Cornel ILIE
Cornel ILIE
4116 vizualizări 24 mar 2016

Primari, politicieni, miniştri, senatori îşi încep cariera cu mâinile sus, salutând mulţimile de la pupitrul unui congres sau din afişe şi termină cu ele încătuşate, ascunse pe sub o haină, când trec din maşina procurorilor în clădirea de judecată sau arest.

Frăţiile din facultăţile americane, aşa cum am văzut in filme, au ritualul propriu de primire a membrilor şi au o formă de botez, ca să demonstrezi că eşti demn pentru a face parte din ele.

Poate aşa este şi în politica noastră. Ca să ai şansa să candidezi, să fii sprijinit de partid sau de mai ştiu eu ce alianţe, trebuie să demonstrezi că eşti unul de-al lor. Şi ce trebuie să faci? Să furi. Şi după ce furi o dată nu te opreşti acolo. Continui pentru că vezi că merge şi că-ţi merge şi mai bine. Îi implici şi pe alţii şi îi înveţi cum s-o facă. Ei pentru tine nu sunt hoţi, sunt parteneri.

Trec câţiva ani şi ieşi, din nou, în faţa electoratului tău şi rânjeşti prieteneşte. Mai ceri sprijinul oamenilor pentru alţi câţiva ani. Ani în care să furi. Nu o dată. Ci cât se poate de mult. Îi furi pe ei. Pe noi. Pe toţi.

Birourile ministerelor şi administraţiilor din Bucureşti capătă imaginea unor săli ascunse de poker, de jocuri interzise. Se pun la cale cacealmale, iar miza suntem noi. Iar noua nu ne mai rămane nimic de facut, când, de fapt, noi, oamenii din stradă, ar trebui să fim cei care facem carţile. Ei sunt aşi în a ne fura, iar noi nişte jokeri, folosiţi când nu mai au cărţile potrivite în mâinile alea jegoase ale lor.

Este rândul sectorului 2 să rămână fără primar. Dar a avut vreodată? Este an de alegeri. Tocmai pe locale, mai întâi. Păi cam ce-ar trebui să spună şi să promită candidaţii de data asta, ca să fie votaţi? Cam ce-ar trebui să facem noi ca să îi pedepsim, pe lângă condamnările primite de justiţie?

Nu este zi să nu ni se înşele încrederea în statul român şi în cei care îl reprezintă. Noi, românii, suntem cunoscuţi ca fiind foarte inventivi, că ne descurcăm şi găsim soluţii neaşteptate la orice. Dacă am găsi o soluţie să nu mai avem nevoie de stat şi să aibă ei nevoie de noi?

În cartierul Militari este un panou outdoor pe care există o campanie electorală a unui candidat, habar n-am ce partid sau dacă este independent. Îl cheamă Mutu. Încă nu-mi dau seama dacă este făcut la mişto sau e serios, dar sloganul pare că a fost găsit în şedinţă de brainstorming cu restul politicienilor romăni - ‘Ai o problemă? Vorbeşte cu Mutu.’

Daca vrei sa-i urmaresti activitatea lui Cornel Ilie, poti da ‘follow’ la pagina https://www.facebook.com/cornel.ilie.54

Citește și: