Maria Bîrnaure
Maria Bîrnaure
759 vizualizări 10 mar 2017

„Vreau să câştig, dar dacă nu voi câştiga, vreau să fiu brav în încercarea mea.” Este crezul celor 15 sportivi care vor merge în Austria, să arate că şi persoanele cu dizabilităţi pot face lucruri la care nimeni nu s-ar fi gândit vreodată. Fie că schiază, fie că patinează tinerii din delegaţia României la Jocurile Mondiale de Iarnă „Special Olympics” vor şi luptă pentru o medalie cât mai strălucitoare. Cu toţii vor primi un premiu, însă gândul la podiumul mondial îi face să zâmbească pe toţi. 

Se ţin de mână şi se strâng puternic în braţe. Apropierea care s-a creat între ei dovedeşte ceea ce spun şi reprezentanţii Special Olympics România: că sportul îi ajută pe cei cu dizabilităţi intelectuale să descopere bucuria de a trăi, să descopere că sunt capabili să ajungă pe cea mai înaltă treaptă a unui podium, să socializeze şi să îşi dezvolte capacităţile motorii şi de concentrare. 

„Sportivii români participă pentru a patra oară la Jocurile Mondiale de Iarnă Special Olympics, în condiţiile în care sporturile de iarnă nu sunt neaparat punctul forte al ţării noastre. Totuşi, ele sunt foarte importante pentru sportivii cu dizabilităţi intelectuale, întrucât îi ajută să îşi exerseze concentrarea, să îşi coordoneze mişcările, să planifice momentele de frânare. Mai mult, prin deplasarea la competiţiile din străinătate, fără a fi însoţiţi de o familie, sportivii noştri fac un mare pas spre chesterea independenţei şi a încrederii în abilităţile lor, conferind, prin aceasta, încredere şi familiilor lor - lucru de care au nevoie în fiecare zi”, a explicat Cristian Ispas, Director naţional Special Olympics România. 

Iar importanţa acestor lucruri o conştientizează şi tinerii sportivi. 

Denisa are 22 de ani şi după ce i-au trecut emoţiile rostirii crezului sportivilor în română şi în engleză, ne-a spus că va concura la proba de schi alpin şi că va da tot ce are mai bun pe pârtie şi va încerca să fie mai bună decât toţi ceilalţi competitori. „O să mă descurc!”, spune ea încrezătoare în forţele proprii. 

Aceeaşi determinare se simte şi în vocea lui Viorel, participant tot la proba de schi alpin. Are 21 de ani şi schiază de nu mai puţin de 10 ani. „Am toată încrederea în mine că pot veni cu o medalie”, ne-a spus el. 

Denisa şi Viorel sunt exemplele clare ale faptului că aceste activităţi sportive cresc nivelul de încredere în sine în cazul persoanelor cu dizabilităţi şi le ajută pe aceasta din urmă să îşi dezvolte abilităţile motrice. 

„Dacă o viaţă întreagă, din sfera publică, ţi se transmite mesajul că tu nu prea ai abilităţi, vii şi participi la o competiţie şi urci pe podium şi primeşti o medalie, eşti acolo şi te vede toată lumea... e altceva. Chiar şi familiile din spate simt o bucurie. Creşte stima de sine, pe lângă beneficiile pentru organism. Ei au nevoie să se dezvolte motric. Competiţiile sunt partea finală, dar înainte de asta există antrenamente”, a explicat Alexandra Catrina, Youth Coordinator în cadrul Special Olympics România. 

Delegaţia României, formată din 15 sportivi şi 8 antenori va concura la Jocurile Special Olympics din Austria în perioada 14-25 martie. 

--

Citește și: