2 august 201718:264189

Fenomenul care ia amploare în România. Aproape 90% dintre mame fac asta în prima oră după naşterea copilului

Femeile nu se mai înghesuie să îşi alăpteze copilul la sân. În ţara noastră, 88% dintre mame nu îşi alăptează copilul la sân în prima oră după naştere, iar rata de alăptare naturală, în primele şase luni, este de 16%. Tabloul alăptării la nivel mondial arată că, în 194 de ţări, doar 40% dintre copiii cu vârsta de sub şase luni sunt hrăniţi exclusiv prin alăptare (primind doar lapte matern), iar rata de hrănire prin metoda naturală depăşeşte 60% în numai 23 de ţări, conform unui nou raport publicat de UNICEF şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), în colaborare cu Global Breastfeeding Collective (Colectivul Mondial pentru Alăptare).

Cercetările arată că alăptarea poate avea numeroase beneficii, atât pentru bebeluşi, cât şi pentru mamele acestora. Alăptarea este esenţială în special în primele şase luni de viaţă, ajutând la prevenirea diareei şi pneumoniei – două cauze majore de deces în rândul sugarilor. Mamele care alăptează prezintă un risc mai mic de cancer ovarian şi mamar, două cauze principale de deces în rândul femeilor.

„Alăptarea asigură bebeluşilor cel mai bun start în viaţă. Laptele matern acţionează ca un prim vaccin al sugarului, protejându-l de boli potenţial ucigătoare şi asigurându-i toate principiile nutritive de care are nevoie pentru a supravieţui şi a se dezvolta’’, spune Dr.. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Director General al OMS.

O simplă analiză demonstrează că, pentru a creşte până la 50% ponderea globală a bebeluşilor sub şase luni hrăniţi exclusiv prin alăptare, până în 2025, este necesară o investiţie anuală de numai 4,70 $ per nou născut.

Atingerea acestei ţinte ar putea salva vieţile a 520.000 de copii, cu vârsta de sub cinci ani, şi ar putea genera o creştere economică de 300 de miliarde de $ pe o perioadă de 10 ani, ca rezultat al reducerii îmbolnăvirilor şi costurilor de îngrijire a sănătăţii, precum şi al creşterii productivităţii, conform publicaţiei Nurturing the Health and Wealth of Nations: The Investment Case for Breastfeeding (Alimentaţie pentru sănătatea şi bogăţia naţiunilor).

„Alăptarea este una dintre investiţiile cele mai eficace şi rentabile pe care le pot face statele pentru sănătatea celor mai tineri dintre cetăţenii lor, precum şi pentru sănătatea economiei şi a societăţilor respective. Prin lipsa investiţiilor în alăptare, nu ne îndeplinim obligaţiile faţă de mame şi copii şi, pentru asta, plătim un preţ dublu: în vieţi pierdute şi în şanse irosite”, adaugă Anthony Lake, Directorul General al UNICEF.

 

 

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.