23 februarie 201721:061701

Sistemul. Ţara ca o procesiune tristă

Era cu câteva luni înaintea crizei economice crunte care a izbucnit în 2001.

În Argentina, ca la noi, n-a adulmecat-o nimeni dintre cei care puteau deschide gura vorbind şi despre altceva decât despre nimic.

Un singur om i s-a adresat, încă din mai 2000, preşedintelui Fernando de la Rua, zis Chupete (adică “Împăciutorul”, un personaj de paie cu sclipici).

Omul acela era Jorge Mario Bergoglio, arhiepiscopul de Buenos Aires, iezuitul.

“Uneori mă întreb dacă nu părem, în anumite împrejurări ale vieţii noastre în societatea aceasta, doar o procesiune tristă, pentru ca, alteori, să punem o piatră tombală peste căutările noastre, ca şi cum ne-am îndrepta spre un destin implacabil, pavat cu dificultăţi, şi ne mulţumim cu iluzii mărunte, lipsite de speranţă. Trebuie să recunoaştem, cu smerenie, că sistemul a căzut într-un con de umbră: umbra neîncrederii. Iar anumite promisiuni şi declaraţii sună sinistru: toţi le consolează pe bocitoare, însă nimeni nu se ocupă de mort”.

(Am în faţă “El Jesuita. Conversaciones con el cardenal Jorge Bergoglio”, semnată de Sergio Rubin şi Francesca Ambrogetti, prefaţată de rabbi Abraham Skorka, publicată în Argentina în 2010. De mâine vom avea multe de povestit, azi nu pot lăsa cartea din mână).

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.