Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1787 vizualizări 9 iun 2017

Preşedintele Erdoğan e singurul care a exprimat o poziţie tranşantă în favoarea Qatarului, la câteva ore după ce Arabia Saudită & Co a început blocada. Pare a-şi angaja ţara într-o misiune imposibilă: de a proteja Qatarul -  evitând o eventuală schimbare a regimului, care după instalarea în 2013 a noului Emir îi este mai favorbil ca oricând - fără să-şi pericliteze relaţiile cu saudiţii şi aliaţii lor arabi.

Partidul său de guvernământ a urgentat şi votat miercuri în Parlament decizia ca Turcia să disloce trupe şi tehnică militară în baza sa militară temporară (declarată în urmă cu câteva ore permanentă de autorităţile de la Doha).

Ratificată aseară de preşedinte, decizia  Parlamentului de la Ankara cuprinde şi un program de instruire a jandarmilor qatarezi. Nu se ştie, deocamdată, numărul trupelor care vor fi deplasate în baza unde află în acest moment doar 90 de soldaţi turci (probabil, în următoarele zile, o primă “tranşă” de până la 250).

Ministrul de Externe al Qatarului a salutat apropiata sosire a ajutoarelor militare cu entuziasm, ţara sa neputându-se apăra singură în nici o situaţie.

Încă n-a venit o reacţie a aliaţilor NATO, nici o reacţie saudită fermă. N-ar fi de mirare, dat fiind nivelul de ipocrizie din Orientul Mijlociu, care în aceste zile a trecut peste limitele de suportabilitate, ca Turcia să fie şi ea acuzată de sprijin acordat terorismului şi ca Riyadhul să-şi amintească brusc că Ankara şi Doha au în comun mai multe decât îşi permiseseră să observe până acum: ambele sprijină Fraţii Musulmani şi au condamnat lovitura militară prin care actualul preşedinte egiptean a venit la putere, ambele sprijină grupările rebele anti Bashar al-Assad în Siria, ambele sprijină Hamas, neconsiderându-l o organizaţie teroristă, ci parte a soluţiei de pace palestiniano-israeliană, ambele încearcă să-şi gestioneze bunele relaţii cu Iranul, astfel încât să nu-i supere pe duşmanii de moarte ai acestuia.

Când, în Parlament s-a votat trimiterea de trupe în Qatar, unul dintre liderii Opoziţiei a lansat un avertisment: “Ştim că unele ţări vor să-l răstoarne pe Emir şi să-l înlocuiască cu un nou lider. Cu cine se va confrunta forţa noastră? Dacă Qatarul doreşte să ne folosească trupele pentru a păstra în scaun familia domnitoare, vom susţine acest obiectiv? Vă rog, nu supuneţi Turcia acestui periculos nonsens!”.

--

Citește și: