Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
4007 vizualizări 6 apr 2017

Doi recunoscuţi experţi în arme chimice şi buni cunoscători ai regiunii, Bretton-Gordon şi Dan Kaszeta,  consideră scenariul (pe care azi-noapte, prezentându-l, l-am calificat “cam prea ingenios”) prin care oficialii ruşi au încercat să-i justifice pe sirieni (avioanele armatei lui Bashar al-Assad atacau un depozit militar al rebelilor, unde aceştia confecţionau şi stocau arme chimice) drept “fantezist”, “de nesusţinut” şi “pueril”.

Turcia, aproape de graniţa căreia s-au produs atrocităţile, s-a precipitat şi a ţinut să prezinte ieri, chiar înaintea şedinţei Consililui de Securitate al ONU, un raport "ştiinţific", bazat pe consultarea răniţilor care au fost transportaţi în spitalele din provincia  Adana. Concluzia raportului a fost că în atac s-a folosit gaz clorin. Ceea ce – contrar dorinţei turcilor – a mai ţinut în viaţă  teoria rusească, pentru că gazul clorin e arma chimică a săracilor – ieftin, uşor de fabricat şi uşor de folosit. Autointitulatul Stat Islamic l-a utilizat deseori, mult mai des decât armata lui al-Saddat.

Ei bine, azi-dimineaţă, turcii au finalizat un raport mult mai plauzibil - în urma autopsierii a trei victime, în prezenţa unui reprezentant al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi a unui reprezentant al  Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice, raport care certifică folosirea armelor chimice, dar nu mai invocă gazul clorin.

Toate dovezile de până acum converg spre sarin, cum anticipase Dan Kaszeta, explicând: “Dacă vrei să ucizi o mulţime de oameni şi să nu contaminezi zona pentru mult timp, sarinul e soluţia”.

Cel mai important argument că la Khan Shaykhun s-a folosit gazul sarin este mărturia medicului Abdel Hay Tennari, care a tratat victimele la faţa locului şi prescris cu succes Pralidoxim, antidotul sarinului.

Între timp, a putut fi stabilită, pe baza mărturiilor,  şi ora atacului de marţi – 6 dimineaţa – ba chiar şi numele pilotului, Muhammed al-Hasuri, care ar fi decolat de pe aeroportul militar din Shayrat (guvernoratul Homs).

Legat de aceste informaţii şi urmând scenariul rusesc, ministrul de Externe sirian, Walid Muallem, a precizat că atacul asupra depozitului de muniţii care ar fi conţinut şi arme chimice a fost lansat la ora 11.

Ar mai fi de adăugat, deocamdată, doar că a bombarda un depozit de arme chimice înseamnă tot un atac chimic, dar prin procură.

În fine, puţinele imagini de la faţa locului (una am postat-o ieri) nu înfăţişează vreo imensă minge de foc, cum ar fi trebuit să declanşeze atacul sirian, dacă în depozit s-ar fi aflat arme chimice.

--

Citește și: