Anunțul care va zgudui lumea fotbalului. FIFA, în centrul unui scandal uriaș

Anunțul care va zgudui lumea fotbalului. FIFA, în centrul unui scandal uriaș
Publicat: 03/02/2018, 19:48

Organizații de top, printre care FIFA, Comitetul Olimpic Internațional sau Asociația Internațională a Federațiilor de Atletism (IAAF) vor fi anchetate pentru spălare de bani și evaziune fiscală, conform The New York Times. Mai mult decât atât, procurorii nord-americani vor cerceta și modul prin care s-a decis ca în 2022, Campionatul Mondial să fie găzduit de Qatar. Mai multe voci din lumea fotbalului au susținut în trecut că Sepp Blatter, ex-președinte al FIFA, a acordat Qatarului dreptul de a organiza turneul final, ca urmare a mai multor presiuni venite din exterior. Nici Campionatul Mondial de Atletism din 2021 n-a scăpat de anchetă.

Un alt eveniment major din lumea sportului intrat în vizorul autorităților nord-americani este Campionatul Mondial de Atletism din 2021. Competiția care în trecut s-a desfășurat în metropole precum Tokyo, Paris, Berlin sau Londra, se va desfășura peste trei ani în Statele Unite ale Americii, în orașul Eugene. Eugene se află în statul Oregon și la ultimul recensământ a adunat puțin peste 150.000 de locuitori.

Chiar dacă arena din Eugene este una istorică, „Hayward Field”, fiind inaugurată în 1919, orașul a fost ales fără ca Asociația Internațională a Federațiilor de Atletism (IAAF) să organizeze un concurs. Cum sediul IAAF este în Monaco, autoritățile franceze au început să ancheteze acest caz, considerând că a fost vorba de ceva necurat la mijloc. După de ani la rând competiția a fost găzduită de cele mai importante orașe ale lumii, e cam revoltător să desemnezi orașul Eugene din Oregon să organizeze un asemenea eveniment. Pe masa procurorilor a fost deschis și un dosar separat ce vizează Campionatul Mondial de Atletism din 2019, care se va desfășura în Qatar.

Autorităție franceze se pot lăuda deja cu o „captură” impresionantă. Președintele IAAF timp de 16 ani, Lamine Diack, a fost arestat în urmă cu trei ani în „Hexagon”, după ce s-a descoperit că a primit mită pentru a mușamaliza scandalul sportivilor ruși acuzați că s-ar fi dopat în 2014, la Jocurile Olimpice de iarnă de la Sochi. Ulterior, s-a descoperit că Diack și fiul său aveau conexiuni cu Carlos Arthur Nuzman, ex-președinte al Comitetului Olimpic Brazilian. Nuzman a fost arestat în urmă cu un an, fiind suspectat că a cumpărat voturi pentru ca orașul Rio de Janeiro să fie desemnat gazda Jocurilor Olimpice de vară din 2016.

Povestea corupției care se învârte în jurul Campionatului Mondial din 2022 a devenit arhicunoscută. De la presiunile făcute de Nicolas Sarkozy asupra lui Michel Platini, la mita primită de Blatter și membrii ai Comitetului Executiv de la FIFA, lucrurile au ieșit la suprafață, prin intermediul presei.

Chiar și așa, Comisia de Etică a FIFA a decis în 2014 că eventualele încălcări ale regulamentului intern au avut un domeniu de aplicare foarte limitat. Cu această motivare, s-a închis orice anchetă privind organizarea Campionatului Mondial din Qatar. Într-un interviu acordat în 2015, Blatter a dezvăluit că Rusia a fost aleasă gazdă a Mondialului înaintea procesului de votare. De asemenea, el a mai spus că Statele Unite fuseseră desemnate drept țară gazdă pentru 2022, în același mod, dar intervenția președintelui de atunci al Franței, Nicolas Sarkozy, și influența asupra lui Platini au mutat voturile și decizia spre Qatar.

Qatarul a rămas gazda turneului final din 2022, în ciuda scandalului apărut. Chiar dacă au urmat arestări, demiteri și noi anchete, Mondialul acordat pe sub mână de Blatter n-a putut fi întors din drum.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Starea de sănătate a Prințesei Kate Middleton s-a înrăutățit?! Gestul disperat al Prințului William
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO de la priveghi
Unul dintre ultimele videoclipuri postate de Mădălin a devenit viral după moartea lui: „Oamenii o...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Schimbare pentru cei care au CASĂ la CURTE. Anunțul istoric a venit de la Guvern
Fenomenele meteo extrem se înmulțesc. Avertismentul meteorologilor, consecințe grave
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete