Trump: Iranienii ne sunt profund nerecunoscători

Trump: Iranienii ne sunt profund nerecunoscători
Publicat: 13/02/2017, 13:51

Cotidianul gratuit de mare tiraj „Israel astăzi” este un dar făcut, în urmă cu nouă ani, lui Netanyahu de prietenul său, magnatul jocurilor de noroc din Las Vegas, Sheldon Adelson. Miliardarul este unul dintre cei mai importanți sponsori ai Republicanilor și a contribuit la campania lui Trump cu zeci de milioane. De altfel, între ei există o veche simpatie. Într-una dintre serile săptămânii trecute, Trump l-a invitat pe Adelson la o cină privată, în care subiectul numărul unu a fost apropiata vizită a premierului israelian în Statele Unite. Octogenarul din Las Vegas a încercat, fără îndoială, să-l convingă pe septuagenarul de la Casa Albă, de crezul său: orice altceva decât soluția a două state în conflictul israeliano-palestinian. Ferească Dumnezeu să-i fi expus și una dintre ideile sale demente: problema Iranului poate fi rezolvată doar de americani și doar cu bomba atomică. (Dineul a fost probabil momentul în care patronul „Israel Hayom” a pertractat interviul).

Boaz Bismuth, cel care a discutat cu președintele Americii, e senior editorul de politică externă al publicației și un simpatizant entuziast al lui Trump – l-a însoțit în campania electorală, numărându-se printre puținii care au crezut în victorie. E motivul pentru care propozițiile interogative ale lui Bismuth nu pun probleme importantului interlocutor. Există însă în răspunsurile Președintelui câteva nuanțe importante vizând Iranul.

Donald Trump se grăbește să-l invoce, înainte chiar de a fi întrebat: „Înțelegerea cu Iranul a fost un dezastru pentru Israel. E inimaginabil că a fost făcută. A fost prost negociată și executată. Totul în legătură cu înțelegerea aceea a fost ceva… Ca om al tranzacțiilor, înțeleg toate părțile. Înțeleg tranzacțiile proaste și tranzacțiile bune, dar această tranzacție nu e de înțeles. E dincolo de înțelegere. Si ai văzut cum a reacționat Iranul, în loc să facă ce ar fi trebuit, adică să mulțumească președintelui Obama că a făcut o astfel de afacere care i-a avantajat atât de mult. S-au simțit încurajați, chiar înainte de a părăsi el Casa Albă. E foarte rău că a fost făcută o înțelegere ca asta”.

BOAZ BISMUTH: S-a afirmat recent că doriți să izolați Iranul și să vă asigurați că acesta nu va mai avea relații strânse cu Rusia. Cum veți face asta și ce poate face Israelul ca să vă ajute?

DONALD TRUMP: Ei bine, nu știu unde s-a afirmat asta. Nu crede că am spus-o vreodată cuiva. Tocmai am spus că eu cred că Iranul n-a apreciat incredibil de buna înțelegere pe care le-a oferit-o Barack Obama. Nu gândesc în termeni de izolare. Nu gândesc în termeni de nimic acum în legătură cu Iranul, decât că au fost extrem de nerecunoscători pentru de o înțelegere care s-a încheiat și care nu ar fi trebuit încheiată niciodată.

BOAZ BISMUTH: Dar poate fi ruptă, din moment ce este o înțelegere multilaterală?

DONALD TRUMP: Nu vreau să comentez pe tema asta.

BOAZ BISMUTH: Ați impus recent noi sancțiuni Iranului, după ce a efectuat un test cu rachete balistice și ați declarat că nici un demers nu e exclus. Poate fi presat Iranul cu succes?

DONALD TRUMP: Vom vedea ce se va întâmpla cu Iranul. Nu vreau să comentez . Există mai multe abordări în legătură cu Iranul, atât bune cât și rele. Nu vreau să comentez. Nu vreau să discut despre ceea ce plănuiesc, nu sunt dintre cei care stau cu mâinile încrucișate și spun tuturor ce au de gând să facă. Deci, n-o să discut despre Iran. Dar, repet, cred că ar fi trebuit să trateze Statele Unite cu mult mai mult respect decât au făcut-o pentru excepționala afacere pe care au reușit s-o facă cu un grup de națiuni care n-au avut un reper.

BOAZ BISMUTH: Dar ei nu sunt băieții buni în regiune. Ei sunt acum băieții răi.

DONALD TRUMP: Ei bine, cauzează o mulțime de nenorociri în Orientul Mijlociu, fără îndoială.

(James Mattis, Secretarul Apărării, declarase în urmă cu o săptămână că Iranul e „singurul mare sponsor al terorismului din lume”, iar la câteva zile Arabia Saudită a fost medaliată de CIA pentru succesele în lupta contra terorismului… ).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Fosta soție a lui Cabral arată fantastic la 57 de ani. Ce a pierdut prezentatorul...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Ieșenii s-au înghesuit la catafalcul lui Costel Corduneanu. Cei mai cunoscuți maneliști au cântat la...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Mutare de ultim moment a judecătoarei Ancuţa Popoviciu în cazul lui Vlad Pascu! Tatăl lui...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
O teorie bizară spune că în Univers există un singur electron