593 vizualizări 26 iun 2016

Hai să-l facem bucăţi pe Matei Chebeleu.

Întâi. Colegii de la Arhitectură i-au zis Bubble Boy. Nu-l enerva nimic, era zen. Motiv? Trăia în lumea lui. Pasionat de design, arhitectură, muzică, teatru. Îi spuneau Bubble Boy. Şi cum s-a pus pe mixat, Bubble Boy şi-a spus şi el. A făcut din poreclă, renume.

Bubble Boy încălzeşte atmosfera. Nu-i lucru uşor, nu-i lucru la îndemână. Este DJ. Conectat la muzică. Căşti, privirea de sus. Să-i simţi pe ceilalţi. Străini, nu? Conectaţi la nebunia lor. Tu trebuie să-i uneşti cu muzica. Citeşti, nu? Dar tu, cititor, ştii cum este cu mulţimea? Tu, care dai cu scrollul, ştii cum este să-i vezi pe ceilalţi de sus? Uite, fiorul, mărturisit de Matei Chebeleu:

Da, un străin cu nebunia lui în cap, ce face la un moment dat?  Bate din picior, prinde ritmul, intră în ritmul lui DJ Bubble Boy, intră în bula lui de fericire. Matei Chebeleu spune că diferenţa o faci printr-o cultură a muzicii. Ştii muzică întâi, doar aşa îţi dai seama ce se potriveşte. Da, house, dance, acum. Dar Matei a pornit dela Irish. Drumurile tatălui său erau şi ale lui. Erau Irish. Irish a fost startul. Apoi, în liceu a ascultat rock pe rupte. Acum, este pe house, dance. În sângele lui curg tot felul de muzici. Simte când să urce treptat bassul. Cruce pe portofel sau sec de tequilla, Bubble Boy urcă bassul şi rupe. Bubble Boy îi face să danseze hipnotic. Zâmbesc, vin să dea mâna cu el, îl întreabă ce muzică e aia. Fix pe bit. Soul Clap, Andhim. Când vine-n zori acasă, are-n căşti Justin Timberlake.

Dublul lui Bubble Boy, Universu.

Bubble Boy este 2016, animă mulţimea. Universu este discret, este teatrul participativ desfăşurat într-o casă de început de secol 20, o casă din buricul Bucureştiului. Împreună cu oameni de-o seamă şi de-un gând, Matei recompune atmosfera de urbe a la Catagiale. Casa a fost a lui Neniţescu, demnitar de început de secol. Ăsta este proiectul. Să recompui o lume, universul lui Caragiale. Grătar, berărie, bal mascat, variete. Etajul şi spectacolul. Universu, neamule.

Matei Chebeleu trăieşte mereu o aventură, întors în timp cu prietenii lui. E ca un portal, o maşinărie a timpului. Confruntă surse, citesc istorie, sunt riguroşi. Se lasă furaţi de semne, caută des adevărate. Matei spune: istoria ne fură un wow puternic!

Ce ne-a transmis Matei? Că te poţi recrea în mai multe feluri. Pasiunea ta poate fi molipsitoare. Bubble Boy, Universul. Dă senzaţii şi se lasă ispitit de istorie.

„Omul şi Gândul” mai pune o întebare: Care-i neliniştea ta, Matei? „A mea”, nu se miră Matei, „este să nu se termine proiectele pe lumea asta, să pot să-i fac mereu pe ceilalţi să trăiască într-o bulă de fericire.” 

Citește și: