44.000 de euro – o zi de închisoare. Cât a câștigat în realitate Becali din AFACEREA TERENURILOR din Voluntari

44.000 de euro - o zi de închisoare. Cât a câștigat în realitate Becali din AFACEREA TERENURILOR din Voluntari
Publicat: 28/05/2013, 18:11
Actualizat: 03/09/2019, 09:23

Gigi Becali a intrat la pușcărie trei ani pentru tunul imobiliar dat în anii ’98-’99, o afacere care i-a îngroșat conturile cu aproape 50 milioane euro. Un calcul simplu arată că, puse în balanță condamnarea și afacerea imobiliară, o zi de pușcărie valorează pentru Becali 44.000 de euro. Becali a fost condamnat la închisoare pentru că a făcut un schimb de terenuri cu MApN. El a pus mâna pe 29 de hectare în Voluntari și a dat la schimb 29 de hectare în Ștefănești, pe care însă nu era proprietar de drept. Acum, statul trebuie să recupereze de la Becali 2,2 milioane euro.

Instanța a hotărât că statul român a fost păgubit de Gigi Becali în urma schimbului de terenuri prin care patronul Stelei a pus mâna pe 29 de hectare în Voluntari. Istoria acestui schimb de terenuri, așa cum a fost redată în rechizitoriu, arată că Becali a pusă mâna pe terenurile MapN din Voluntari în schimbul cărora a dat niște terenuri extrem de ieftine, din Stefănești. Astfel, în 1998-1999, statul român a pierdut posesia a aproape 29 de hectare de teren din Voluntari.

Prin sentința dată de Curtea Supremă, Gigi Becali, Victor Babiuc și Dumitru Cioflină au fost obligați să plătească prejudiciul datorat statului român. În 2010, procurorii DNA au stabilit că statul a fost prejudiciat în 1999 de acest schimb de terenuri cu suma de 869.658 dolari. Însă completul de judecată a decis că această sumă trebuie să fie indexată.

În minuta sentinței se rețin următoarele: „Obligă, în solidar, inculpații Cioflină Dumitru și Becali George, la plata sumei de 421.280 USD sau echivalentul în lei al acestei sume la data plății efective, la care se adaugă dobânda de referință a BNR calculată de la 5 octombrie 1998 până la data plății integrale a debitului, către partea civilă Statul Român reprezentat prin Ministerul Finantelor Publice. Obligă, în solidar, inculpații Babiuc Victor și Becali George la plata sumei de 448.378 USD sau echivalentul în lei al acestei sume la data plății efective, la care se adaugă dobânda de referință a BNR calculată de la 4 iunie1999 până la data plății integrale a debitului, către partea civila Statul Român reprezentat prin Ministerul Finanțelor Publice.”

Dacă George Becali, Dumitru Cioflină și Victor Babiuc ar plăti prejudiciul din dosarul schimburilor de terenuri MApN la începutul lunii iunie, suma totală s-ar ridica la circa 2,9 milioane de dolari, adică 2,2 milioane euro, conform calculelor făcute de gândul pe baza deciziei definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție. 

Prejudiciul adus statului de către cei doi condamnați, în urma schimbului de terenuri din 1998, a fost stabilit de către magistrați la 869.658 de dolari. Instanța a stabilit că această sumă trebuie actualizată cu rata dobânzii de referință a BNR din perioada octombrie 1998 până în prezent.

De unde vine prejudiciul

În afacerea imobiliară care l-a trimis după gratii pe Becali, statul român, prin MapN, a cedat 29 de hectare de teren din Voluntari pentru 29 de hectare de teren din Ștefăneștii de Jos. În mod clar, terenurile din Voluntari erau și sunt mai valoroase decât cele din Ștefănești. În expertizele administrate de procurori se consemnează că Becali a dat la schimb terenuri care valorau sub 100.000 de dolari și a primit în schimb terenuri care valorau aproape 900.000 de dolari.

„Astfel, la data încheierii Contractului de schimb nr. 2420 / 05.10.1998, terenul predat la schimb de MApN a fost evaluat la 440.000 USD, iar cel predat de înv. Becali George la suma de 16.620 USD, prejudiciul cauzat fiind de 423.380 USD. La data încheierii celui de al doilea Contract de schimb cu încheiere de autentificare nr. 1215/04.06.1999 terenul predat la schimb de MApN a fost evaluat la 502.205 USD, iar cel predat de înv. Becali George la suma de 53.872 USD, prejudiciul cauzat fiind de 448.378 USD”, se arată în dosarul DNA. Potrivit expertizelor DNA, un metru pătrat din Volutari era echivalent cu 56 de metri pătrați în Ștefănești.

Cu cât a vândut Becali terenurile din Voluntari

Un raport al ANAF din 2011 relevă faptul că Becali a vândut mare parte din Ferma Roșia pe care o obținuse în cadrul schimbului de terenuri. ANAF a determinat că Becali a vândut terenurile, dar nu a plătit taxele aferente tranzacțiilor. Astfel că Becali și-a îngroșat conturile cu suma de 48,5 milioane euro din vânzarea a aproape 24 de hectare de teren care au aparținut MApN.

În perioada 2004-2008, Becali a vândut pe bucăți mai multe loturi din această fermă unor companii comerciale. Astfel, în 2006 Becali a vândut 9 hectare de teren cu suma de 17,9 milioane euro companiei SC Pine Invest Corporation. Un alt teren de 4,5 hectare a fost vândut companiei SC Breccia Leader Real Estate. Roischman Bros a cumpărat de la Becali 7,5 hectare de teren în Voluntari pentru care a plătit 20 milioane euro.

Cât valorează o zi de detenție

44.000 euro valorează ziua de pușcărie pentru Gigi Becali. Un calcul simplu arată că Becali a fost condamnat la 3 ani de închisoare. A primit doi ani în dosarul schimburilor de terenuri, iar condamnarea cu suspendare din dosarul sechestrării de persoane a devenit condamnare cu executare. Astfel că, dacă luăm în calcul profitul uriaș pe care l-a făcut Becali după vânzarea terenurilor și numărul de zile pe care trebuie să le ispășească, rezultă că o zi de închisoare pentru Becali valorează peste 44.000 euro.

Afacerea terenurilor din Voluntari este cu atât mai mult profitabilă pentru Becali pentru că, în realitate, el nu a fost proprietarul de drept al terenurilor de la Ștefănești. Astfel, armata i-a dat lui Becali 29 de hectare în Voluntari, acesta a pus la schimb 29 de hectare de teren în Ștefănești pentru care însă nu deținea titluri de proprietate. Becali avea doar simple antecontracte de vânzare pe drepturi litigioase. DNA a mai constatat că Becali a și păcălit Armata cu 1 hectar de teren pe care nu l-a mai dat la schimb. Astfel că, în realitate, el a primit 29 de hectare, dar a dat la schimb doar 28 pe care, potrivit procurorilor, nu era proprietar. „În aceste condiții, contractele de vânzare – cumpărare prin care înv. Becali George cumpărase teren pe raza comunei Ștefăneștii de Jos nu puteau avea decât valoarea unor antecontracte de vânzare – cumpărare, deci schimbul de terenuri s-a efectuat cu un posesor și nu cu un proprietar”, se mai spune în rechizitoriu.

Ce șanse mai are statul să recupereze prejudiciul

Statul are șanse minime să recupereze terenurile din Voluntari pentru că Becali le-a vândut. Companiile care au cumpărat sunt prezumate a fi cumpărători de bună-credință care nu pot fi deposedați de proprietățile lor.

Prin decizia dată la începutul săptămânii, Curtea Supremă a menținut și măsurile asiguratorii pe bunurile lui Becali, Cioflină și Babiuc. În total, proprietățile celor trei pe care s-a pus sechestru valorează puțin peste 600.000 euro. Acestea sunt bunurile care intră în proprietatea statului direct după ce instanța emite motivarea și o transmite mai departe către ANAF.

Totuși, statul mai are de recuperat încă 1,6 milioane euro de la toți cei trei inculpați. În dosarul schimburilor de terenuri, Ministerul Finanțelor s-a constituit în 2010 parte civilă.

Recuperarea de către stat a prejudiciului se poate face prin două metode. Ministerul poate lăsa ANAF să demareze și să deruleze procedura de recuperare. Din practică rezultă că această procedură este greoaie și că, în realitate, statul nu recuperează mai mult de 5% din prejudiciile constatate în dosarele penale prin decizii definitive.

A doua opțiune este ca Ministerul Finanțelor să deschidă o acțiune de executare silită a celor trei sau a lui Gigi Becali. În majoritatea cazurilor, instanțele sunt de acord cu executarea silită. În această procedură, un executor judecătoresc derulează acțiunea și recuperează banii.

O altă cale este ca Becali să demareze procedura de executare voluntară. Adică Gigi Becali poate notifica statul că dorește să plătească el prejudiciul. Și în aceste condiții, Becali ar ieși pe profit deoarece el a încasat 48,5 milioane euro pe terenurile pe care le-a luat punând la schimb terenuri care nu erau ale lui. Astfel că Becali rămâne în final cu un profit de 46,3 milioane euro, chiar dacă ar plăti statului suma datorată.

Acum terenurile din Volutari ale Armatei ar valora aproximativ 44 milioane euro. Un metru pătrat de teren se vinde în Voluntari cu un preț ce variază între 100 și 200 euro. În plin boom imobiliar, un metru pătrat din Voluntari a fost tranzacționat și cu 1000 euro.

LOTO, LOTO 6/49. Numerele extrase la LOTO pe 26 mai. Report uriaș, de aproape 8 milioane de euro, la LOTO 6/49

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Vremea îi surprinde și meteorologi. Ce se întâmplă în următoarele 24 de ore
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este, de fapt, relația dintre Mariana Ionescu Căpitănescu și sora sa, Marcela Fota, dincolo...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ