14411 vizualizări 11 mai 2017

"Un vis care a murit pe teren: Povestea tragică a lui Patrick Ekeng", este titlul articolul publicat de către jurnaliştii de la Bleacher Report. În încercarea de a alcătui o reconstiture a vieţii şi morţii lui Patrick Ekeng, jurnaliştii americani au discutat cu persoane din oraşul natal al fotbalistului, Yoaunde, capitala Camerunului, dar şi cu Sergiu Hanca, Patrice Feussi, Ionel Dănciulescu, Liviu Bătineanu (medicul lui Dinamo) şi Mihnea Ionescu (suporter dinamovist), dar şi cu Sanjay Sharma şi Matt Janik, specialişti cardiologi de peste hotare.

Rezultatele autopsiei întocmite de Insitutul Naţional de Medicină Legală (INML) au raportat faptul că inima lui Ekeng avea trei afecţiuni majore, deşi niciuna nu i-a fost descoperită la controalele medicale dinainte de semnarea contractului cu Dinamo: cardiomiopatie hipertrofică, adică muşchiul inimii este îngroşat anormal, non-compactare ventriculară stângă, condiţie în care muşchiul inimii este afectat de crăpături la interior, cardiomiopatie aritmogenică ventriculară dreaptă, condiţie în care muşchiul inimii este înlocuit de grăsime şi ţesut cicatricial. Fiecare dintre acestea este, însă, rară, susţine Dr. Sanjay Sharma, profesor de cardiologie la Londra, care declară că este aproape imposibil ca un pacient să aibă toate aceste trei anomalii în acelaşi timp, iar o persoană cu toate aceste probleme să poată performa la un înalt nivel aerobic, aşa cum a făcut Ekeng înainte să moară.

"Raportul autopsiei este absurd. Este clar că a fost făcut de cineva care nu are nicio idee despre ceea ce face", a acuzat Dr. Sharma. "Sincer, pare mai degrabă că ei acoperă toate posibilele cauze decât să sugereze o posibilă explicaţie a morţii subite", a spus cardiologul american Matt Janik, de la Wilmington Health, din Carolina de Nord.

"Fiecare minut care a trecut până să primească tratamentul medical adecvat i-a redus şansele de supravieţuire cu şapte la sută", susţine Dr. Sharma, citată de Bleecher Report.

Patrick Ekeng (26 de ani) a decedat pe 6 mai 2016, în timpul meciului Dinamo - Viitorul (3-3). Fotbalistul intrat pe teren în minutul 70 s-a prăbuşit pe gazon în preajma cercului de la centrul terenului, iar medicii au interveni pentru a-i acorda primul ajutor, fotbalistul a fost dus la spital, dar după aproximativ 70 de minute de efectuare a manevrelor de resuscitare a fost declarat decedat.

--

Citește și: