26 ianuarie 201709:45538

Motivul incredibil pentru care Usain Bolt va pierde una dintre medaliile de la Jocurile Olimpice

Atletul jamaican Usain Bolt va trebui să restituie una dintre cele nouă medalii de aur obţinute la Jocurile Olimpice, după ce conaţionalul său Nesta Carter a fost testat pozitiv pentru o substanţă interzisă, notează BBC.

Carter a făcut parte din ştafeta de 4x100 de metri a Jamaicăi care a câştigat medalia de aur în cadrul Jocurilor Olimpice de la Beijing din 2008. Atletul în vârstă de 31 de ani a picat un test antidoping reanalizat în 2016 de Comitetul Internaţional Olimpic (CIO). Proba sa de urină conţine substanţa interzisă Metilhexanamină, un stimulent cu efecte diuretice.

Jamaica a concurat la Beijing cu echipa Nesta Carter, Michael Frater, Asafa Powell şi Usain Bolt. Cei patru au câştigat cu un record mondial de 37.10 secunde, înaintea ştafetelor din Trinidad şi Tobago şi Japonia.

Comitetul Internaţional Olimpic a anunţat, miercuri, că "echipa Jamaicăi este descalificată, iar medaliile obţinute şi diplomele sunt retrase şi trebuie să fie returnate". În urma acestei situaţii, ştafeta din Trinidad şi Tobago a primit medalia de aur de la Jocurile Olimpice din 2008, echipa Japoniei a promovat la distincţia argintului, iar atleţilor Braziliei le-a fost încredinţată medalia de bronz.

Usain Bolt, în vârstă de 30 de ani, a realizat o performanţă fără precedent la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, de vara trecută. Bolt a câştigat medaliile de aur la 100 de metri, 200 de metri şi ştafeta de 4x100 de metri, repetând succesele de la JO din 2008 şi 2012.

Nesta Carter a mai făcut parte din echipa jamaicană care a câştigat proba de 4x100 de metri de la Jocurile Olimpice de la Londra, de acum cinci ani, şi a contribuit la câştigarea Campionatelor Mondiale din 2011, 2013 şi 2015.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.