Momentele dramatice ale salvării copilului căzut în puț, povestite de primul pompier ajuns la fața locului: „La final, am izbucnit în lacrimi”

Publicat: 26/04/2017, 21:27

Vasile Gaiță este pompierul care a ajuns primul la locul intervenției și a plecat ultimul, cu ochii în lacrimi, bucuros că Dănuț a fost scos în viață din fântână. El a povestit, pentru MEDIAFAX, că ziua care îi va marca viața a început ca oricare alta, până când un apel la 112 anunța o urgență în satul Balta Sărată.

„Ne-am deplasat la fața locului în primă fază cu o autospecială pentru descarcerare și o autospecială de lucru cu apă și spumă. Am ajuns la locul intervenției în jurul orei 11.00, copilul era în puț, distanța era de aproximativ 16 metri. Când am plecat de la sediu, singurele date pe care le-am avut au fost «copil, în jur de doi ani, căzut într-o fântână. Atât!». Când am ajuns acolo am constatat că nu se poate introduce un om să îl extragem de acolo. Diametrul puțului era foarte mic, între 25 și 30 de centimetri. Copilul se auzea, dar nu îl vedeam. Ulterior am văzut, cu ajutorul camerelor, că era agățat de un cablu”, a povestit, pentru MEDIAFAX, Vasile Gaiță, șeful Detașamentului de Pompieri Roșiorii de Vede.

Vasile Gaiță a încercat găsească soluții pentru ca echipa de salvatori pe care o conducea să reușească să salveze copilul, care era în stare de șoc și plângea continuu. A aflat că pe băiețel îl cheamă se numește Dănuț și că are numai un an și opt luni.

„Copilul era într-o stare de șoc, plângea continuu. Să stai în gol, la 16 metri și în diametrul acela, nu e ușor. I-am introdus aer, căldură și o lanternă să aibă lumină, să se liniștească. În momentul în care am ajuns, cu lanterne, proiectoare, ce avem noi în dotare, am reușit să-l ridicăm aproximativ un metru, cu cablul de care era el agățat, după care am sistat totul. Cablul era foarte subțire și exista posibilitatea să se rupă. Când au ajuns colegii de la București au fost folosite niște camere speciale, audio și video, pe care le au în dotare”, a mărturisit pompierul.

Deși spune că i-a fost foarte greu să reziste emoțiilor atunci când auzea cum vaietele copilului, Vasile Gaiță nu s-a pierdut cu firea. O eventuală decizie greșită ar fi putut să-l coste viața pe Dănuț, pentru că la picioarele lui se afla apa adâncă de 10 metri.

„Fântână are undeva la 25 de metri, peste 25, iar el s-a oprit la aproximativ 16 metri. Dacă s-ar fi rupt acel cablu, efectiv nu mai era nicio șansă să-l mai scoatem în viață. Familia era acolo. Încercam să îl strigăm, dar ce să poți să comunici cu un copil de un an și opt luni? Și în stare de șoc. Sunetul ajungea la el cu acel dispozitiv pe care l-am coborât lângă el, camera respectivă care era dotată și cu difuzor și cu microfon. Inițial am folosit o cameră de la Poliție, care filma în interior, apoi au venit colegii de la București. Nu îi vedeam fața, era băgat acolo ca un dop, decât capul se vedea, atât, capul și umerii”, își amintește Vasile Gaiță.

Tot ce s-a putut face înainte de a fi scos a fost să i se asigure copilului aer și căldură, pentru că altfel nu ar fi rezistat mai bine de 10 ore. Vasile Gaiță a crezut de când a început misiunea, până la final, că Dănuț va fi scos în viață, dar când l-a văzut a izbucnit în lacrimi.

„Am încercat să îi asigurăm aer și căldură, un climat propice pentru a supraviețui. Fără aer și căldură, totul se termina mult mai repede, nu rezista atâta timp acolo dacă nu aveam această posibilitate. Când am ajuns acolo am avut emoții, în primul rând, să îl scoatem cât mai în siguranță. Trebuie să îți stăpânești orice emoție. La final, nu mi-am putut stăpâni lacrimile, atunci nu am mai putut. Am izbucnit în lacrimi. Efectiv, atunci nu am mai putut. Toată lumea a izbucnit în lacrimi. Pentru noi a fost o ușurare și o bucurie imensă. De la începutul misiunii, până la final, până în ultima secundă am crezut că o să-l scoatem în viață. Am făcut tot ce mi-a stat în putere să-l scoatem în viață de acolo. Nu am plecat de lângă el, decât două minute, în lateral, luam o gură de apă și mergeam înapoi. De mâncare nu s-a pus problema în acele momente”, a mai povestit pompierul-erou.

Chiar dacă a încheiat misiunea cu aplauze și felicitări, Vasile Gaiță mărturisește că nu va avea liniște până când nu va afla de la medici că Dănuț este în afara oricărui pericol.

„Dacă dă Dumnezeu să fie bine și să revină în sânul familiei, o să merg, cu toți colegii mei, la el și o să ne interesăm să aibă parte și de o educație adecvată”, a mai spus comandantul Detașamentului de Pompieri Roșiorii de Vede.

Vasile Gaiță a împlinit 29 de ani, nu are copii și urmează să-și întemeieze o familie. Acesta lucrează la ISU Teleorman, din anul 2012, după ce a urmat Facultatea de Pompieri, din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București

După misiunea de la Balta Sărată este considerat erou, stârnind admirația nu doar a familiei copilului, ci și a superiorilor săi.

Prognosticul în cazul copilului căzut într-o fântână în județul Teleorman rămâne rezervat din cauza problemelor pulmonare, acesta fiind în continuare intubat și ventilat mecanic, potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Grigore Alexandrescu, Raluca Alexandru.

Dănuț, băiețelul de 2 ani, a stat peste 10 ore pe jumătate în apă, într-o fântână, la peste 16 metri adâncime și a fost scos de pompieri marți seara, cu ajutorul unor tije. Copilul mai are acasă o surioară în vârstă de 3 ani, iar mama lui urmează să aducă pe lume încă un copil, fiind însărcinată în aproape nouă luni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în România. S-a stricat ceva...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
Prințul Harry, într-un nou scandal de proporții. Fotograful regal l-a dat de gol
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Aisbergul care a scufundat Titanicul, surprins într-o fotografie din 1912