Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2102 vizualizări 4 apr 2017

Nu doar că s-au complimentat dizgraţios. Era de aşteptat. Trump declarase, încă de la prima întâlnire, în septembrie anul trecut, la New York, în marja Adunării Generale a ONU, că între ei există o “chimie bună” şi că al-Sisi e “un tip fantastic”. Să zicem că atunci când liderii internaţionali evitau să se fotografieze cu el, convinşi că succesorul lui Obama va fi doamna Clinton, candidatul republicanilor a vrut să se arate recunoscător preşedintelui egiptean. De altfel, acesta a fost primul şef de stat care l-a felicitat pe Trump după victoria în alegeri şi între primii care au fost contactaţi telefonic după instalarea la Casa Albă.

Dacă, în septembrie anul trecut, socrul celui mai important consilier al său (Jared Kushner, aflat zilele acestea prin Irak) nu ştia cine e Abdel Fattah al-Sisi, ar fi avut tot timpul să afle: un dictator sângeros, care în timpul şi după lovitura de stat din 2013 a comandat uciderea a 800 de oameni, în ale cărui puşcării zac 40.000 de deţinuţi politici, mulţi dintre ei în detenţie preventivă. Iată motivele pentru care Barack Obama nu l-a invitat niciodată la Washington şi răcise relaţiile cu Egiptul.

Dar pentru Donald Trump drepturile omului sunt doar “câteva chestii”, cum le-a numit în treacăt, asupra cărora nu s-au pus de acord, şi care nu pot strica o prietenie înflăcărată, cum adevărul n-are rost să strice o ştire bună. A declarat ritos: “Vreau să ştie toată lumea, în cazul în care există vreo îndoială, că îl sprijinim foarte puternic pe preşedintele Sisi. El a făcut o treabă fantastică, într-o situaţie foarte dificilă (am invocat-o, mai sus, în cifre). Sprijinim foarte puternic Egiptul şi poporul egiptean”.

Ceea ce, probabil, l-a încântat pe preşedintele Trump, a fost delcaraţia lui al-Sisi că luptă contra terorismului. Mai declarase şi că luptă contra islamismului, povestind în acelaşi timp cum e el trimisul providenţial al lui Allah şi îndemnând la o... revoluţie a religiei islamice. Cu astfel de declaraţii sforăitoare şi contradictorii i-a păcălit şi pe liderii occidentali. De fapt, e un personaj mărginit, cu o ambiţie hipertrofiată, de la care te poţi aştepta că va face orice, că se va suci oricum,  doar ca să-şi conserve puterea. Tocmai genul de personaj pe care pare-se că actualul preşedinte al Americii îl admiră.

Al-Sisi s-a deplasat la Washington cu nişte promisiuni, sperând să obţină, în schimb, derularea în continuare a ajutorului militar  de peste 1,3 miliarde de dolari pe an, un ajutor economic (Egiptul încearcă să iasă dintr-o criză profundă, printr-un program de austeritate dictat de FMI, aşteptând cea de-a doua tranşă a împrumutului de la Fond, precum şi prin câteva proiecte fantasmagorice legate de Canalul Suez şi mutarea Capitalei), dar şi declararea duşmanilor săi de moarte, Fraţii Musulmani, de către Statele Unite ca organizaţie teroristă. Acestă ultimă solicitare e motivul pentru care o parte a delegaţiei oficiale egiptene a sosit în Statele Unite mai devreme, încercând un lobbz în Congres, şi motivul pentru care Fraţii Musulmani au trimis zilele trecute un document de 62 de pagini, conţinând o argumentaţie juridico-istorico-politico-culturală în sprijinul ideii că organizaţia nu are nici o legătură cu terorismul, chiar dacă Egiptul, Rusia şi câteva ţări din Golf au etichetat-o astfel.

Importanţa selectivă pe care preşedintele Trump o acordă drepturilor omului (nerespectarea drepturilor omului în China e inadmisibilă, în Egipt – puţin semnificativă) vine să se adauge scrisorii adresate ONU de către Secretarul de Stat Tillerson, care a anunţat la jumătatea lunii trecute că America va ieşi din Consiliul pentru Drepturile Omului, dacă  Organizaţia îşi va menţine “agenda părtinitoare împotriva Israelului”.

Citește și: