Mâna lungă a lui Erdogan la București. Un star NBA fan Gulen a fost oprit pe Otopeni, pentru că turcii i-au suspendat pașaportul

Mâna lungă a lui Erdogan la București. Un star NBA fan Gulen a fost oprit pe Otopeni, pentru că turcii i-au suspendat pașaportul
Publicat: 21/05/2017, 14:02

Enes Kanter, pivotul turc de 25 de ani și 2,11 metri al echipei Oklahoma City Thunder din NBA, ar fi trebuit să-și petreacă sâmbătă ziua de naștere la București, unde venise pentru a participa la mai multe evenimente sportive și culturale de duminică. Acesta a fost, însă, oprit, la sosirea pe Aeroportul Otopeni, de polițiștii de frontieră români, care l-au anunțat că pașaportul îi fusese anulat și l-au ținut în incinta aeroportului pentru câteva ore buna. În cele din urmă, Kanter a fost nevoit să își anuleze tot ce avea programat la București și a plecat către SUA, cu o cursă British Airways.

Baschetbalistul a povestit pe Twitter ceea ce i s-a întâmplat, printr-un filmuleț postat pentru fanii săi. Kanter susține că a ajuns în această situație din cauza orientărilor sale politice, el fiind recunoscut drept un susținător al clericuluiFethullah Gülen, cel pe care Erdogan îl consideră responsabil de lovitura de stat care a avut loc în Turcia anul trecut.

„Voiam să vă anunț că mă aflu în România, iar autoritățile mi-au transmis că Ambasada Turciei mi-a anulat pașaportul. Stăm aici împreună cu acești doi polițiști de ore bune. Probabil că știți, motivul din spatele acestei situații îl reprezintă orientarea mea politică, iar cel care a făcut asta este Recep Erdogan, președintele Turciei. Știți că a atacat oameni din Washington, este un om foarte, foarte rău, un dictator. Este Hitler al secolului nostru”, a transmis Kanter printr-un clip postat pe Twitter.

Serdal Uteu, membru în consiliul de administrație al „Lumina Instituții de Invățământ” și coordonator al activității clubului Lumina Wolves – care a fost inițiatorul invitației către Enes Kanter de a veni în România, a vorbit în exclusivitate pentru ProSport despre situația jucătorului turc: „Încă nu avem ceva scris. Știm doar că i s-a dat un document, în care se precizează că nu i se dă voie să intre în țară, pe motiv că documentele de călătorie nu sunt valabile. Asta în condițiile în care el are viză Schengen, toate documentele au fost verificate. Am sunat la Tel Verde – poliția de frontieră să ni se dea mai multe detalii. Răspunsul a fost destul de surprinzător pentru noi: ni s-a spus că există o listă primită de la autoritățile turce, subliniez lucrul acesta, cu numele persoanelor ale căror pașapoarte sunt anulate. În baza acestei hârtii, a acestui document de la autoritățile turce, Poliția de frontieră din România exercită acest refuz de intrare în țară.

Enes Kanter venea din Indonezia, cu tranzit prin Frankfurt, Germania. Bucureștiul era a opta oprire din turneul său. A fost în șapte alte țări, a fost pe tranzit și în Germania și doar în România a apărut problema. Asta în condițiile în care a plecat cu 16 ore mai devreme dintr-o altă țară și, după cum știți, la un aeroport nu te poți îmbarca dacă nu ai documentele în regulă, pașaport valabil. Când am spus acest lucru către doamna care ne-a răspuns la Tel Verde, răspunsul a fost, și mi-e greu să spun amuzant în condițiile actuale – ‘poate că nu l-au verificat cum trebuie în alte țări”. Acesta este nivelul de răspuns și de discuție cu autoritățile române. Din păcate… Pentru noi, speranța moare ultima, avem încredere în sistemul din România. Dar, după atâtea ore și toată așteptarea aceasta, credem că sunt foarte puține șanse să fie lăsat să intre pe teritoriul României. Dacă ar fi existat temeiul legal probabil că s-ar fi întâmplat până acuma. Avionul a aterizat la ora 12 și 50 de minute, este ora 17 deja…” a povestit Serdal Uteu pentru ProSport.

Poliția de Frontieră a confirmat, prin intermediul unui comunicat de presă, faptul că pașaportul baschetbalistului Enes Kanter a fost anulat de către Turcia.

„Astăzi, în jurul orei 13.20, persoana în cauză, un cetățean turc, s-a prezentat pentru a intra în România. Bărbatul venea din Statele Unite ale Americii și a făcut escală la Frankfurt. La controlul de frontieră s-a stabilit că pașaportul nu este valid, documentul de călătorie fiind anulat de statul emitent. Ca urmare a faptului că prima condiție pentru trecerea frontierei este deținerea unui document de călătorie valabil, persoanei în cauză nu i s-a permis intrarea în România. Bărbatul nu a fost reținut sau blocat și în cursul orei 17:00 a plecat de la Otopeni cu o cursă în direcția Londra”, arată Poliția de Frontieră.

Ulterior, Kanter s-a îmbarcat într -o cursă British Airways cu escala la Londra și destinația finală SUA. Sportivul nu are cetățenie americană, dar are green card, care îi dă drept de rezidență și de muncă în America și care poate fi folosit pe post de pașaport pentru a intra în State.
Astfel, din păcate, organizatorii Sport Arena Streetball, Lumina Wolves, Universitatea Lumina și Direcția pentru Sport și Tineret a Municipiului București, au fost nevoiți să anuleze evenimentul cu Enes Kanter, care urma să aibă loc mâine de la ora 10.30 pe esplanada Veranda Mall.

Vedeta NBA, dezmoștenită pentru că îl susține pe inamicul lui Erdogan.

În august anul trecut, Enes Kanter a anunțat că a primit o scrisoare de la tatăl său, prin care acesta își dezmoștenește fiul, din cauza simpatiei acestuia pentru clericul Fethullah Gulen și mișcării acestuia, Hizmet, pe care președintele turc Erdogan îi acuză că se află în spatele tentativei de lovitură de stat din 15 iulie. Kanter a anunțat pe Twitter că îi rămâne fidel „Profesorului” Gulen și chiar s-a semnat Enes (Kanter) Gulen, adoptându-i numele.

Scrisoarea tatălui lui Kanter a fost publicată de ziarul Sabah, susținător al lui Erdogan. Mehmet Kanter scria că „cu un sentiment de rușine îmi cer scuze președintelui nostru și poporului turc pentru că am un astfel de fiu”, spunând că Enes s-a lăsat „hipnotizat” de mișcarea Hizmet a lui Gulen, conform Reuters.
În replică, Enes Kanter a reacționat pe contul său de Twitter: „Astăzi i-am pierdut pe cei pe care 24 de ani i-am numit… familia mea… Propriul meu tată a vrut să îmi schimb prenumele. Mama mea care m-a născut m-a respins. Să dea Dumnezeu ca fiecare secundă din viața mea să fie dedicată bravului meu Profesor… De acum înainte membrii Hizmet sunt mama, tata și frații mei”, a scris Enes Kanter, semnându-se Enes (Kanter) Gulen.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
CARNEA DE PUI din magazine. Anunțul venit de la cel mai înalt nivel: Să fie...
România în Schengen AIr. Regulile pe aeroporturi intră în vigoare din 31 martie
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația