641 vizualizări 17 mar 2017

În medie, un aparat dentar trebuie purtat între 12 şi 24 de luni, însă acest aspect este discutabil şi ţine de complexitatea problemei dentare cu care se confruntă pacientul. "O persoană în vârstă va purta aparatul dentar mai mult, pentru că deplasările se realizează puţin mai greu decât la o persoană tânără. La maturitate, densitatea osoasă este intensă, ceea ce înseamnă că deplasările dinţilor se realizează mai greu”, mai spune dr. Teodorina Secară.

Aparatul dentar nu are vârstă, astfel fiecare persoană este liberă să-şi aleagă propriul aparat în funcţie de recomandarea medicului specialist şi de discreţia pe care  şi-o doreşte în legătură cu acesta. Preţul unuia poate varia între 1.000 şi 6.000 de euro.

Cei mici pot opta pentru cele fixe şi mobile, vizibile sau invizibile. Adulţii pot alege aparate fixe, care sunt tot mai discrete, sau gutiere mobile.

1. Aparatul dentar din safir este preferat de celebrităţile de la Hollywood, deoarece este transparent, fabricat din safir şi se montează pe partea exterioară a dinţilor.

2. Aparatul dentar din ceramică are două mari avantaje: este transparent şi se curăţă foarte uşor.

3. Aparatul dentar din metal are scheletul vizibil, dar marele avantaj este preţul său, care duce la un tratament ieftin.

4. Aparatul dentar lingual/ incognito se montează pe partea inferioară a dinţilor, fiind complet invizibil.

5. Aparatul dentar mobil are structura unei gutiere transparente şi poate fi îndepărtat oricând pentru igienizare.

6. Aparatul ortodontic mobil se recomandă copiilor cu dentiţie temporară sau mixtă şi are rol în stimularea creşterii şi dezvoltării oaselor maxilare. Acesta este confecţionat dintr-un plastic special şi din anumite accesorii metalice”, precizează dr. Teodorina Secară, de la Dent Estet, pentru Gândul.

Copiii trebuie să facă prima vizită la medicul ortodont până la vârsta de 7 ani, cel mai târziu, dar, în cazurile speciale, tratamentul poate începe mult mai devreme.

“Aparatele dentare sunt recomandate pentru anumite grupe de vârstă: Între şi 3-8 ani sunt indicate trainerele dentare, între 8 şi 10 ani aparatele mobile, iar peste 10 ani aparatele dentare fixe sau gutierele estetice.

Am avut şi pacienţi 60 de ani care au recurs la un astfel de tratament pentru o sănătate sporită a danturii”,a precizat dr. Teodorina Secară pentru Gândul.

În general, după finalizarea tratamentului, este necesar sa purtăm o protecţie (o sârmă fină ce se aplică în spatele danturii) pentru a menţine dinţii în noua poziţie.

Igiena dentară trebuie să fie mai minuţioasă decât de obicei.”Este indicat ca periatul să o facă folosind o anumită metodă, iar periuţa interdentară nu trebuie să lipsească din trusa zilnică a pacientului, astfel încât acesta să aibă dinţii sănătoşi, fără nicio carie. Fără o igienă în detaliu, dinţii sunt mult mai predispuşi la carii, deoarece în aparatul dentar rămân adesea resturi alimentare.

 Regimul alimentar se modifică puţin, pentru că este indicat să fie evitate anumite alimente lipicioase sau de o consistenţă dură, care pot determina dezlipirea brakets-urilor aparatului.

În plus, vizitele la medicul specialist ortodont vor fi mai dese, atât pentru strângerea aparatului, cât şi pentru o monitorizare constantă a sănătăţii întregii danturi.

În general, după finalizarea tratamentului este necesar să purtăm o protecţie (o sârmă fină ce se aplică în spatele danturii) pentru a menţine dinţii în noua poziţie.

În concluzie, aparatul dentar nu impune nicio restricţie serioasă pentru viaţa de zi cu zi a pacientului, ci poate o atenţie sporită”, afirmă specialistul.

 

--

Citește și: