Ce se întâmplă în organism când suntem stresați

Ce se întâmplă în organism când suntem stresați
Publicat: 22/04/2017, 18:13
Actualizat: 01/10/2018, 17:10

Fascia este țesutul care creează o relație de continuitate, de la suprafață, până în profunzimea corpului. Datorită poziției sale „geografice”, ea unifică întregul corp. „Un șoc fizic sau psihic va provoca tensiuni și crispări ale fasciilor. Chiar și atunci când șocul nu ajunge să se traducă printr-un simptom, lasă totuși o urmă în corp, palpabilă pentru o mână expertă. Oricare dintre noi a reperat măcar o dată aceste tensiuni specifice: „Sunt încordat, simt tensiuni în trapez, am un nod în gât, am crampe la stomac”. Atunci când palpăm, gâtul este într-adevăr încordat și stomacul crispat” , afirmă Petros Liolios.

La un stres adaptat, fasciile absorb șocul în profunzime, iar tensiunile și diferitele simptome dispar. „Spunem deseori: ” Trece…”
Când șocul depășește capacitățile fiziologice de adaptare, rămân însă anumite crispări. Atunci când aceste crispări se situează într-o zonă arteriovasculară critică, ele antrenează compresiuni și privațiuni vasculare. Dau chiar o disfuncție a organelor implicate.

Dacă se instalează o modificare fascială la nivelul regiunii pulmonare: mușchiul marele pectoral și mușchiul pectoral mic sunt încordați, la fel ca și mușchii gâtului și diafragma toracică, lichidele stagnează, plămânul este densificat, pleura se contractă””, mai spune specialistul.

Persoana respiră greoi, la început în mod inconștient, apoi conștient. Nu are aer, o senzație de opresiune și uneori chiar de „menghină” punând stăpânire pe ea. Apăsarea toracică face persoana mai puțin adaptabilă la stres.

„Eliberarea acestei opresiuni acționează atât asupra stresului propriu-zis, cât și asupra cronicității acestuia. Fascia pericardică este și ea sensibilă la stres. Crisparea sa antrenează o senzație de opresiune cardiacă puternic resimțită de către pacient, uneori chiar de tipul falsei angine pectorale, ceea ce adaugă un stres suplimentar. În acest caz, inima nu este afectată de nicio patologie, în schimb indispoziția și starea de rău sunt create de o tensiune a fasciei pericardice (înveliș al inimii ce se inserează pe stern și dorsale)””, precizează Petros Liolios.

Stresul acționează asupra fasciilor, dar și asupra țesutului conjunctiv interstițial, „albia” microcirculației și loc al schimburilor. „Consecințele sunt o pierdere a elasticității dermului, senzația de frig și o diminuare a calității schimburilor. Cu cât frigul este mai pronunțat, iar pacientul vorbește despre faptul că „i-a intrat frigul în oase”, cu atât este și șocul mai pregnant.Din tensiune în tensiune, persoana își pierde din vitalitate, este obosită, ceea ce duce la instalarea unui adevărat cerc vicios. Această stare a fasciilor creează angoase, care pot părea puțin importante la început, dar care perturbează în mod considerabil viața persoanei, se poate ajunge chiar la depresie, atacuri de panică.

Odată reperată tensiunea, fasciaterapeutul aplică o mișcare ușoară de tragere, aproape imperceptibilă, pentru a întinde fascia. În momentul în care aceasta este în întregime întinsă, fasciaterapeutul găsește un „punct de sprijin, astfel încât corpul să reînceapă să reacționeze. Practic, prin fasciaterapie terapeutul redă echilibrul și elasticitatea țesuturilor, ele își recapătă mobilitatea, iar persoana starea de bine””, mai spune Petros Liolios, specialist în Psihopedagogie Perceptivă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Cum mai arată Diana Gureșoaie, „Strâmba lui Dodel”. Fosta iubită a lui Cristi Tănase...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Un consilier PNL a uitat să închidă camera în timpul unei ședințe pe Zoom...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Șoferii care circulă prea încet, „vânați” cu drona - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Apple ar urma să lanseze noi iPad-uri, după un an de pauză
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Viteză fără precedent! O universitate a creat Internetul de 4,5 milioane de ori mai rapid