A cui este vina pentru criza imunoglobulinelor. Vlad Voiculescu: „Este o problemă făcută în casă, așa cum scrie pe unele prăjituri din comerț”

A cui este vina pentru criza imunoglobulinelor. Vlad Voiculescu: „Este o problemă făcută în casă, așa cum scrie pe unele prăjituri din comerț
Publicat: 07/03/2018, 08:30

„Din câte știu eu nu există un timp limită în care trebuie să vină răspunsul. Pur și simplu mecanismul trebuie să funcționeze între statele europene. Cine poate să ofere ajutor ar trebui să o facă și sunt sigur că o să o facă. Nu există o criză de imunoglobuline la nivel european. E o criză ‘făcută în casă’, așa cum scrie pe unele prăjituri din comerț. Este făcută în casă prin măsurile din anul 2017: prin reducerea drastică a prețului de la imunoglobuline, prin eliminarea listei medicamentelor esențiale, pe care o reintrodusese guvernul Cioloș în octombrie 2016″, a declarat Voiculescu pentru RFI.

Fostul ministru al Sănătății arată că planificările pentru achiziția și distribuirea de astfel de medicamente trebuie făcute cu cel puțin un an înainte, pentru că procesul de obținere a lor durează destul de mult, iar în momentul în care a fost eliminată lista medicamentelor esențiale în România producătorii străini nu au mai luat în calcul țara noastră în ceea ce privește producția.

„De aceea orice măsură ai lua după, odată ce ai făcut greșeala, trebuie să aștepți luni de zile până când lucruile se remediază. Am spus de atunci că măsura eliminării clawback-ului nu numai că nu va rezolva problema, dar va genera costuri suplimentare semnificative, undeva la 12 milioane de euro doar pentru imunoglobuline. În plus este deschiderea cutiei Pandorei. Dacă noi eliminăm taxa clawback pentru mai multe medicamente, asta poate să ducă la costuri de până la 320 de milioane de euro în plus, din bugetul statului pentru plata medicamentelor de care românii au nevoie”, a mai spus Vlad Voiculescu, care apreciază că activarea mecanismului european de protecție civilă este mișcarea corectă în acest moment, avertizând, în același timp, că aceasta nu poate fi o soluție pe termen lung.

Vlad Voiculescu avertizează și că România trebuie să rezolve singură această criză și să stabilizeze situația, un început fiind reintroducerea listei medicamentelor esențiale și oprirea exportului paralel pentru medicamentele aflate la risc. „Nu e o problemă bugetară, e o problemă de cum ne facem singuri regulile și cum ne ținem de ele”, a încheiat fostul șef de la Sănătate.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat că România a primit deja un răspuns de la o țară membră a Uniunii Europene, după ce țara noastră a activat mecanismul de protecție civilă, cerând ajutorul UE în criza imunoglobulinei. Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, ulterior, că și alte state ar fi cerut date referitoare la solicitarea venită din partea autorităților române.

„Acest mecanism înseamnă că cererea noastră ajunge într-un sistem electronic. Deja avem răspuns de la un stat membru, de la Crucea Roșie din Austria. Am luat legătura și ne-au mai cerut niște date. Raed Arafat are o întâlnire acum la NATO și a transmis această cerere și acolo. (..) Am cerut cantitatea necesară pentru două luni. (..) În acest moment nu e nicio soluție pentru acești pacienți. Declanșarea acelui mecanism este primul pas”, a declarat Pintea.

„Am luat această decizie pentru că, deși aveam promisiuni pentru luna martie, acestea nu pot fi onorate, iar lunea aprilie părea mult prea îndepărtată, luna aprilie putând însemna și data de 30 aprilie”, a mai explicat Sorina Pintea.

De asemenea, ministrul Sănătății a declarat că, anual, România are nevoie de 956 kilograme de imunoglobulină, necesar care anul trecut nu a fost asigurat, iar anul acesta, cantitățile asigurate au fost sporadice.

„Să sperăm că gestul nostru va fi un semnal de alarmă că nu mai suntem dispuși să negociem viața pacienților noștri”, a încheiat Sorina Pintea.

Ministerul Sănătății a anunțat, luni seara, că a luat decizia de a declanșa mecanismul european de protecție civilă pentru asigurarea cantității de imunoglobulină necesară pentru tratamentul populației.

„Având în vedere discontinuitățile apărute începând de anul trecut în aprovizionarea cu imunoglobulină umană, Ministerul Sănătății a luat decizia pentru declanșarea Mecanismului European de protecție civilă. Deciza a fost aprobată de premierul României. Declanșarea acestui mecanism se realizează în baza Deciziei 1313/2013 a Parlamentului și Consiliului European, în vederea asigurării cantității necesare de imunoglobulină umană pentru tratamentul pacienților români”, anunța Ministerul Sănătății, într-un comunicat de presă remis luni seară.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Obligatoriu pentru toți șoferii din România. A intrat în vigoare astăzi, 18 Aprilie
Un oraș vrea ca ziua să se mărească. Se cer 26 de ore, în loc...
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete