul juridic Nicolae Mesea și omul de afaceri Ion Georgescu. În acest dosar, primarul Gutău a fost acuzat că, în perioada mai-iunie 2005, împreună cu consilierul Mesea, a inițiat și derulat o procedură de achiziție publică având ca obiect „Dotări locuri de joacă pentru copii”, cu încălcarea normelor legale.

Procurorii au stabilit că Primăria condusă de Gutău a plătit pentru componentele a șase locuri de joacă suma de 852.636 de lei, în condițiile în care acestea au fost cumpărate de la o firmă din Bulgaria la prețul de 321.622 de lei de o societate din Râmnicu Vâlcea. Aceasta a revândut componentele unei firme administrate de Ion Georgescu, care, la rândul lui, le-a revândut Primăriei.

„Primăria Râmnicu Vâlcea avea posibilitatea ca, prin reprezentanții legali, să lanseze invitații-oferte de achiziție direct de la firma din Bulgaria, despre ale cărei produse și prețuri Gutău Mircia se informase înainte de lansarea procedurii de achiziție publică, când s-a deplasat personal în Bulgaria împreună cu Georgescu Ion, administratorul firmei care avea să fie ulterior declarată câștigătoare a contractului de achiziție publică”, au mai reținut anchetatorii. În final, prin interpunerea celor două societăți comerciale, prejudiciul cauzat Primăriei Râmnicu Vâlcea a fost de 545.568 de lei.

Ulterior, pe 12 iunie 2014, Curtea de Apel Craiova l-a condamnat pe Gutău la doi ani și șase luni de închisoare pentru abuz în serviciu, iar pe Georgescu tot la doi ani și jumătate de închisoare, însă cu suspendare. Al treilea inculpat, consilierul Mesea, a decedat în timpul procesului, în ianuarie 2011.

Mircia Gutău a putut să se înscrie în cursa electorală din acest an la Primăria Râmnicu Vâlcea în urma unei decizii a Judecătoriei Drobeta-Turnu Severin, care i-a calculat pedepsele complementare și a constatat că pedeapsa principală a expirat în 24 martie 2013, fapt care permite ca, din 25 martie 2015, Mirica Gutău să poată candida pentru o funcție publică.

Procurorii DNA au contestat decizia la Tribunalul Mehedinți, fără succes însă, deoarece magistrații au considerat întemeiată hotărârea Judecătoriei Drobeta Turnu Severin.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață