Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
5013 vizualizări 7 ian 2017

Cât de africani să fi rămas în ADN-urile noastre, ca să ne surprindă, an de an, de zeci de ani, atât de tare, fiecare ninsoare cu viscol, încât să blocheze până şi circulaţia la metrou?

Dar cum să scoţi de pe hartă, pur şi simplu, trei-patru judeţe, ca şi când n-ar exista, acolo unde ai închis, „etanş”, toate DN-urile, toate DJ-urile, toate DC-urile şi toate uliţele locuite, sau nu, de ultimii enoriaşi cu frică de Dumnezeu, blocaţi în sat doar ca să-şi ia apă sfinţită din rezervele preoţilor, în loc să le „cureţi” de zăpadă?

Dar cum să ai tu, ţară, două autostrăzi şi jumătate, iar pe una dintre ele, denumită în ciuda tuturor viforniţelor ce-i blochează benzile, la minut, „Autostrada Soarelui”, să nu poţi deszăpezi în 20 de ore de acalmie „meteo” – fără zăpadă, fără vânt, doar cu un pui de ger de - 9 grade Celsius -, ce s-a depus în 15, după ce te lauzi că ai cumpărat, pe bani europeni, zeci de utilaje, astfel încât, dacă (şi numai dacă) ai vrea, în şase ore, ai rezolva totul?

Cum să ţii tu, Poliţie, 30-40 de oameni într-o benzinărie de pe A2, 16 ore, iar mata, premier, să suni la „PECO” şi să-i feliciţi pe benzinari pentru omenia de care au dat dovadă (gest absolut firesc, câtă vreme organele i-au oprit la pompă), în loc să fi destituit, la prima oră, tot omenetul care se ocupă cu drumurile şi deszăpezirea în zonă - nu numai pe şeful de la „Drumuri” -, bonus echipajele de poliţie, şi pe cel de la care primesc ordine, întrucât au lipsit din post, lăsând zeci de români inconştienţi să intre pe „autobandă”.

Cum să anunţi că vine „prăpădul” secular cu patru zile înainte, şi ciopor de „eschimoşi” născuţi departe de arealul lor, să iasă cu maşinile pe drumuri şi autostrăzi, fix în ziua „cataclismului”?

Hai, înţeleg, să ai o urgenţă în familie, un bolnav, o boală, dar să-l auzi pe un român, oprit, totuşi, de organ, că spune, revoltat, de la geamul maşinii: „Trebuie să ajung acasă, nu pricepi?! Ce-i aşa greu de înţeles? Trebuie să dau de mâncare la câini!”. „Şi unde sunt câinii!”, „Aici, în maşină!”.

Cum să opreşti aproape o sută de trenuri de la parcurs, iar cele care mai circulă, totuşi, să aibă sute de minute întârziere, câtă vreme s-a inventat locomotiva cu plug de zăpadă hidraulic, şi sute de alte utilaje, special pentru asta?!

Doamne, Dumnezeule!! E cumplit să fii român!

Şi tocmai acum, când vrăjitoarele încălziseră atmosfera în politică…

Citește și: