Achitare definitivă pentru un om de afaceri român condamnat de două ori. A stat 6 luni în arest degeaba

Achitare definitivă pentru un om de afaceri român condamnat de două ori. A stat 6 luni în arest degeaba

Purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Cluj, Lucian Marian, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că instanța a menținut o decizie similară de achitare dispusă anterior de Tribunalul Cluj.

„Curtea de Apel Cluj a dispus luni achitarea lui Călin Stoia, decizia fiind definitivă. S-a menținut sentința de achitare pronunțată anterior de Tribunalul Cluj, dar s-a schimbat temeiul achitării, în sensul că nu sunt probe suficiente că el ar fi fost autorul faptei”, a spus Marian.

Procurorii DNA Cluj l-au trimis în judecată în 2011 pe omul de afaceri Călin Stoia, cercetat pentru trafic de influență în cauza în care era acuzat și fostul primar din Cluj-Napoca, Sorin Apostu, într-un alt dosar după ce ar fi promis unor persoane că va interveni pe lângă funcționari publici din Guvern pentru alocarea de bani prin HG pentru o comună vâlceană.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au stabilit că, în 28 august 2011, Călin Stoia, director al unei firme de salubritate din Cluj-Napoca, a lăsat să se creadă față de un denunțător că are influență, prin intermediul unor persoane, asupra unor funcționari publici cu atribuții de decizie în cadrul Guvernului pe care îi poate determina să aprobe alocarea prin hotărâre de Guvern a unei sume de bani pentru Primăria comunei Ionești, județul Vâlcea.

Suma ar fi fost provenită din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului pe anul 2011.

Demersul denunțătorului s-a realizat în numele reprezentanților unei societăți comerciale care era interesată în decontarea unor lucrări de reabilitare a unor drumuri comunale efectuate în perioada 2008 – 2009.

Călin Stoia i-a comunicat denunțătorului că va interveni doar dacă persoanele care urmau să facă demersuri pe lângă funcționarii publici în cauză vor primi 100.000 de euro, adică 10% din valoarea totală a sumei solicitate.

Cu toate acestea, Primăria comunei Ionești nu a primit în anii 2010 și 2011 sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.

Dosarul a fost judecat la Tribunalul Cluj.

Într-o interceptare telefonică, Călin Stoia explica mecanismul de obținere a banilor de la Guvern: „Înțeleg, de asta încerc să-ți spun, ca să ajungi acolo în preajma lu` > trebuie să ajungi prin niște oameni care au și ei anumite valori, înțelegi? Și ăsta vine și spune, ce-mi iese mie la afacerea asta? O sută de mii? Sau 50 mii cum zici tu? Păi pentru 50 mii nu mă dau jos din pat, frate”.

La unul dintre termene, Călin Stoia susținea că dosarul a fost întocmit pe baza unor supoziții și că nu știa nimic despre firma sau primăria pe care trebuia să le ajute prin intervenția sa la „Number One” din Guvern.

Stoia spunea că îl cunoaște pe Emil Boc, care este „Number One” la care se face referire în dosar.

„Îl cunosc pe Boc, dar nu mă bat pe burtă cu el. Mă declar nevinovat de faptele imputate. Pe Bold Bujorel (denunțător în dosar – n.r.) l-am cunoscut în urmă cu un an jumătate, la golf. În 25 august, când eram la Paris, am fost sunat de Bold că vrea să discute cu mine o problemă, dar nu mi-a zis despre ce era vorba. În 28, l-am sunat și el mi-a spus că ar fi o societate care are nevoie de recuperat bani. Fără să îmi spună ce. Cred că sunt niște speculații ale acuzării contra adevărului cu privire la discuție. Nu am lansat niciun zvon că am influență asupra unor persoane din Guvern. Dimpotrivă, am arătat că nu pot. Deși îl cunosc pe ministrul Boc de când era primar, nu am nicio relație cu dânsul și nu îmi permit să apelez la dânsul pentru nicio problemă. Nu mă bat cu el pe burtă”, spunea Stoia.

Judecătorii Tribunalului Cluj i-au audiat, la acel termen, pe Bujorel Bold, denunțătorul din acest dosar, și pe omul de afaceri Vasile Lepădatu. Bold a declarat judecătorilor că a fost luat de pe stradă din București și adus la DNA Cluj unde i s-a dat să asculte convorbirea telefonică avută cu Stoia.

„Am dat acel denunț la DNA pentru că mi s-a spus că este vorba de o faptă penală și am vrut să scap. Stoia nu mi-a spus că va interveni la Guvern, am dedus asta cu domnul procuror”, a spus Bold.

La rândul său, Lepădatu a declarat că nu are nicio legătură cu acest caz și că nu i-a cerut niciodată nimic lui Bold, de altfel nici în prezent problema sa nefiind rezolvată.

Călin Stoia a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare de către Tribunalul Cluj în 2012, sentința fiind menținută de Curtea de Apel Cluj, dar a făcut recurs, judecat de ÎCCJ, care a dispus rejudecarea cauzei de către Tribunalul Cluj. Magistrații Tribunalului Cluj l-au achitat în decembrie 2016.

„Dosarul Apostu”, cu numărul 1767/33/2011, având ca obiect principal luarea de mită și în care au fost trimiși în judecată fostul primar din Cluj Napoca Sorin Apostu, alături de Călin Mihai Stoia, Monica Undina Apostu și Aspazia Droniuc, a fost strămutat de la Curtea de Apel Cluj și înregistrat pe rolul Secției penale, pentru cauze cu minori și de familie a Curții de Apel Târgu Mureș în 9 martie.

Sorin Apostu și Călin Stoia au fost arestați preventiv în noaptea de 10 spre 11 noiembrie 2011, de Curtea de Apel Cluj. Cei doi au făcut recurs la măsura arestării preventive, însă instanța supremă le-a respins solicitările.

Stoia a fost eliberat din arestul preventiv în 13 aprilie 2012, după 6 luni de arest preventiv.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului