Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
4413 vizualizări 13 mar 2017

Pe 9 noiembrie anul trecut, l-am tratat la pachet cu David Friedman (între timp, nominalizat de Trump pentru funcţia de ambasador în Israel, încă nevalidat de Congres). Nu era greu de presupus ce viitor le va rezerva preşedintele celor doi americani evrei ortodocşi practicanţi – fuseseră doar avocaţii săi şi consilierii de campanie în materie de Israel. “Nici Greenblatt, nici Friedman nu au experienţă politico-diplomatică sau academică, fiind pur şi simplu, aşa cum i-a descris şeful lor, doi oameni care ”iubesc Israelul”. Doi autodidacţi – aşa se descriu singuri, cu candoare, explicând că au început să citească mult pe tema pe care îl consiliază pe unul care, evident, ştie chiar mai puţin decât ei.  Greenblatt e posibil să-l însoţească la Casa Albă, Friedman speră să ajungă ambasador la Ierusalim - fiindcă preşedintele ales a promis că va recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului”, notam în urmă cu cinci luni.

Ei bine, Jason Greenblatt a sosit astăzi la Ierusalim, ca trimis al preşedintelui american, cu scopul de a explora poziţiile celor două părţi  - israeliană şi palestiniană - în vederea demarării procesului de pace. S-a întâlnit cu premierul Netanyahu, se va întâlni cu preşedintele Rivlin, cu oficialităţi mai mărunte, urmând ca mâine să ajungă la Ramallah, unde va discuta cu Mahmmud Abbas (vineri, preşedintele Autorităţii Palestiniene purtase o convorbire telefonică cu Donald Trump, acesta din urmă învitându-l la Washington “în viitorul apropiat”).

Lui Greenblatt îi va fi foarte greu, dacă nu imposibil să câştige încrederea palestinienilor - şi nu doar din pricina lipsei sale totale de experienţă diplomatică. Faptul că a ţinut să anunţe pe twitter că, în escala de la Frankfurt, şi-a făcut rugăciunile de dimineaţă, nu-i adaugă obiectivitate în nişte negocieri oricum extrem de delicate.

Să ne înţelegem: omul se poate ruga oriunde şi oricând. Fiecare o face, în religia lui. Dar să te lauzi că ai recitat tulburătoarea “Şema Israel” (“Ascultă, Israel”) având apoi pretenţia că emiţi judecăţi de valoare în favoarea ambelor părţi, e straniu ca să nu spun de-a dreptul sfidător.  

--

Citește și: