Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1660 vizualizări 13 sep 2017

Preşedintele Comisiei Europene a dat-o-n patetisme: nu ne mai tratează ca pe rudele sărace, nu ne mai hrăneşte cu alimente expirate, ne bagă iute-n Schengen (nu mai ţine vrăjeala cu MCV-ul, brusc nu mai suntem corupţi). Europeni din toate ţările, uniţi-vă! (La greu, fiindcă la bine trebuie să ne mişcăm cu mai multe viteze).

Demnitarii noştri s-au grăbit să salute elucubraţiile şi să înhaţe mărgelele colorate, neavând interesul să observe că Juncker şi-a schimbat doar discursul.

“Într-o Uniune cu membri egali, nu pot exista cetăţeni de categoria a doua”, “Nu-mi place ideea că ar exista un fel de categoria a doua în Europa” – se lamentează bătrânul birocrat nărăvit în funcţii, când acelaşi Juncker, pe 23 februarie, nu dorea să “deranjeze” europenii de categoria a doua:  “Vrem ca UE să avanseze? Şi n-ar trebui ca aceia care vor să avanseze mai rapid să o poată face, fără a-i deranja pe ceilalţi, instituind o construcţie mai structurată, deschisă întregii lumi?". Caterincă ieftină, ar zice europenii din Strada Zăbrăuţului.  

“Europa are din nou vânt în pupa!”, a exclamat Juncker, trăgând cu ochiul să vadă dacă l-a dat gata pe Trump.

Asta era pe vremea corsarilor, astăzi - cu noile propulsii – nu mai contează de unde bate vântul, ci de unde va lovi criza economică, despre care şeful Comisiei Europene nu scoate un cuvinţel, ca să nu-şi compromită retorica.
După agitaţia psihomotorie a lui Jean-Claude Juncker (când să dea nişte lămuriri a amuţit, anunţând prin semne că l-a îndoit sciatica), pare că esticilor li se mai pregătesc încă nişte daruri în plus. Cum ar fi, de pildă, intrarea în zona euro, moneda comună nemaitrebuind să fie, spune Juncker, opţională.

E clar: a venit timpul să împărţim frăţeşte eşecurile!

--

Citește și: