Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
1648 vizualizări 6 sep 2017

Declaraţia îi aparţine purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti - Ilfov, Daniel Vasile, şi a fost făcută în cadrul Comandamentului pentru pregătirea anului şcolar, organizat la Primăria Capitalei.

Culmea este că, în loc să fie supăraţi pe ei înşişi, pentru că nu s-au grăbit să obţină avizele şi autorizaţiile necesare, că nu au insistat la ISU, cât a fost vara de lungă, să grăbească inspecţia, că nu s-au zbătut să rezolve situaţii existente de ani de zile în infrastructura Educaţiei, primarul general şi cei de sector şi-au manifestat nemulţumirile, nu faţă de ei înşişi, ci faţă de ISU, „care refuză să acorde avize şi autorizaţii pentru clădirile în discuţie, ceea ce blochează reabilitarea clădirilor”.

Şi ce ar trebui să facă ISU?! Să elibereze autorizaţii „în blind”, să considere că totul e bine, când nu e? Să asume toate nenorocirile care s-ar putea produce, Doamne fereşte, în grădiniţele şi şcolile Capitalei, din n cauze?! Să se conformeze ordinelor politicului, în doi timpi şi trei mişcări, pentru ca totul să pară sigur şi frumos la începerea anului şcolar?!

Ministrul Educaţiei a „dat pe foc” – că tot e vorba de ISU -, ca anul şcolar să înceapă, musai, pe 11 septembrie - renunţând la tradiţie, la acel „15 septembrie” aproape intangibil, cu „rang” de simbol al fiecărui nou început -, doar pentru că aşa au vrut manualul lui de „Educaţie Fizică şi Sport” şi compendiul scos din mânecă (fapt care dovedeşte că „monstrul” se afla de mult în planul editorial al vizionarului Pop), fără a se îngriji, mai întâi, de buna funcţionare a sistemului.

Mă întreb, de ce, de exemplu, dacă tot n-a vrut să fie „15 septembrie”, nu a fost 25,, acordând o marjă de câteva zile autorităţilor, pentru eliberarea avizelor şi autorizaţiilor necesare, în urma controalelor duse la bun sfârşit.

Nu consideră  ministrul Educaţiei că s-au întâmplat, destule nenorociri, cauzate tocmai de faptul că, în loc să contăm pe seriozitate, profesionalism şi conştiinţă, am contat pe şansă şi noroc?!

Să fi uitat de tragedia celor din Club „Colectiv”, aşa de repede?

Să nu mai spun că, exact în acest context, aproape că nu înţeleg ce vrea să spună primarul general, Gabriela Firea: „Vrem cu toţii ca elevii să meargă la şcoală în condiţii de siguranţă. Grădiniţele, şcolile, liceele, să fie găzduite în clădiri care asigură şi garantează integritatea tuturor copiilor. În Bucureşti, ca în întreaga ţară, sunt şcoli care au fost construite acum 50-60 de ani. În toţi aceşti ani, nu au avut loc incidente. Clădirile sunt stabile, funcţionale, verificate şi întreţinute. Primăriile se implică an de an pentru consolidarea, repararea şi amenajarea acestora. Primăria Generală, de asemenea, se implică şi vine în ajutor, acolo unde e cazul.

Dar, cel puţin la nivel statistic, aşa cum ştiţi, după ultimele reglementări, multe din şcolile din Capitală nu au reuşit să obţină aceste autorizaţii ISU. (…) Repet, cu toţii avem aceeaşi preocupare: ca educaţia să se desfăşoare în clădiri sigure. Dar nu cred că este o soluţie aceea prin care să nu avizăm aceste clădiri în care se învaţă de peste 50 de ani, pentru că nu se îndeplinesc anumite condiţii sau măsurile anunţate sunt atât de costisitoare încât am mai putea să construim alte şcoli de la zero”.

Se referă cumva la faptul că putem obţine avize ISU, în afara legii, în condiţiile în care avem de îndeplinit anumite condiţii pentru rezolvarea cărora ar trebui să cheltuim prea mult?

Dar la ce am putea utiliza mai just banii de la buget, dacă nu pentru siguranţa copiilor, în primul rând?

Cine îşi asumă faptul că se poate intra şi învăţa şi în şcolile care nu au aviz ISU, pentru că, vezi Doamne, funcţionează în aceste condiţii de peste 50 de ani?!

Aş pune o întrebare: ştie onor garnitura de primari ai Capitalei în cât timp se aprinde şi se propagă incendiul într-un imobil?! Dar în cât timp se poate prăbuşi o clădire?!

Nu cred că toţi aceşti copii pot fi protejaţi doar de bănuiala că, la o adică, dacă tot au rezistat zeci de ani, anumite şcoli mai pot rezista şi alte sute. În aceleaşi condiţii…

--

Citește și: