Tipuri de cancer asociate fumatului. Obiceiul nociv nu atacă doar plămânii

Tipuri de cancer asociate fumatului. Obiceiul nociv nu atacă doar plămânii
Publicat: 07/05/2018, 08:29
Actualizat: 07/05/2018, 11:09

Ce se întâmplă doctore? prezintă un interviu cu Christoph Zielinski, unul dintre cei mai apreciați experți la nivel european în oncologie, imunoterapie și tratamentul personalizat al cancerului.

Ce se întâmplă doctore: Care este prioritatea în oncologie la momentul actual?

Christoph Zielinski: Atunci când vorbim despre medicina din perspectiva cancerului, ținta noastră este identificarea motivului pentru care cresc tumorile canceroase. Atunci când identificăm această țintă, înseamnă că trebuie să identificăm defectele moleculare ale celulelor canceroase care provoacă reacții negative la nivelul acestora, mai exact, care le transformă în celule maligne, ce cresc fără control și se răspândesc în tot organismul ducând în final către moarte. Proiectul genomului cancerului uman, despre care ați citit cu toții probabil peste tot, analizează ce fel de ținte moleculare vor deveni maligne.

Între timp au fost găsite sute de molecule de acest gen și o multitudine de medicamente special create pentru inhibarea comportamentului negativ al acestora.Când vorbim despre aceste medicamente știm în primul rând că ele nu pot fi administrate fără o bază solidă, fără dovezi. Aceste dovezi se obțin ca urmare a unei varietăți de teste, ce țin de patologia moleculară. Odată ce molecula/genomul a fost identificat, putem introduce administrarea medicamentului. Acest proces are o natură foarte precisă, nu este realizat la voia întâmplării.

C.S.Î.D.: Care sunt cele mai comune tipuri de cancer?

C.Z.: Luând în considerare ceea ce spuneam mai devreme – faptul că trebuie să căutăm anumite ținte – este posibil să găsim aceleași molecule în mai multe tipuri de cancer. De exemplu, o moleculă a leucemiei poate fi găsită și într-o tumoră la nivelul stomacului, deci ceea ce înainte consideram a fi simple entități, ulterior s-a demonstrat a fi molecule care se răspândesc. Despre cancerul pulmonar se considera până acum că este o singură boală, însă adevărul este că de fapt cencerul pulmonar implică aproximativ 8-9 boli, care însă se manifestă și tratează diferit, dar fac parte din același spectru.

Cancerul la sân, pulmonar și chiar cancerul de colon, au fiecare câte o serie de alte boli sub umbrela lor. Cancerul pulmonar este extrem de des întâlnit, cu toate că în ultimii ani s-au putut înregistrat reduceri semnificative ale apariției cancerului în rândul populației masculine, dar pe de altă parte o creștere a apariției în rândul populației feminine, ca urmare a fumatului. Cancerul de colon este de asemenea extrem de frecvent în rândul ambelor sexe. Acesta poate fi prevenit cu ușurință cu ajutorul colonoscopiilor realizate în mod regulat și eliminarea polipilor prezenți, în cazul în care aceștia există, pentru a nu se răspândi. Cancerul de prostată este de asemenea răspândit și extrem de agresiv.

C.S.Î.D.: Atunci când se descoperă celula canceroasă, se poate prezice dacă și unde vor apărea metastaze?

C.Z.: Din păcate nu. Există anumite reguli, de exemplu în cazul cancerului pulmonar, care se metastazează în anumite locuri, însă dacă, de exemplu, descoperim ceva la pancreas, nu putem ști cu siguranță. Pe de-o parte avem anumite reguli prestabilite, pe de altă parte descoperim din ce în ce mai multe lucruri interesante pe parcurs. Ceea ce este cel mai bine să facem este să realizăm o biopsie la nivelul tumorii, pentru a vedea cum urmează să reacționeze și pentru a învăța cât mai multe despre tumoră. Fiecare celulă are caracteristici diferite față de celalalte.

Cu ajutorul biopsiei, observăm ce fel de caracteristici au celulele, pentru a stabili ulterior care este cel mai optim tratament. În cazul cancerului mamar, în jur de 50% se tratează cu hormoni, motiv pentru care începem să administrăm acest tip de tratament. Ulterior, se poate ca tumora să înceapă să crească din nou, dar caracteristicile acesteia ar putea fi total diferite, motiv pentru care cel mai probabil și tratamentul va trebui schimbat.

C.S.Î.D.: Se poate face ceva pentru prevenția cancerului?

C.Z.: Desigur. Știm că 90% dintre tipurile de cancer sunt conectate cu fumatul, chiar și cu fumatul pasiv. Există doar o treime dintre tipurile de cancer întâlnite care l-au dezvoltat în pofida faptului că pacienții nu fumau. Cancerul mamar, pancreatic și de vezică sunt asociate cu fumatul. Un alt lucru important de menționat este faptul că în ultima vreme cancerul cervical este tot mai răspândit, iar acesta reprezintă cu adevărat o tragedie. Este un tip de tumoră foarte agresivă, însă știm cum se produce – prin transmiterea HPV. Este foarte importantă protecția sexuală, atât din perspectiva femeilor, cât și din perspectiva bărbaților. A fost chiar pusă în discuție vaccinarea băieților împotriva acestui virus.

Citește continuarea interviului pe CSID!

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Vot decisiv în Senatul SUA pentru interzicerea TikTok. Ce se întâmplă acum?