Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
3651 vizualizări 28 mar 2017


Premierul Netanyahu a trimis un mesaj video, iar preşedintele Trump l-a trimis pe vicepreşedintele Pence. Nici unul n-a avut interesul să se arate în persoană. Primul, îmbufnat că Administraţia Trump i-a cerut s-o lase, totuşi, mai moale, cu construcţiile ilegale, cel de-al doilea îmbufnat că la precedenta  conferinţă, la care a participat în calitate de candidat la preşedinţie, a cam sărit calul cu criticile la Obama (numindu-l “cel mai rău lucru care i s-a întâmplat vreodată Israelului”), iar organizatorii au fost obligaţi (doamna Clinton călărea sondajele) să se cam dezică de el.
 
Ovaţionată de aproximativ 20.000 de participanţi, vedeta conferinţei a fost Nimrata (Nikki) Haley, noul ambasador american la ONU, care a înlocuit-o, în 27 ianuarie, pe Samantha Power. Doamna Haley (indiană sikh de origine, de unde şi minunatul ei prenume) e cunoscută lobby-ului israelian, de pe vremea când era guvernator al Carolinei de Sud (2011-2017), ca o aprigă susţinătoare a regimului de la Ierusalim. În urmă cu două luni, când şi-a preluat postul la Naţiunile Unite, a declarat că şi-a fixat ca obiectiv nu susţinerea poziţiilor tării pe care o reprezintă, ci lupta împotriva prejudecăţilor care planează asupra statului evreu.

În speech-ul de ieri, era de presupus că doamna ambasador se va dezlănţui şi, totuşi, declaraţiile excelenţei sale au întrecut toate aşteptările. Cu un limbaj mult prea colorat, Nikki Haley a ridicat asistenţa în picioare (voci din sală au strigat chiar că îl au în faţă pe viitorul preşedinte al Americii):

“Astăzi e un nou şerif în oraş! (domnia sa la ONU, n.m.). Zilele în care Israelul era muştruluit la Naţiunile Unite s-au încheiat (referire la zecile de Rezoluţii privind tratamentul acordat palestinienilor, n.m.). Port tocuri. Nu e o declaraţie referitoare la modă. E fiindcă, dacă văd ceva greşit, vom lovi cu piciorul de fiecare dată! (..) Când s-a adoptat  Rezoluţia 2334 (pe 23 decembrie anul trecut, condamnând coloniile israeliene din Cisiordania şi Ierusalimul de Est, cu ajutorul nepreţuit al Statelor Unite, Administraţia Obama refuzând atunci să-şi exercite  dreptul de veto, n.m.) ţara întreagă a simţit un şut în stomac! (...). Noi nu avem un prieten mai măreţ ca Israelul!”.

Referindu-se la boicotul pe care l-a condus personal, în Consilul pentru Drepturile Omului al Naţiunilor Unite, împotriva raportului intocmit de profesorul Richard Falk, care acuza Israelul că ar fi “un regim de apartheid”, “vinovat de dominaţie rasială”, doamna ambasador a ţinut, o dată în plus, să se dea în stambă: “Ne-au testat din nou, iar acest raport ridicol, raportul Falk, a fost retras. Nu ştiu cine e tipul (fost profesor emerit de drept internaţional la Univeristatea Princeton şi, până în 2014,  raportor special al ONU pentru drepturile omului în teritoriile palestinene ocupate, n.m.), dar are serioase probleme!”.

Doamna Haley a ţinut-o aşa încă preţ de câteva minute, în aplauze şi urale, atenţionând Iranul că liderii americani vor sta cu ochi de uliu pe el, atenţionând ţările care nu sunt favorabile Israelului la Naţiunile Unite că vor fi ţinute minte.

După un astel de discurs deşănţat, va fi foarte greu ca Statele Unite să-şi menţină credibilitatea de mediator al păcii israeliano-palestiniene.

--

Citește și: