Clujeanca Claudia Rotar, singura luptătoare din trupele SAS. „La prima intervenție mi-a fost frică, nu are cum să nu-ți fie”

Clujeanca Claudia Rotar, singura luptătoare din trupele SAS. „La prima intervenție mi-a fost frică, nu are cum să nu-ți fie
Publicat: 08/03/2017, 12:59

Claudia Rotar, agent șef principal în cadrul IPJ Cluj, a intrat în Poliție în 1996 iar, la un moment dat, când s-au scos posturi la concurs pentru Serviciul de Acțiuni Speciale (SAS), a decis să se înscrie.

Inițial, au fost cinci fete în această structură, dar Claudia a rămas, acum, singura, făcând parte din structura SAS a Poliției Cluj de 16 ani, într-o echipă de 36 de bărbați cu care se antrenează cot la cot în stagiile de pregătire, coboară în rapel pe clădire, trece garduri, trage cu armele în poligon.

Sub cagulă, printre ceilalți mascați, nu i se vede părul blond, dar o deconspiră silueta.

„Restul fetelor care au fost în această structură, probabil că și-au descoperit drumul, faptul că au fost în SAS o perioadă a fost o etapă din viața lor care le-a pregătit pentru altceva. Nu pot spune că eu am fost cea mai bună dintre ele și am rămas, toate am fost bune. Eu mi-am dorit, am vrut să încerc pentru că așa sunt eu, curajoasă, am intrat și am rămas. Structura nu îmi era străină, pentru că soțul meu lucra în SAS dar nu știam ce mă așteaptă. Nu e același lucru, să vezi din afară sau să fii și să lucrezi cu ei, e altceva. Am fost bine primită, băieții sunt deosebiți, i-am respectat și am primit respectul lor, mi-am câștigat locul între ei cu multă muncă, efort, răbdare și îmi merit locul pe care îl am între ei. Nu a fost o reticență în a mă primi în rândul lor”, a declarat Claudia Rotar corespondentului MEDIAFAX.

Întrebată ce a simțit prima oară când a îmbrăcat ținuta de mascat și a participat la prima intervenție în cadrul SAS, Claudia a răspuns simplu, „emoție și frică”.

„Nu ai cum să nu îți fie frică, ești om, nu ai de unde să știi ce urmează, cu ce te întâlnești, ce trebuie să faci. Activitățile la noi nu sunt planificate, nu se desfășoară după un grafic, după anumite reguli stricte, adică merg la birou și fac un lucru sau altul. În momentul în care ajungi la fața locului la o intervenție te adaptezi, ținând cont de procedurile după care îți desfășori activitatea, dar nu știi ce găsești, uneori trebuie să improvizezi. Cel mai important lucru este că această activitate nu se poate desfășura decât în echipă, te bazezi pe omul de lângă tine iar acesta, la rândul său, se bazează pe tine iar acea legătură în timp se creează și se simte”, a explicat femeia.

Nu a practicat niciodată un sport de performanță, dar are anumite calități fizice care au ajutat-o, și se antrenează zilnic, la sala de sport a Poliției Cluj sau în diferite baze sportive, antrenamentul fiind unul specific, fizic, de forță, de rezistență, de alergare, dar și tactic, care include și procedee de autoapărare.

Ca singura femeie din cadrul structurii SAS, Claudia s-a simțit protejată de echipă, dar niciodată nu a fost pusă să stea deoparte și menajată.

„În cazul unei intervenții a echipei, fiecare are rolul și locul lui, niciodată nu mă vor pune pe mine băieții cu scutul în față, nu mă vor pune să car un berbec de 40 de kg, ci voi primi o altă poziție, dar asta nu înseamnă că stau deoaparte”, a subliniat luptătoarea SAS.

Claudia Rotar a reușit să gestioneze foarte bine statutul de polițistă într-o echipă de elită cu cel de soție și mamă, având noroc că și soțul său lucrează în aceeași structură.

„Soțul m-a înțeles, iar băiatul nostru, care are 20 de ani și este jucător de rugby, a crescut de mic știind că părinții săi sunt mascați. L-am lăsat și singur când era mic, i-am explicat, a înțeles și nu a fost o problemă că mama și tata trebuie să plece pe nepusă masă, s-a adaptat. Intervențiile sunt dimineața, noaptea, programul meu nu se încheie la o anumită oră, este 24 de ore din 24. Disponibilitatea este o calitate a membrilor echipei, eu m-am obișnuit și pot foarte repede să îmi prind părul sub cagulă, să îmi scot cerceii și să mă îmbrac în ținuta de intervenție”, a menționat aceasta.

Claudia Rotar consideră că nu este greu pentru o femeie să practice o meserie mai mult bărbătească, cum e cea de luptător în structura SAS: „să lucrezi cu bărbații este simplu deoarece ei spun foarte clar ce vor”.

„Iar când mi s-a cerut să fac un anumit lucru l-am făcut. Încă mai pot, îmi place ceea ce fac, mi-e locul aici și cred că îmi merit locul aici”, a precizat Rotar.

Singura femeie din structura SAS a IPJ Cluj le transmite tinerelor care ar dori să îi calce pe urme că, pentru a face parte dintr-o astfel de echipă de polițiști, trebuie, în primul rând, să își dorească, dar și să accepte sacrificii și concesii.

„Ar trebui să fie extrem de responsabile pentru că filmele, televiziunea, eroi și supereroinele de acolo sunt altceva, iar realitatea este alta. Dacă își doresc ceva ce văd la televizor, s-ar putea să fie dezamăgite, dacă își doresc să realizeze ceva și cred că pot intra într-o astfel de structură și să și rămână, să fie dispuse să facă sacrificii și eforturi, concesii, dacă cred că pot să reziste și să îi respecte pe cei din echipă și să le câștige respectul, atunci da, haideți, îndrăzniți, fiți colegele mele”, a conchis Claudia Rotar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICȚIE clară pentru românii cu casă la curte. Statul nu-ți dă voie să treci de...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York