Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1704 vizualizări 23 feb 2017

În Argentina, ca la noi, n-a adulmecat-o nimeni dintre cei care puteau deschide gura vorbind şi despre altceva decât despre nimic.

Un singur om i s-a adresat, încă din mai 2000, preşedintelui Fernando de la Rua, zis Chupete (adică “Împăciutorul”, un personaj de paie cu sclipici).

Omul acela era Jorge Mario Bergoglio, arhiepiscopul de Buenos Aires, iezuitul.

“Uneori mă întreb dacă nu părem, în anumite împrejurări ale vieţii noastre în societatea aceasta, doar o procesiune tristă, pentru ca, alteori, să punem o piatră tombală peste căutările noastre, ca şi cum ne-am îndrepta spre un destin implacabil, pavat cu dificultăţi, şi ne mulţumim cu iluzii mărunte, lipsite de speranţă. Trebuie să recunoaştem, cu smerenie, că sistemul a căzut într-un con de umbră: umbra neîncrederii. Iar anumite promisiuni şi declaraţii sună sinistru: toţi le consolează pe bocitoare, însă nimeni nu se ocupă de mort”.

(Am în faţă “El Jesuita. Conversaciones con el cardenal Jorge Bergoglio”, semnată de Sergio Rubin şi Francesca Ambrogetti, prefaţată de rabbi Abraham Skorka, publicată în Argentina în 2010. De mâine vom avea multe de povestit, azi nu pot lăsa cartea din mână).

--

Citește și: