Cornel ILIE
Cornel ILIE
3293 vizualizări 17 mar 2016

Pretenţiile au crescut, astfel încât acum nu mai vorbim doar despre probleme personale, problemele comunităţii în care suntem sau ale domeniului în care activăm, ci ne-am extins la sport, politică, artă şi alte teme la zi. Orice teme.

A trecut şi asta, pentru că de ceva vreme am depăşit şi aceste graniţe şi ne-am dus sufletele, compasiunea şi părerile peste toate graniţele din lumea asta.

Atentatele şi terorismul îşi fac de cap prin lume de multă vreme, dar au început să se apropie si de ţara noastră. A fost America, a urmat Spania, Anglia, Franţa şi acum Turcia. Între ele, pe alte continente, se întâmplă aceleaşi nenorociri. Doar că gradul de popularitate şi de afecţiune este proporţional cu turismul românilor din acel oraş sau zonă. Parisul sau Londra sunt ca şi ale noastre, aşa de tare ne-am indignat de răul din lume. Turcia, Burkina Faso sau Somalia? Nu prea sunt pachete turistice all inclusive pe-acolo. Când a fost în ianuarie atacul de la Istanbul am văzut ceva-ceva deranj în pacea din internetul românesc. Dar pentru Ankara, unde au murit mai mulţi oameni, nu prea. Ba mai deloc. Acum, serios, câte vacanţe se fac acolo şi câte în Istanbul?

Curentul atentatelor se apropie şi de graniţele noastre. „Doamne fereşte” sau „Allah, ţine-i departe pe ai tăi de ai noştri!” de momentul în care s-ar întâmpla aşa ceva în România.

Iar dacă acum ceva ani asta părea imposibil, acum totul s-a schimbat. În rău.

Cei mai mulţi dintre noi nu am prins conflicte şi stări de urgenţă reale, decât pe cauze interne. Aproape niciunul dintre noi nu a trăit exerciţiul de solidaritate nativă, dacă am fi atacaţi din exterior. Cum ar reacţiona românul de azi, care are tendinţa de a se contrazice mereu, de a se plasa pe o poziţie superioară faţă de ceilalţi, care a fost nevoit până acum să se descurce cu o politică internă penibilă şi din cauza căreia toţi, dar absolut toţi, ne simţim furaţi?

Eu cred că cei mai mulţi s-ar comporta exemplar.

Cred, de asemenea, că o bună parte de presă o să dea vina pe Băsescu sau Iohannis, cum cred că Becali o să dea vina pe Satana, iar unii o să spună că e vina celor care acolo în momentul ăla.

Câţi europeni o să-şi pună steagul României pe social media? Asta dacă o să ştie care este steagul nostru.

Poliţia, forţele de intervenţie ar reacţiona corespunzător?

Şi, cel mai delicat, salvările, pompierii şi toate care se învârt în jurul situaţiei de prim ajutor ar fi pe fază? Mai ales după Colectiv.

Doamne ajută să rămânem doar la exerciţiul de a ne întreba toate astea şi să nu aflăm niciodată. Sper să rămânem la micile şi meschinele noastre subiecte, iar ele să fie maximum de tensiune dintre noi. Încă ţipăm cu semne de exclamare despre scoaterea fumatului din locuri publice, ca şi cum asta nu ar fi fost ceva firesc de la bun început. Am fumat patru-cinci ani şi am fumat mult. Cei mai puţini toleranţi sunt fumătorii, nu cei care nu îi lasă să fumeze.

Nu ar fi trebuit să fie o lege care să interzică asta, ci bunul simţ de a nu-l deranja pe cel de lângă tine cu alegerile tale personale. Fumatul este o alegere personală, nu vreun tratament la o boală.  Mirosul fumului de ţigară îl priveşte doar pe cel care îl produce, nu şi pe alţii. Să o luăm ca pe o măsură socială. O să se împrietenească mai mulţi oameni acum, chiar dacă nu lucrează în aceeaşi clădire, întâlnindu-se afară, în faţa imobilului de birouri şi dându-şi cu părerea despre subiectele zilei.

Daca vrei sa-i urmaresti activitatea lui Cornel Ilie, poti da ‘follow’ la pagina https://www.facebook.com/cornel.ilie.54

--

Citește și: