Ce este carcinomul hepatocelular de care suferea cântăreața Denisa Răducu. Care este speranța maximă de viață după momentul diagnosticării

Ce este carcinomul hepatocelular de care suferea cântăreața Denisa Răducu. Care este speranța maximă de viață după momentul diagnosticării
Publicat: 23/07/2017, 16:42

Un astfel de tip de cancer apare cel mai adesea pe fondul cirozei, însă în cazul a 25% dintre pacienții diagnosticați aceștia nu au avut un astfel de factor de risc în istoricul medical.

Principalele cauze ale cancerului hepatic primar:

1. Ciroza este considerata a fi principalul factor de risc pentru aparitia cancerului hepatic primar. Aproape 80% dintre pacientii diagnosticati cu carcinom hepatocelular au și ciroza, dezvoltată, în principal prin infectarea cu virusul hepatitei B sau C.

2.Hepatita virală B.Virusul hepatitic B este un virus ADN cu tropism hepatic, care poate determina hepatita acuta, simptomatica sau asimptomatica, urmata de vindecare sau de persistenta virusului in organism si aparitia hepatitei cronice, care in timp poate evolua catre ciroza hepatica si intr-un procent mic catre hepatocarcinom. Numarul de persoane infectate la nivel global, care au hepatita cronica este de circa 350 de milioane, iar geografic, tara noastra prezinta endemicitate crescuta, prevalenta fiind de peste 8% din populatie.Infecția cronică cu acest virus duce la apariția cirozei, ceea ce creste riscul de cancer de aproximativ 1.000 de ori.

3. Hepatita virala C a devenit cea mai frecventa cauza de aparitie a carcinomului (depasind hepatita B).Agentul etiologic al hepatitei C este un virus ARN cu tropism hepatic, care infecteaza aproximativ 3% din populatia mondiala, dupa estimarile OMS. Dintre acestia, un numar semnificativ de persoane vor dezvolta ciroza hepatica si hepatocarcinom.

Transmiterea se face prin sange, si anume prin manevre medicale sau nemedicale (de exemplu tatuaje) cu ace sau instrumente taietoare nesterilizate sau prin trasfuzii de sange cu produse infectate, netestate in prealabil pt virusul C (de exemplu transfuzii primite inainte de anul 1986).

4. Alcoolul este asociat cancerului hepatic în special dacă pacientul consumă mai mult de 80 g/zi de alcool (6-7 pahare) timp de cel putin 10 ani.

Cancerele hepatice reprezintă a șasea cea mai frecventă formă de cancer la nivel mondial. În Europa, 10 din 1.000 de bărbați și 2 din 1.000 de femei vor face cancer de ficat la un moment dat în viață. În anul 2008, în jur de 40.000 de bărbați și circa 20.000 de femei au fost diagnosticați cu cancer de ficat în toata Europa. Vârsta medie la diagnosticare este între 50 și 60 de ani, iar în Asia și Africa este în jurul vârstei de 40-50 de ani, arată CSID.

Numărul mare de cazuri de hepatita B si C din România ne predispune la un risc mai mare față de alți europeni de a face cancer la ficat.
Se estimează că în jur de 2 milioane de români au aceste tipuri de hepatite în acest moment, mulți dintre ei fără să știe.

Bărbații au un risc mult mai mare de a face boala, mai ales din cauza abuzului de alcool. În plus, mortalitatea prin acest tip de cancer este mai ridicată la noi decât în restul Europei din cauza depistării târzii.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
”Numai Dumnezeu știe cât de tare m-am săturat” Zi importantă pentru Dana Roba în procesul...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de...