Bolile care ucid anual peste 1,8 milioane de europeni, discutate în Parlamentul European. Avertismenul oficialilor pentru autorități

Bolile care ucid anual peste 1,8 milioane de europeni, discutate în Parlamentul European. Avertismenul oficialilor pentru autorități
Publicat: 11/11/2017, 09:55

„Principalul mesaj pe care l-am transmis(…) este că prevenția rămâne în continuare principalul pilon prin care putem reduce impactul bolilor cardiovasculare. Eforturile tuturor părților implicate ar trebui să meargă către găsirea și oferirea unor soluții concrete, practice, care pot fi implementate chiar mâine de fiecare dintre noi. Prin eforturile depuse de Societatea Română de Cardiologie și Forumul Național de Prevenție, în ultimii ani, am făcut pași importanți în direcția renunțării la fumat și ne propunem ca în continuare să dezvoltăm programe care să se adreseze și altor factori de risc importanți, așa cum sunt nivelul crescut de colesterol, hipertensiunea arterială sau sedentarismul”, a declarat, în cadrul dezbaterii europene pe probleme cardiovasculare, prof. dr. Dan Gaiță, coordonator Național de Prevenție Cardiovasculară, potrivit unui comunicat de presă.

În fiecare an, bolile cardiovasculare (BCV) cauzează peste 1.8 milioane de decese în Uniunea Europeană, adică, aproximativ 40% din totalul deceselor de la nivelul UE, cu toate că aceste afecțiuni pot fi prevenite.

Potrivit specialiștilor, costul total pentru AVC în Uniunea Europeana, incluzând atât costurile medicale cât și cele non-medicale, a fost de aproximativ 45 miliarde de euro în 2015 și este de așteptat să crească. Doar costurile non-medicale pentru îngrijire au fost de aproximativ 15.9 miliarde de euro (35% din bugetul total cheltuit pentru pacienții cu AVC in Uniunea Europeană în anul 2015) .

„Este evident că trebuie să depunem mai multe eforturi pentru a putea îmbunătăți diagnosticul, prevenirea, tratamentul și monitorizarea pacienților cu boli cardiovasculare, în special în cazul pacienților cu risc crescut. Îndemn autoritățile naționale și europene să ia măsurile necesare pentru a oferi acestor pacienți îngrijirea de care au nevoie”, a explicat parlamentarul european, Pavel Poc.

În timpul dezbaterii, care a avut loc în Parlamentul European, a fost adresat un îndemn la acțiune, astfel autoritățile din domeniu sănătății naționale și europene trebuie să „îmbunătățească strategiile de diagnostic al pacienților catalogați cu risc crescut, prin: verificarea sistematică și creșterea eficienței strategiilor locale a BCV, în vederea asigurării unui diagnostic și a unei îngrijiri mai bune a pacienților post infact miocardinc(IM) și atac vascular cerebral (AVC). Autoritățile sunt rugate să promoveze adecvat accesul la tratament: un acces mai bun la tratament în fiecare Stat Membru UE pentru pacienții post IM și AVC. De asemenea, este nevoie de dezvolte asociații la nivelul UE cu scopul de a finanța programele de sănătate, în vederea evaluării progresului și a schimbului de experiență privind cele mai bune practici folosite pe teritoriul fiecărui Stat Membru al Uniunii Europene”.

Pacienții care au trecut printr-un eveniment cardiovascular au un risc foarte crescut de recurență și sunt de șase ori mai vulnerabili la deces. Toate acestea confirmă necesitatea de a face din prevenția secundară o prioritate.

La dezbatere au participat membri ai Parlamentului European, cadre medicale, pacienți și reprezentanți ai instituțiilor și organismelor din domeniul sănătății din Europa. În urma evenimentului, va fi transmisă o scrisoare deschisă, semnată de către toți participanții, Miniștrilor Sănătății din Uniunea Europeană și instituțiilor europene pentru a atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă pacienții aflați în aceste situații de risc.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
China și SUA ar trebui să fie parteneri, a declarat Xi Jinping