Problema acută care determină din ce în ce mai multe nașteri premature

Problema acută care determină din ce în ce mai multe nașteri premature
Publicat: 17/02/2017, 07:47
Poluarea aerului ar putea fi un factor cu o influență semnificativă asupa a milioane de nașteri premature care au loc în fiecare an. În total, aproape 15 milioane de bebeluși vin pe lume înainte ca sarcina să atingă 37 de săptămâni, nașterea prematură fiind principala cauză a mortalității infantile la copiii mai mici de cinci ani, putând cauzza și dizabilități vizuale, auditive sau de învățare, demonstrează un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), citat de The Guardian.
Cercetătorii de la Institutul pentru Probleme de Mediu din Stockholm, Școala de Igienă și Medicină Tropicală de la Londra și Universitatea din Colorado au ajuns la concluzia că 3,4 milioane de nașteri premature din 183 de state ale Globului ar putea fi asociate cu prezența în aer a unor particule fine aflate în suspensie în atmosferă. Cele mai afectate țări sunt cele din zona Africii Sub-Sahariene, din nordul Africii și estul Asiei.
„Nașterile înainte de termnen și bolile asociate reprezintă unul dintre cei mai mari vinovați pentru moartea copiilor, atât în Statele Unite, cât și în întreaga lume. Totuși, sunt foarte multe lucruri pe care nu le știm despre cauzele nașterilor premature, așa că orice informație pe care o obținem este extrem de importantă”, a declarat Paul Jarris, coordonatorul medical al March of Dimes, o organizație nonguvernamentală preocupată de sănătatea mamei și copilului.
„De foarte mult timp știm că poluarea aerului determină apariția astmului și a bolilor cardiovasculare la adulți, dar cred că ceea ce mulți oameni nu recunosc este faptul că foarte mulți dintre acești factori de risc au un impact asupra bebelușilor chiar înainte ca aceștia să vină pe lume”, a adăugat specialistul.
Studiile anterioare au analizat modul în care efectele intrauterine ale poluării aerului ar putea avea o influență negativă asupra fătului, precum alterarea greutății la naștere sau posibilitatea ca acesta să se nască mai devreme. Studiul citat, care examinează date colectate în 2010, a încercat să calculeze felul în care acești factori ar putea influența rata globală a nașterilor premature.
„Prin faptul că studiul nostru demonstrează că 18% dintre nașterile premature sunt asociate cu poluarea aerului, reușim să cuantificăm impactul particulelor fine aflate în suspensie în aer asupra bebelușilor, chiar înainte ca aceștia să se nască”, a explicat Chris Malley, coordonatorul studiului.
În fiecare an, cam 1 din 10 copii din întreaga lume se naște înainte de termen, arată OMS. Africa și Asia de Sud sunt cele în care problema este mult mai accentuată, doar în aceste două regiuni înregistrându-se 60% din totalul nașterilor premature de pe Pământ, aceleași regiuni fiind dominante și în studiul realizat de SEI. Noul raport prezintă unele conexiuni dintre potențialele nașteri premature și poluarea aerului , însă autorii au recunoscut că cercetarea are unele lacune din cauza lipsei de sondare într-unele dintre cele mai afectate zone.
Mai mulți factori au fost identificați ca făcând parte din cauzele nașterilor premature, inclusiv sărăcia, infecțiile, fumatul și abuzul de substanțe, activitatea fizică și educația maternală. Cu toate limitările raportului, însă, acesta este primul care demonstrează că reducerea poluării ar putea fi eficientă și pentru scăderea numărului de nașteri premature în întreaga lume.
Raportul s-a concentrat pe un tip de poluare a aerului considerată extrem de dăunătoare pentru sănătatea oamenilor: particulele toxice aflate în aer, care provin dintr-o varietate de emisii, precum gazele de eșapament sau focurile agricole.
Particulele, cu un diametru mai mic de 2,5 micrometri, sunt considerate dăunătoare pentru că se pot depune adânc în plămâni, afectând sistemul pulmonar și pe cel cardiovascular, iar studiile realizate în trecut au conchis că acești factori ar putea avea efect și asupra nașterilor, determinând prematuritatea.
Oamenii de ștință arată că estimările susțin concluziile că „reducerea expunerii viitoarelor mame la poluare prin intermediul reducerii emisiilor de gaze și a unor strategii aplicate ar trebui să fie considerată o prioritate”: „Cei mai vulnerabili dintre noi, copiii încă nenăscuți sunt afectaț și într-un mod în care familiile lor sunt afectate timp de generații întregi”, a încheiat Jarris.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O zonă turistică populară, închisă din cauza unor flori care miros urât