Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
1649 vizualizări 9 mai 2017

Pot spune că, în timp, am fost martorul unor dueluri verbale, nu de puţine ori real-„contondente”, între nume importante ale politicii, culturii, presei, Bisericii, aflate, în serviciu, în Parlamentul unei ţări care, Slavă Domnului, nu duce lipsă nici de umor (dar nici de umori), nici de inteligenţă (şi nici de prostie), nici de impulsivitate, misoginism şi obrăznicie.

Dar ceea ce s-a comis astăzi în aula Camerei Deputaţilor nu poate fi decât un puseu de imbecilitate. O golănie de cea mai joasă speţă. Asta ca să discutăm în termeni de „târlă”. În termeni medicali, manifestarea în discuţie o poate denumi exclusiv doctorul Bacalbaşa, aflându-se (şi nu numai astăzi) de ambele părţi ale „crizei”.

Şi asta, pentru că tot abia adusese vorba Klaus Iohannis, aflat şi el în Parlament, despre „rolul fundamental al acestei instituţii” în democraţia românească şi despre recâştigarea încrederii: "O democraţie autentică nu poate fi funcţională fără un Parlament puternic, iar o Românie modernă nu se poate dezvolta fără un cadru legislativ coerent. (…) Nu vă gândiţi doar la un ciclu electoral. Întrebaţi-vă cum va arăta România în cinci ani, în 10 ani, cu legile pe care le adoptaţi dumneavoastră acum. Întrebaţi-vă dacă România va fi slăbită sau întărită prin legile pe care le adoptaţi. Aveţi responsabilitatea de a recâştiga încrederea în Parlament, această instituţie fundamentală pentru democraţie”, a cerut preşedintele.

Şi, dacă tot le-a cerut, aleşii neamului în fruntea ţării s-au grăbit să-i răspundă, ca într-o păruială pe maidan.

Generatorul odiosului episod a fost deputatul PSD, Nicolae Bacalbaşa, care, între altele, s-a lăsat moştenire istoriei rostind câteva fraze memorabile de la tribuna Parlamentului, de Ziua Europei şi a Independenţei României: „Colegul meu de la Vaslui... tot Vasluiul... violuri şi discursuri bune în Parlament oferă Vasluiul! Eu sunt fracţiunea care nu-şi ţine gura din Parlamentul român. S-au făcut eforturi disperate ca Parlamentul să devină o structură minoră, decredibilizată, înspăimântată şi care să-şi ţină gura. Eu unul nu o să mă las speriat de ameninţările distilate ale doamnei Gurgan, Curcan, îmi scapă, mă scuzaţi, sunt bătrân”, a spus Bacalbaşa la microfon, cu referire la Raluca Turcan, în contextul dezbaterilor pe tema comisiei de anchetă, vizând evenimentele petrecute în noaptea prezidenţialelor din 2009.

Golul în cap, generat – potrivit propriului diagnostic - de un episod de ramolisment prefăcut,  a stârnit un „cor” de huiduieli, care l-au reîncărcat pe medic cu o altă doză de adâncă eleganţă: „Dă cu labele, vezi că faci fractură, vezi domnişoară că faci fractură şi pe urmă nu mai poţi să... votezi”, a strigat omul către Turcan, făcând, pentru a-şi potenţa mesajul, un semn obscen, cu degetul, ca un  bătrân decadent.

După ce parlamentarii USR au ieşit din sală, în semn de protest, colegul Bacalbaşei, Corneliu Bichineţ, s-a dovedit, şi el, la fel de inspirat în a-i da replica, pe aceleaşi coordonate grobiene: „Aţi trecut de multe ori, stimate domnule scriitor, prin judeţul Vaslui şi nu v-a stricat nimeni rozeta”, a vituperat deputatul PMP.

Ei, aşa da dezlănţuire de bun-simţ şi inteligenţă, manifestate în plenul instituţiei fundamentale a democraţiei dâmboviţene, care, cu siguranţă, îi atestă rolul fundamental în statul de drept, generând încredere şi interes…

Ultima oră: Liviu Dragnea a promis, pentru mâine, noi sancţiuni, în partid.

--

Citește și: