Afecțiunea care îi omoară pe români. Unul din zece pacienți nu supraviețuiește

Afecțiunea care îi omoară pe români. Unul din zece pacienți nu supraviețuiește
Publicat: 19/07/2017, 18:05
Actualizat: 02/10/2018, 09:27

La fiecare 30 de minute un român suferă un infarct, conform datelor Societății Române de Cardiologie și unul din zece pacienți nu supraviețuiește.,,Pacienții care au avut norocul să supraviețuiască trebuie să înțeleagă că recuperarea post-infarct este esențială și să știe că riscul de a dezvolta un al doilea infarct este mult mai mare. Este important ca persoana respectivă să știe că viața ei nu mai poate fi la fel. Trebuie să ducă un stil de viață sănătos, să facă mișcare, să meargă regulat la controale medicale și să țină cont de tratamentul și indicațiile recomandate de medic. Doar așa poate preveni un al doilea infarct care, în cele mai multe cazuri, se dovedește a fi fatal. Mesajul principal pe care ne dorim să-l transmitem este că inima trebuie îngrijită, mai ales de cei care au suferit un accident cardiovascular „, spune medicul cardiolog Gabriela Sârcă.

Ce se întâmplă în organism când suntem agitați

Când suntem stresați, inima resimte din plin această stare. ,,Organismul este invadat de catecolamine, cortizolși alti hormoni ai stresului. Inima bate mai repede, se contractă mai puternic, trimite mai mult sânge către întreg organismu, pentru ca acesta să fie pregătit în cazul unei agresiuni. Tensiunea arterială crește, pereții vaselor de sânge sunt supuși unor forțe puternice ce pot conduce în final la fisuri, în special la nivelul unor plăci aterosclerotice preexistente. Aceste zone de fisură constituie punctul de plecare pentru tromboze sau rupturi vasculare. Datorită stresului, descărcărilor de catecolamine, vasele coronare, care asigură necesarul de sânge pentru inimă, pot prezenta spasme, adică contracții în anumite zone. Finalul este acela că inima, deși efectuează o activitate intensă și are implicit nevoie de un consum energetic mai mare, va fi privată de resurse prin reducerea debitului la nivelul coronarelor””, spune Dr. cardiolog Claudiu Chivu pentru Gândul.

Vremea caniculară afectează în mod direct persoanele cu boli cardiovasculare. ,,Incidența cazurilor de moarte subită este mai mare în acestă perioadă. Expunerea la căldură solicită inima, atât prin prisma necesitații de a efectua un efort mai mare, în încercarea de a menține temperatura corpului, cât și prin alterarea altor constanțe biologice care o fac vulnerabilă.

Din cauza căldurii pot apărea infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral. Prin deshidratare, sângele își schimbă consistența, devine mai vâscos. Din cauza vascozității crescute se formează un cheag de sânge care blochează circulația. Dacă acest blocaj survine la nivelul vaselor inimii, suntem în fața infarctului miocardic, manifestat prin durere intensă în zona inimii, stare de rău extrem, transpirații generalizate””, precizează specialistul.

De asemenea, calciu și magneziu sunt esențiale pentru buna funcționare a inimii. ,Scăderea acestei concentrații din sânge poate duce la tulburări de ritm și, într-un final, la moarte subită, inima rămânând practic blocată””, adaugă cardiologul.

,,Organizația Mondială a Sănătății își propune să reducă cu 25% decesele premature cauzate de bolile cardiovasculare până în anul 2025. Vorbim de afecțiuni care pot fi prevenite sau tratate în faze precoce, în condițiile în care populația conștientizează cât de mare este impactul și care pot fi urmările unei suferințe cardiovasculare.

În multe dintre țările Europei, decesele și îmbolnăvirile înregistrate din cauze cardiovasculare sunt în scădere. În România, însă, deși există o oarecare stabilizare, suntem departe de o scădere a frecvenței și gravității acestor categorii de afecțiuni. Sistemul de sănătate din România are o acută nevoie de programe de educație, de creștere a aderenței la tratament, de depistare precoce a bolilor, de colaborarea între specialități, de un mecanism integrat de monitorizare a pacienților cu boli cardiovasculare, de programe de recuperare post-infarct””, spune Rodica Tănăsescu, Președinte al Societății Naționale de Medicină a Familiei (SNMF).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA