Tenisul românesc își schimbă sexul

Tenisul românesc își schimbă sexul
Publicat: 20/04/2014, 23:35
Actualizat: 18/05/2015, 16:45

Așa cum vreme de decenii Naționala de tenis a României s-a numit Năstase-Țiriac sau Pavel și încă un băiat, astăzi ea înseamnă pentru întreaga lume două fete: Simona și Sorana. Tenis, în românește, e de-acum un substantiv feminin.

Sorana și Simona, aceste două doamne, cum se zice, de fapt, în tenis, m-au făcut fericit nu numai pentru că au învins puternica Serbie, aducând România în elita mondială părăsită de băieți, dar și pentru că am văzut un joc de echipă adevărat, dârz și concentrat, care poate să țină tricolorul sus ani buni de-aici înainte.

Meciul Soranei cu Bojanaa fost de vorbit singur. Asta am și făcut în tribuna Arenei BNR, amuzându-i pe câțiva spectatori din jur ( nu am loc să comentez tenis în nicio televiziune din România). Până la 6-3, 5-3 și serviciul, Sorana și-a dominat clar adversara, o „agățătoare” deosebit de tenace, dar care nu avea ce face în fața ofensivei explozive a Soranei, punctată cu „plătici” și „ștachii” razante de-ți tăiau respirația. La 5-2, Sorana avusese deja două mingi de meci. Începe bine ghemul de victorie, îi intră serviciul, face 30-15 și mai servește un as la teu în uralele tribunei: două mingi de meci. Blonda Bojanase duce tristă la linia mediană și cheamă arbitrul, o duduie scundă și rotundă, care vine rostogolindu-se. Se uită la amprentă cu un ochi, cu doi, cu trei și ridică degețelul: out. Sorana, care bătea deja mingea de pământ pentru serviciu, are un șoc, nu-i vine să creadă, se duce la fileu, privește lung – plină de compasiune, durdulia îi arată milimetrul între degetul gros și arătător.

Din acel moment, Sorana parcă se scurge în zgură. Face două duble greșeli și o neforțată, pierde ghemul de serviciu, îl pierde și pe următorul. Totuși, echipa se simte parcă în spatele ei, sprijinind-o. Se intră în tie-break. Ambele jucătoare trag din răsputeri. Ca prin vis, Sorana ajunge la 6-5 și serviciul: a treia minge de meci. Pare însă atât de ofilită, încât presimt cu groază ce se va întâmpla: dublă greșeală, două servicii moi în plasă. Bojanastrânge pumnul, strigă „Așșa!” (cum a icnit tot meciul „pe românește”, stârnind ușoare bășcălii în public) și câștigă setul.

În setul 3, și românca, și sârboaica sunt cu bateriile la roșu: am impresia că Sorana n-ar mai rezista calvarului, dacă n-ar împinge-o înainte ideea de echipă și de România. 3-1, 3-2, 3-3, 4-3, 5-3 pentru Sorana, care avansează ca plugul în asfalt, agățând decisiv niște mingi imposibile, după 15-20 de schimburi, cu țipete de pasăre sugrumată.

Servește Bojana. Urmează, fericiți, nefericiți, iubitori ai tenisului care n-ați văzut meciul, patru mingi de meci pentru Sorana. Mă pipăi să-mi smulg niște păr din cap. Înainte de ultima minge tribunele se ridică în picioare și emit la unison un strigăt de se aude și din avion. Sorana strânge pumnii, închide ochii și lovește tare și lung, la linie. Bojanazguduie plasa. Hristos a înviat!

Mi-ar trebui cel puțin încă pe atâta spațiu de ziar ca să vă povestesc cum a bătut-o Sorana în prima zi pe Ana Ivanovici, 12 WTA, fostă nr. 1 mondial. Cum a scurtcircuitat-o pe frumoasa lungană și n-a mai lăsat-o să-și plaseze forehandul nimicitor. Cum Simona a îngenunchiat-o apoi imperial pe dificila Jovanovski, având nevoie însă, din cauza ploii, de două zile pentru asta, ceea ce a silit-o să joace după numai o oră și un sfert de pauză cu o Ivanovici odihnită și îndârjită.

Așa că vă mai spun despre tenisul românesc, acum, în Duminica Paștelor, doar atât:

Adevărat a-nviat!

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Marea Britanie a intrat într-o recesiune „superficială”