Turcia. Prea rău. Prea ca la țară

Turcia. Prea rău. Prea ca la țară
Publicat: 19/04/2017, 09:12

Turcia nu este doar țara lui „allinclusive” sau țara care ne-a vindecat-o și remăritat-o pe Andreea Marin, dar și țara în care o să ne ducem din ce în ce mai puțini de-acum încolo. Când în urmă cu câțiva ani am văzut bătălia din Piața Taksim (închisă la această oră, din „motive de securitate”) am știut că orașul meu prefererat nu lupta doar pentru salvarea unui parc pe care primarul erdoganist vroia să-l radă, ci pentru salvarea lui Atatürk și a democrației turce.

Turcii au o vorbă: „Cine crede că stăpânește Istanbulul, trăiește cu cea mai mare iluzie”. Turcia a intrat în era unei dictaturi proislamice, antikemaliste și mai anti kurde ca niciodată.

Cum bine observa Ian Bremmer pe twitter: „London voted against Brexit. NYC, LA, SF, etc against Trump. Istanbul, Ankara against Erdogan.”

Orașul și Intelectualii progresiști pierd meciul mai peste tot in fața celor mai săraci și mai anti intelectuali votanți. Reacția lumii la anti globalizare și jandarmerie mondialistă devine de-a dreptul periculoasă.

Otomanii, cei pe care i-a lăsat Atatürk, prin intermediul armatei, să mențină o țară laică, seculară și democratică au fost înfrânți de turcii lui Erdogan, cel care zice zilele trecute: „Democrația e ca un tren. Îl iei până unde ai nevoie și apoi te dai jos.”

Pe când părintele națiunii moderne turce dicta in 1921: „Gata cu superstițiile la nivel de stat! Turcii mei vor învăța principiile democrației, ale adevărului și ale științei.” La 96 de ani, Turcia face cea mai mare epurare de la Stalin incoace. Și reintroduce pedeapsa cu moartea.

După ce în prealabil mii de ofițeri înalți ai otomanilor au fost înlăturați și încarcerați brutal pentru conspirație împotriva democrației turce, sute de mii de intelectuali, ziariști și artiști turci au fost dați afară, închiși sau alungați din țara lor pentru că ErdoÄŸan a stârnit din nou demonii islamismului și diktatului în spațiul Asiei Maior și Minor.

Pe cale de consecință, Rusia are în Turcia cel mai mare aliat din alianța NATO, iar UE este șantajată de Turcia cu refugiații sirieni cărora, între timp, le-a dat câtorva sute de mii și drept de vot, de „umanist” ce e. Voturi care au contat la referendumul de duminică.

După ce, se spune, Putin l-a salvat de la o iminentă moarte în ultima oră a loviturii de stat de anul trecut, singura lovitură de stat cu care am ținut vreodată după cea româno-rusească din ’89.

UE l-a ajutat pe acest Băsescu cu mustață al Turciei să înlăture arbitrajul tradițional al Armatei ca fiind nedemocratic, cerându-i ăn cadrul celor mai lungi negocieri de aderare la UE, să adapteze structura democrației turce la formatul european. Iar în primul mandat populistul turcilor „de la țară”, prin anii 2000, înlătura 92 de generali și punea botniță presei de opoziție, persecutând moguli de presă, precum deținătorul Kanal D sau pe vestitul cleric musuman miliardar, Fetullah Gulen, un fel de Soros turc, cu ajutorul căruia a ajuns ErdoÄŸan la putere, refugiat din 1999 în SUA.

Ce se-ntâmplă după acest referendum pe care ErdoÄŸan l-a câștigat puternic contestat vehement de opoziția turcă cu 51,4%, rupând Turcia în două tabere!?

Păi, avem așa în meniul noii dictaturi turcești:

1.Dispare funcția de prim-ministru. Președintele devine șef al guvernului.

2. Președintele va numi miniștrii și va avea un număr de vicepreședinți.

3. Parlamentul nu va mai monitoriza activitatea cabinetului și nu va mai avea dreptul să îl demită prin moțiune de cenzură.

4. Președintele nu va mai fi nevoit să rămână neutru, ci va putea să își mențină afilierea politică.

5. Șeful statului va putea numi patru din totalul de 13 judecători ai celei mai înalte instanțe judiciare din țară.

6. Adoptarea noului sistem îi va permite președintelui Recep Tayyip ErdoÄŸan să candideze pentru încă două mandate la președinție, ceea ce ar însemna că poate rămâne la conducerea statului până 2029.

Vorba unui turc de pe la noi: „Numai un glonte ne mai salvează.” Dacă va fi o primăvară turcă, va fi, cel mai probabil, cea mai sângeroasă dintre toate.

P.S. România este trecută în indexul Transformation Index compilat de Bertelsmann Foundation la 8,06 (din 10). Adică democrație consolidată. Turcia este acum probabil la 4.

Hristos a Înviat!

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Ungaria, AJUTOR NESPERAT pentru România. Au dat vestea uriașă chiar astăzi, 23 APRILIE: Avem un...
Sancțiuni dure pentru angajatorii români. Legea s-a schimbat, se dau amenzi grase
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu