Cinci etape esențiale pentru vindecarea cancerului la sân

Cinci etape esențiale pentru vindecarea cancerului la sân
Publicat: 17/10/2017, 12:50

Paradoxul este că 90% dintre aceste decese puteau fi prevenite printr-un simplu control ginecologic făcut periodic.Un studiu recent al Institutului Național de Medicină Sanitară publicat într-o revistă de specialitate, arăta că doar 15-20% dintre femeile din România se prezintă la medicul ginecolog pentru o consultație de rutină. Dintre acestea, majoritatea provin din mediul urban, în mediul rural înregistrându-se procente extrem de mici, de până la 0,5%. De cele mai multe ori, româncele ajung la medicul ginecolog atunci când au o problemă, nu pentru controale de rutină.

De aceea, de cele mai multe ori, cancerul este deja instalat și trebuie tratat prin metode care ajung, de cele mai multe ori, să fie cele radicale – îndepărtarea în întregime a sânului, în funcție de localizarea celulelor canceroase.

Totuși, cancerul la sân poate fi vindecat, iar specialiștii consideră esențiale în acest proces cinci elemente.

Cancerul de sân rămâne amenințarea numărul 1 pentru sănătatea femeilor din întreaga lume, cu peste un milion și jumătate de cazuri diagnosticate anual. Însă pe cât de gravă este boala, pe atât de complexe au devenit metodele de diagnostic și tratament. Acestea pot crește rata de vindecare pe termen lung până la 90 la sută, spun specialiștii cu experiență în depistarea și tratarea cancerului. Pentru că la ora actuală, una din 8 femei aparent sănătoasă este diagnosticată cu cancer mamar, medicii atrag atenția asupra a 5 aspecte importante care pot reduce riscul de boală și pot schimba cursul afecțiunii spre vindecarea pe termen lung.

1. Stilul de viață. Fie că vorbim de dietă dezechilibrată, de sedentarism, stres, consum de alcool sau de fumat, oricare dintre aceste obiceiuri nesănătoase poate crește riscul de cancer. În aceste condiții, prevenirea bolii trebuie să înceapă cu schimbarea stilului de viață.

„Dieta bogată în nutrienți sănătoși este o componentă importantă care luptă împotriva cancerului. Sportul moderat, plimbările lungi de 30 de minute pe zi pot contribui mult la prevenirea cancerului mamar. Și joggingul este foarte bun, însă mersul pe jos este ușor și eficient”, explică medicul Mustafa Erkin Aribal, expert în imagistica sânului.

2. Evaluarea riscului de cancer. Deși medicina a evoluat mult, la ora actuală, nu se poate spune cu precizie de ce apare cancerul mamar. Însă medicii menționează instalarea precoce a menstruației, menopauza tardivă, administrarea hormonilor de substituție, lipsa nașterilor sau prea multe la activ drept factori de risc.

„Toate aceste criterii de risc fac parte dintr-un protocol numit Gail, bazat pe câteva întrebări simple. Evaluarea riscului de cancer este foarte importantă: dacă o persoană are un risc mai mare de 20 la sută, atunci trebuie să urmeze un protocol medical mai special, trebuie să fie mult mai atentă, să-și facă controalele și evaluările regulate și nu trebuie să se rezume doar la mamografie”, adaugă specialistul.

3. Testarea genetică. Se știe că există două gene BRCA1 și BRCA2 implicate în apariția cancerului, iar acestea pot fi transmise de la mamă la fiică. Astfel, existența unui cancer la mamă sau soră trebuie să orienteze orice femeie către o analiză genetică.

„Dacă o femeie este pozitivă pentru BRCA, atunci noi îi recomandăm o monitorizare multidisciplinară. În primul rând, este importantă consilierea psihologică pentru că aflarea riscului de cancer, care merge până la 80 la sută, poate fi extrem de stresantă. În unele cazuri, prevenția poate însemna dubla mastectomie, exact ca în cazul Angelinei Jolie. Însă femeia aflată în această situație trebuie să fie pregătită din punct de vedere mental pentru această intervenție”, spune medicul.

4. Diagnosticări de mare finețe. Pentru că într-o proporție de 80 la sută cancerele mamare sunt sporadice, doar 20 la sută având o componentă genetică, ecografia anuală înainte de 40 de ani și mamografia după această vârstă sunt obligatorii pentru a depista o eventuală problemă în stadiu incipient. Însă investigațiile s-au rafinat mult în ultima vreme, iar medicii le fac personalizat, în funcție de scorul de risc și densitatea mamară.

„În cazul unui sân cu densitate mare, mamografia nu permite o vizualizare completă, iar acest lucru a dus la aplicarea unor tehnologii performante, cum este tomosinteza, metodă ce permite o vizualizare mamografică mult mai bună. În cazul în care depistăm un risc crescut la pacientele cu o densitate mare a sânului, putem recurge și la o altă metodă de ultimă generație, screeningul cu rezonanță magnetică, care se face cu substanță de contrast injectabilă”, explică specialistul.

5. Terapii revoluționare, conduse de echipe multidisciplinare. Aplicate corect și țintit, terapiile pentru cancerul de sân pot crește șansele de vindecare până la 90 la sută, mai ales în stadiile incipiente. Mai mult, echipele de medici compuse din chirurg, oncolog, radioterapeut și anatomopatolog reușesc să trateze tumorile și să evite extirparea sânilor în multe dintre cazuri.

„Chimioterapia devine din ce în ce mai importantă pentru că acum dispunem de terapii noi, care sunt țintite, vizând doar celulele maligne. Poate că, în viitorul apropiat, va deveni terapie unică. Cert este că acum speranța de viață a pacientelor cu cancer mamar depistat la timp și tratat corect crește tot mai mult datorită îmbunătățirii medicamentelor. În anii ”80, chirurgia domina în tratamentul pentru cancere mamare, astăzi, chimioterapia a trecut pe primul loc”, concluzionează medicul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31...
Viața la bloc. Se schimbă regulile pentru chiriași
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Câți bani alocă Pentagonul pentru avionul care va înlocui F-22 Raptor?