Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
1822 vizualizări 18 mai 2017

Ponta a fost reactivat de o declaraţie, cel puţin, surprinzătoare, a premierului Grindeanu, care ne anunţă că ştie despre unii care „şi-ar dori un cutremur la Palatul Victoria”, dar pe care îi asigură „că doar lor le fuge pământul de sub picioare”. „Guvernul pe care-l conduc e extrem de stabil, are susţinerea PSD, are susţinerea coaliţiei, aşa cum ştiţi, şi ne vedem mai departe de lucrurile pe care le avem de făcut pentru români", a spus premierul.

Sigur că răspunsul pare o critică, deloc complezentă, şi la adresa liderului PSD, Liviu Dragnea, care, nu mai departe de zilele trecute, întrebat despre posibilitatea remanierii unor miniştri din cabinetul Grindeanu, a răspuns - pe fondul nemulţumirii deja exprimate vizavi de performanţa câtorva dintre ei - că este necesară „punerea în aplicare a programului de guvernare” şi că „remanierea se face, nu se discută”. Întrebat dacă e vizat şi premierul Grindeanu de eventuala remaniere, Dragnea nu a negat, răspunzând evaziv: „M-aţi dus prea departe! Acum discutăm de roşii”.

Sigur că, auzind cum sună propria luare de poziţie, Sorin Grindeanu s-a speriat pe el însuşi, şi a completat cu o măsură de precauţie: „Cred că totuşi vorbim mult prea repede de remanieri şi eu n-am văzut pe cineva care să spună - pe mine, ca prim-ministru, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, preşedintele ALDE, domnul Călin Popescu Tăriceanu - ceva legat de remanieri. A apărut aşa, dintr-odată, ca şi discuţie publică. Conduc un Guvern care are o susţinere largă în Parlament.”

Indiferent dacă a înţeles sau nu această parte a declaraţiei, Victor Ponta a speculat întreg discursul în sensul că: ”Sorin Grindeanu a vorbit ca un Prim Ministru - era şi timpul! (…) Guvernul "Grindeanu" este departe de a fi un guvern perfect - face destule greşeli (din cauza lipsei de experienţă sau de profesionalism, a presiunii politice de la Cotroceni sau K10, din cauza abuzurilor unor instituţii extraguvernamentale şi din cauza lipsei de capacitate instituţională)! Dar să îl sabotezi zi de zi doar pentru că nu este suficient de obedient sau pentru că nu funcţionează pe acelaşi model brevetat la Consiliul Judeţean Teleorman este o greseala fatală - şi împotriva PSD şi împotriva intereselor României. (…) Am fost deja în 3 Guverne (într-o perioadă cumulată de 9 ani)! Dacă vrei să ai eficienţa guvernamentală acest lucru se poate obţine doar prin autoritatea acceptată şi respectată a Premierului - nu vreau să vă aduc aminte şi nici să repetăm experienţa tristă a Guvernului "Boc" când toţi ştiam că adevăratul Prim Ministru nu era la Palatul Victoria. (…) O remaniere trebuie făcută - dar este esenţial de stabilit CINE este remaniat, CÂND, DIN CE MOTIV, CU CiNE este înlocuit şi mai ales CINE ARE INIŢIATIVA de a propune Preşedintelui aceste înlocuiri! În funcţie de respectarea acestor 5 criterii poate fi o remaniere de succes sau o nouă gaură dată în barca guvernării (folosesc termenul de "barcă" în speranţa că înâeleg clar şi "pescarii" faimoşi ai ţării!).

Cum spuneam, Ponta devine tot mai direct şi mai caustic. De vreme ce Dragnea susţine că blândul Victor latră dar nu muşcă, fostul premier fructifică lipsa de reacţie a liderului social-democrat, lărgind breşele apărute în „coerenţa politică” a tandemului conducător, Dragnea-Grindeanu.

O fi bună, o fi rea, această tăcere a lupilor?

--

Citește și: