Va intra Armata israeliană în Gaza?

Va intra Armata israeliană în Gaza?
Publicat: 31/03/2018, 21:10

Azi-noapte familiile cu copii au părăsit tabăra de corturi de la gardul de securitate cu Israelul și s-au risipit pe la casele lor. S-au reîntors azi-dimineață, mult mai puțini decât ieri, doar vreo câteva sute, ca să se alăture tinerilor deciși să continue Marșul Marii Reîntoarceri, cel puțin până la jumătatea lui mai, de Ziua Catastrofei.

Față de ieri, lucrurile s-au desfășurat mai calm, astfel încât s-au înregistrat doar 13 răniți din rândul palestinienilor, victime ale așa-numitelor „focuri de avertizare”.

Pe contul de Twitter al Armatei israeliene au fost postate toată ziua diverse avertismente (la prima oră: „Hamas are totul de căștigat iar civilii palestinieni totul de pierdut în revolte precum acelea petrecute ieri”) sau cugetări cu iz propagandistic (fotografia copilașului cu un pistol în mână: „ n-ar trebui să-și înarmeze copiii cu arme, fie ele adevărate sau de jucărie”).

Mai colimată și mai fermă a fost declarația radiodifuzată a purtătorului de cuvânt al Armatei, Ronen Manelis, care a explicat că Hamas și grupări militante asociate folosesc protestatarii drept acoperire pentru atacuri și încercări de spargere a celebrului zid despărțitor dintre Israel și Gaza, adăugând că, în cazul în care violențele continuă, „nu vom mai fi în măsură să ne limităm activitatea în zona gardului de siguranță și vom acționa împotriva acestor organizații teroriste în alte amplasamente”. Abia asta e vestea ce mai proastă, „alte amplasamente” însemnând dincolo de linia frontierei, adică intrarea în Gaza, ceea ce nu poate să nu ducă gândul la masacrul din 2014 (două mii de morți).

Manelis a continuat: „Nu vom lăsa asta să se transforme într-o zonă de ping-pong, unde ei să comită un act terorist și vom riposta cu precizie. Dacă continuă, nu vom avea de ales decât să ripostăm în interiorul Fâșiei Gaza”.

Turcia – cu putere, Iordania, Marocul, Kuweitul, Liga Arabă, chiar și Egiptul cu o jumătate de glas au condamnat răspunsul disproporționat al Armaei israeliene, considerând că împotriva pietrelor și a cocteilurilor Molotov gloanțele de război nu pot fi o soluție. (Ronen Manelis subliniase că militarii au acționat controlat și se știe „unde a aterizat fiecare glonț”).

În Cisiordania, președintele Mahmud Abbas a ieșit pe postul de televiziune din Ramallah, făcând apel la Organizația Națiunilor Unite pentru a le oferi protecție palestinienilor „fără apărare”.

Într-un târziu, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, cerând „reținere” din partea ambelor părți, a dispus o anchetă independentă în legătură cu ciocnirile sângeroase de ieri, fără să ofere vreun detaliu concret.

Rămâne întrebarea: va intra Armata israeliană în Gaza, în viitorul imediat? Își va permite să deschidă, pe lângă frontul întredeschis cu Hizballah, un al doilea front? Răspunsul atârnă de interesele de politică internă ale premierului Benjamin Netanyahu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
”Eu nu mai vorbesc cu ea, mă are la block” De ce l-a blocat Andreea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine