Analiza care îți poate prezice dacă mori în următorii cinci ani

Analiza care îți poate prezice dacă mori în următorii cinci ani
Publicat: 05/06/2017, 16:25

Autorul pricipal al studiului, medicul Luke Oakden-Rayner, de la Școala de Sănătate Publică a Universității din Adelaide, Australia, alături de colegii săi, cred că descoperirea lor poate însemna o avansare în ceea ce privește medicina de precizie. Acest domeniu este definit de institutele naționale de sănătate drept „O abordare emergentă pentru tratamentul și prevenirea bolilor, care ia în considerare variabilitatea individuală a genelor, a mediului și a stilului de viață pentru fiecare persoană”.

După cum notează autorii studiului, medicina de precizie se bazează pe descoperirea markerilor biologici care sunt indicatori exacți ai riscului bolii, răspunsului la tratament sau pronosticului bolii. Specialiștii consideră că radiologia are un rol important în acest domeniu.

„Noi credem că imaginile de la radiologiile de rutină au fost ignorate de-a lungul timpului în contextul medicinei de precizie și aducem motive care să îi convingă pe medici cu privire la puterea tehnicilor medicale noi care pot fi aplicate imaginilor de la radiologii, ca bază a drumului către descoperirea de noi markeri biologici”, explică cercetătorii.

„Progresele recente în domeniul analizei imaginilor medicale au arătat că însușirile imaginii detectabile cu ajutorul computerelor, pot aproxima puterea descriptivă a biopsiei, microscopiei și chiar analizei ADN pentru o serie de patologii”, continuă aceștia.

Momentul morții pacientului, prezis de medici cu 69% acuratețe

Pentru studiul lor, oamenii de știință și-au propus să afle dacă pot „învăța” un computer să arate, în urma analizării informațiilor din tomografiile computerizate, care sunt șansele ca un om să moară în următorii 5 ani.

Primul pas a fost acela de a aduna peste 15.000 de tomografii făcute la nivelul a șapte țesuturi diferite ale corpului, ale unor pacienți de 60 sau peste 60 de ani. Folosind tehnici de regresie logistică cercetătorii au reușit să identifice un număr de caracteristici ale imaginilor care puteau fi asociate riscului de mortalitate în următorii 5 ani.

Echipa a combinat apoi informațiile obținute cu o tehnică de analiză amănunțită. Medicul Oakden-Rayner a explicat că aceasta este metoda prin care computerele pot fi „învățate” cum să înțeleagă și să analizeze imaginile.

„În loc să se concentreze pe diagnosticarea bolilor, sistemele automate pot prezice rezultatele medicale într-un mod în care medicii nu sunt instruiți să facă, prin încorporarea volumelor mari de date și identificarea acelor informații insesizabile la o simplă analiză”, explică specialistul.

Pasul următor a fost folosirea unui computer pentru a analizat tomografiile de la nivelul pieptului ale unui număr de 48 de pacienți de 60 sau peste 60 de ani. În acest fel și-au dat seama că astfel pot prezice șansele lor de a muri în următorii 5 ani cu o acuratețe de 69%, comparativ cu predicțiile pe care le pot face medicii.

„Deși pentru acest studiu a fost folosit doar un mic eșantion de pacienți, cercetările noastre arată cum computerul a învățat să recunoască imagistica complexă a bolilor, ceea ce, în cazul experiților umani, necesită o pregătire extensivă”, susține medicul Oakden-Rayner.

Următorul pas al echipei este acela de a folosi tehnicile computerizate pentru a analiza tomografiile a zeci de mii de pacienți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
NASA a creat anvelopa indestructibilă, fără aer - VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Decizie finală în România. Legea intră în vigoare din 1 iunie. Ciolacu: Așa e corect
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Test de cultură generală. Care e cea mai rapidă limbă?