1850 vizualizări 7 sep 2017

Este vorba despre virusul Zika, cel care a făcut ravagii în America de Sud şi jumătatea sudică a Americii de Nord în perioada aprilie 2015 - noiembrie 2016. 

Până acum, Zika a fost privit doar ca o ameninţare la nivel global şi în niciun caz ca un remediu pentru alte afecţiuni. Totuşi, cele mai noi cercetări arată că virusul poate infecta anumiţi oameni şi ucide, în cazul lor, celulele canceroase greu de tratat de la nivelul creierului adulţilor. 

Injecţiile cu ZIka au distrus celulele extrem de agresive din creierul şoarecilor de laborator adulţi, lăsând celelalte celule neatinse. 

Cu toate că testele pe oameni sunt departe, experţii cred că virusul Zika ar putea fi injectat în creier în acelaşi timp cu operaţia de îndepărtare a celulelor canceroase, potrivit BBC. 

Există foarte multe tipuri de cancer la creier. Glioblastomul este cel mai comun în rândul aduţilor şi cel mai greu de tratat. Celulele canceroase în acest caz se dezvoltă şi se răspândesc într-un ritm alert, fiind foarte dificil de identificat locul în care începe tumoarea şi locul în care se termină şi departajarea acesteia de ţesutul sănătos. De aceea, radioterapia, chimioterapia şi intervenţiile chirurgicale s-ar putea să nu fie de ajuns pentru a elimina acest tip de cancer. 

Totuşi, cele mai recente cercetări făcute în special pe şoarecii de laborator, dar şi pe mostre de ţesus cerebral uman, arată că terapia cu Zika poate distruge celulele care sunt rezistente la tratamentele existente pe piaţă. 

Celulele cerebrale adulte sunt foarte diferite de cele ale bebeluşilor, ceea ce explică efectele diferite pe care virusul le are în cele două cazuri, spun cercetătorii. 

--

Citește și: