Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
3035 vizualizări 11 apr 2017
La G7, toată lumea - în sprijinul atacului Statelor Unite asupra Siriei; mai puţin entuziasm însă – excepţie făcând şeful diplomaţiei britanice - în ce priveşte sancţionarea Rusiei.
 
Din Italia, Tillerson a făcut câteva declaraţii de poziţionare, înaintea întâlnirii cu omologul rus. Din tot ce exprimă, în ultimele zile, neexperimentatul ministru de Externe al Statelor Unite, reiese unul şi acelaşi lucru: 60-1Tomahawk-uri nu pot ţine loc de strategie pentru Orientul Mijlociu. Să-ţi exprimi speranţa că Putin l-ar putea lăsa din braţe pe al-Assad, fiindcă preşedintele Siriei îl face de râs în lume, scăzând relevanţa Rusiei în zonă, e dovada unei înfricoşătoare inocenţe.
 
În vreme ce Tillerson îşi exprima speranţa că îi va aduce pe ruşi pe calea cea bună, preşedintele Putin, la Moscova, în conferinţa de presă de după întâlnirea cu preşedintele Italiei, adăuga ingenioasei găselniţe “Siria 2017 e Irak 2003” bănuite ameninţări că grupările anti-Assad pun la cale şi alte înscenări cu arme nucleare.
 
Dinspre partea sa, ministrul de Externe Lavrov a pregătit cu abilitate terenul întâlnirii cu omologul său american, lipindu-şi masca reţinerii înţelepte: sperăm să purtăm un dialog constructiv, din care să lipsească retorica de confruntare, să temperăm tensiunile, nu să le alimentăm etc. etc.. Dar - n-a omis să adauge - suntem pregătiţi orice curs ar lua evenimentele.
 
Dacă preşedintele Trump îşi închipuie că poate acoperi afacerea Russiagate prefăcându-se că se răsteşte la Putin, se înşeală. Dacă îşi închipuie că poate juca geostrategie cu Moscova având în echipă novici, el însuşi fiind primul dintre ei, poate pune în pericol întreaga lume. Nu-i poţi spune Rusiei  “You're Fired!”.
 
În Siria, bătălia nu e pentru petrol, ci pentru sfere de influenţă, iar Rusia nu va da nici un pas înapoi, oricât i s-ar bate obrazul.   

--

Citește și: