Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1707 vizualizări 30 mar 2017

Nimeni nu se îndoia că, evreu ortodox, urmează conştiincios canonul. Dar omul cu stofă de exhibiţionist a ţinut să ne-o şi arate pe Twitter. După acum, astăzi, aproape de plecare, tot pe Twitter, postează o imagine pe care Trump ar titra-o “ask the rabbi”.

E aproape de înţeles că Greenblatt a simţit nevoia unui Shut (sesiune de întrebări şi răspunsuri cu un atlet al Torei şi Talmudului), ca ultimă soluţie.

Nu de deloc uşor să înţelegi situaţia din Orientul Mijlociu, iar trimisul special se întoarce la Washington la fel de inocent  cum sosise.

Ieri a fost la Amman, la summitul Ligii Arabe, şi a avut ocazia să schimbe o vorbă cu tartorii regiunii. Lucrul esenţial pe care l-a aflat de la aceştia (înscris explicit şi în Declaraţia comună) a fost că nu doresc mutarea ambasadei Statelor Unite la Ierusalim (ceea ce se ştia, dar nu apăruse într-un document oficial) şi, în consecinţă, optează in corpore pentru soluţia a două state în chestiunea israeliano-palestinană (ceea ce premierul Netanyahu şi coaliţia de la guvernare refuză de plano).

Aşa cum stau lucrurile, pacea dintre israelieni şi palestinieni e la fel de departe ca adevărul de minciună.

Rabbi Gershon Edelstein l-a primit, deci, pe Jason Greenblatt care l-a întrebat: “Cum să rezolv această sarcină?”. Dacă venerabilul părinte i-a răspuns în ebraica biblică, trimisul special nu va afla niciodată ce l-a sfătuit.

--

Citește și: