Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1767 vizualizări 28 feb 2017

 Arhiepiscopul de Milano, cardinalul Angelo Scola, a prezentat programul, care începe cu la periferie, unde oamenii îl aşteaptă. Va merge apoi la Dom şi la puşcărie, unde va lua masa cu deţinuţii. Va oficia Sfânta Liturghie în parcul oraşului, iar ultimul obiectiv va fi Stadionul San Siro, unde se va întâlni cu tinerii.

Astăzi, o gazetă populară din Milano a publicat un interviu cu Papa. Suveranul Pontif a vorbit despre săracii care vor salva lumea, despre regretul că, de când s-a mutat la Vatican, nu mai poate umbla liber pe străzi, cum o făcea la Buenos Aires. A vorbit despre solidaritate: “În cartierele sărace există mai multă solidaritate decât în cele din centru. Au mai multe necazuri acolo, dar de regulă săracii sunt mai uniţi, pentru că sunt conşienţi că au nevoie unul de celălalt. Am întâlnit mai mult egoism în alte cartiere. Nu spun mai bogate – le-aş califica prin descalificare – dar solidaritatea pe care o vedem în cartierele amărâte şi în mahalale n-o vom regăsi în altă parte, chiar dacă viaţa e mai grea şi mai complicată. În mahalale, de pildă, consumul de droguri e mai vizibil, dar numai fiindcă dincolo e mai ascuns”.

În întâmpinarea oamenilor – creştini, necreştini sau atei, a celor care au nevoie de o mână întinsă, de un cuvânt: acesta este principiul pontificatului său. “Ritualul umbrei” îl numea la Buenos Aires, invocându-şi unul dintre predecesori, pe Papa Roncalli (1958-1963): “Ioan al XXIII-lea, când era Patriahul Veneţiei, obişnuia să iasă la ora 11 în Piaţa San Marco, pentru a îndepini aşa-numitul ritual al umbrei, care însemna că se aşeza la umbra unui copac sau a unui zid despărţitor al unui bar, bea un pahar cu vin  şi dialoga câteva minute cu enoriaşii. Făcea asta ca oricare alt veneţian, apoi îşi continua treburile”.

Despre Ioan al XXIII-lea, cel care spunea “Biserica nu e un muzeu de antichităţi, ci o grădină care trebuie cultivată”, am promis că vom mai vorbi. Dar de ce vorbesc atât de mult şi atât de des despre Francisc? Aş putea răspunde în fel şi chip. O să spun doar atât: ca să nu vă mai simţiţi singuri.

--

Citește și: