Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2693 vizualizări 13 feb 2017

Cotidianul gratuit de mare tiraj “Israel astăzi” este un dar făcut, în urmă cu nouă ani, lui Netanyahu de prietenul său, magnatul jocurilor de noroc din Las Vegas, Sheldon Adelson. Miliardarul este unul dintre cei mai importanţi sponsori ai Republicanilor şi a contribuit la campania lui Trump cu zeci de milioane. De altfel, între ei există o veche simpatie. Într-una dintre serile săptămânii trecute, Trump l-a invitat pe Adelson la o cină privată, în care subiectul numărul unu a fost apropiata vizită a premierului israelian în Statele Unite. Octogenarul din Las Vegas a încercat, fără îndoială, să-l convingă pe septuagenarul de la Casa Albă, de crezul său: orice altceva decât soluţia a două state în conflictul israeliano-palestinian. Ferească Dumnezeu să-i fi expus şi una dintre ideile sale demente: problema Iranului poate fi rezolvată doar de americani şi doar cu bomba atomică. (Dineul a fost probabil momentul în care patronul “Israel Hayom” a pertractat interviul).

Boaz Bismuth, cel care a discutat cu preşedintele Americii, e senior editorul de politică externă al publicaţiei şi un simpatizant entuziast al lui Trump – l-a însoţit în campania electorală, numărându-se printre puţinii care au crezut în victorie. E motivul pentru care propoziţiile interogative ale  lui Bismuth nu pun probleme importantului interlocutor. Există însă în răspunsurile Preşedintelui câteva nuanţe importante vizând Iranul.

Donald Trump se grăbeşte să-l invoce, înainte chiar de a fi întrebat: “Înţelegerea cu Iranul a fost un dezastru pentru Israel. E inimaginabil că a fost făcută. A fost prost negociată şi executată. Totul în legătură cu înţelegerea aceea a fost ceva... Ca om al tranzacţiilor, înţeleg toate părţile. Înţeleg tranzacţiile proaste şi tranzacţiile bune, dar această tranzacţie nu e de înţeles. E dincolo de înţelegere. Si ai văzut cum a reacţionat Iranul, în loc să facă ce ar fi trebuit, adică să mulţumească preşedintelui Obama că a făcut o astfel de afacere care i-a avantajat atât de mult. S-au simţit încurajaţi, chiar înainte de a părăsi el Casa Albă. E foarte rău că a fost făcută o înţelegere ca asta”. 

BOAZ BISMUTH: S-a afirmat recent că doriţi să izolaţi Iranul şi să vă asiguraţi că acesta nu va mai avea relaţii strânse cu Rusia. Cum veţi face asta şi ce poate face Israelul ca să vă ajute?

DONALD TRUMP: Ei bine, nu ştiu unde s-a afirmat asta. Nu crede că am spus-o vreodată cuiva. Tocmai am spus că eu cred că Iranul n-a apreciat incredibil de buna înţelegere pe care le-a oferit-o Barack Obama. Nu gândesc în termeni de izolare. Nu gândesc în termeni de nimic acum în legătură cu Iranul, decât că au fost extrem de nerecunoscători pentru de o înţelegere care s-a încheiat şi care nu ar fi trebuit încheiată  niciodată. 

BOAZ BISMUTH: Dar poate fi ruptă, din moment ce este o înţelegere multilaterală?

DONALD TRUMP: Nu vreau să comentez pe tema asta. 

BOAZ BISMUTH: Aţi impus recent noi sancţiuni Iranului, după ce a efectuat un test cu rachete balistice şi aţi declarat că nici un demers nu e exclus. Poate fi presat Iranul cu succes?

DONALD TRUMP: Vom vedea ce se va întâmpla cu Iranul. Nu vreau să comentez . Există mai multe abordări în legătură cu Iranul, atât bune cât şi rele. Nu vreau să comentez. Nu vreau să discut despre ceea ce plănuiesc, nu sunt dintre cei care stau cu mâinile încrucişate şi spun tuturor ce au de gând să facă. Deci, n-o să discut despre Iran. Dar, repet, cred că ar fi trebuit să trateze Statele Unite cu mult mai mult respect decât au făcut-o pentru excepţionala afacere pe care au reuşit  s-o facă cu un grup de naţiuni care n-au avut un reper.

BOAZ BISMUTH: Dar ei nu sunt băieţii buni în regiune. Ei sunt acum băieţii răi.

DONALD TRUMP: Ei bine, cauzează o mulţime de nenorociri în Orientul Mijlociu, fără îndoială.

(James Mattis, Secretarul Apărării, declarase în urmă cu o săptămână că Iranul e “singurul mare sponsor al terorismului din lume”, iar la câteva zile Arabia Saudită a fost medaliată de CIA pentru succesele în lupta contra terorismului... ).

--

Citește și: