31 martie 201714:523024

Trump, Stăpânul Lumii, aprobă încă o ilegalitate a Guvernului Netanyahu

Cam prea repede a intrat preşedintele Donald Trump în hlamida de Stăpân al Lumii.

Astăzi a transmis premierului Netanyahu, cu mărinimie, că poate să treacă de la el încă o construcţie ilegală în Cisiordania.

Nu că guvernul de la Ierusalim s-ar fi sfiit s-o facă. Chiar ieri noaptea (“ca hoţii”?)  miniştrii au aprobat, în unanimitate, ca 99 de hectare din zonă să fie trecute în proprietatea statului, pentru a fi ridicată acolo o aşezare ilegală pentru cei evacuaţi în decembrie anul trecut din aşezarea ilegală Amona. (Curtea Supremă a Israelului apucase să respingă o altă variantă de amplasament, dovadă că în Israel există încă instituţii mai puternice decât a primului ministru).   

Restul e ipocrizie pură.

După ce, în februarie, Trump îl dojenise blajin pe Netanyahu, rugându-l s-o lase mai moale cu construcţia de aşezări ilegale, premierul israelian s-a grăbit să anunţe o politică de “reţinere semnificativă” în materie, dovada dorinţei de a relua procesul de pace. A găsit o formulă strălucită: “reţinere semnificativă”.  Trump şi-a explicat, la rându-i, strălucit, aprobarea: a promis Bibi locuitorilor din Amona ilegalitatea asta, n-ar fi moral să nu se ţină de promisiune.

Liderii de la Ramallah au reacţionat imediat, a reacţionat cu “profundă dezamăgire” şi secretarul general al ONU. Şi cu asta basta.

Dacă palestinienii vor îndrăzni să cârcotească pe la Naţiunile Unite, doamna ambasador Nikki Haley o să aibă toc de cojocul lor.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.